Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bogart je prostě neskutečný... Takovým jeho "herectvím mimochodem" si mě vždycky omotá kolem prstu, tentokrát ve skvělé kombinaci s Katherine Hepburnovou. K obrazovce mě přikovala jenom ta dvojice sama o sobě. Bohužel film podle mě nenabízí moc navíc, což mi na plné hodnocení nestačí... Ale pokoukání parádní:) ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Díky autoritě svěřené mně císařem Vilémem II. vás prohlašuji za manžele. Pokračujte s popravou!“ Ačkoliv je zápletka známá ze starších filmů, jiskřivě vtipnou atmosféru dotváří suverénní duo Hepburn – Bogart. Filmová klasika o tom, kterak se stará panna a sestra zesnulého misionáře spojí z nouze s milovníkem ginu a kapitánem bárky zvané The African Queen. Ze slovních šarvátek nakonec vyvstane nečekaně pevná láska. Neotesaný Humphrey Bogart mi přijde o krapet lepší a po právu si vysloužil svého (ano!) jediného Oscara. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolega sud to krásně vystihl, přečkáte-li poněkud rozpačitě se vyvíjející začátek, dočkáte se. Vyzvihl bych, sice poněkud technicky neladící, přesto moc pěkně natočené pasáže, kdy loď "jako když" kolem zvířat proplouvá. Těžko uvěřit, že Katharine bylo v době natáčení slabých čtyřiačtyřicet, působí strašně staře. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju. Zdánlivě nesourodá dvojice, která se ocitnula uprostřed války a Afriky na kocábce se vzletným jménem African Queen „ Máme hromady jídla, 2000 cigaret, dva soudky ginu. Můžeme tu zůstat měsíce, jestli budeme chtít. Veškeré pohodlí domova včetně tekoucí vody.“ Pro mě je, ale Africká královna nezapomenutelná především díky roli Katharine Hepburn. „ Nikdy jsem nepomyslela, že by pouhá fyzická zkušenost mohla být tak stimulující! Zažila jsem takové vzrušení dříve jen několikrát, v kázáních mého bratra“. V každém případě jsem ráda, že někoho napadlo tuhle konverzační nádheru vydat na DVD. Tak snad abychom si dali čaj o páté pane Allnute nebo vlastně drahý. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

V 50-tych rokoch a aj neskor to bol urcite dokonaly romanticko-dobrodruzny film, ktory zabava predovsetkym vdaka dvom hlavnym predstavitelom, avsak ja som tam nasiel aj chvilky, pri ktorych som sa trosku nudil. Nastastie film trva iba necelych 100 minut a za tu dobu sa tam udeje dostatocne vela veci, aby sa divak nenudil a pre fanusika tohto zanru to musi byt zazitok aj vdaka krasnej farebnej kamere a africkej prirode. Trosku mi vadilo v prvej polovici arogantne spravanie Rose voci Charliemu, ktoreho snad asi tisic krat nazvala pane Allnute, ale to zrejme malo dodat aj humorny podton, ale v druhej polovici sa jej a Charlieho spravanie uplne zmenilo a zrazu sa zdalo, akoby sa poznali uz niekolko rokov. V kazdom pripade zaver bol perfektny a preto davam namiesto troch az styri hviezdicky. Film dostal jedneho Oscara, konkretne Humphrey Bogart za hlavnu ulohu a mal 3 nominacie a to za reziu Johna Hustona, herecku v hlavnej ulohe Katharine Hepburn a za scenar. V pripade rezisera si v tom roku sosku odniesol George Stevens za dramu MISTO NA VYSLUNI (1951) a v pripade herecky za hlavnu ulohu Vivien Leigh v drame od Elia Kazana TRAMVAJ DO STANICE TOUHA (1951). ________ Huphrey Bogart - (Charlie Allnut) +++ Katharine Hepburn - (Rose Sayer) +++ Robert Morley - (Reverend Samuel Sayer) +++ Peter Bull - (Kapitán of Louisa) +++ Hudba: Allan Gray +++ ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Katharine Hepburn (Rose Sayer) pila pouze vodu, aby dala najevo své znechucení nad množstvím alkoholu, které John Huston a Humphrey Bogart (Charlie Allnutt) během natáčení vypili. V důsledku toho utrpěla těžkou úplavici. (Kulmon)
  • Robert Morley (reverend Samuel Sayer) odehrál celou svou roli v ateliéru. (M.B)
  • Opravená loď „African Queen“, která byla použita pro natáčení filmu, kotví na ostrově Key Largo na Foridě. Je možné na ní podniknout projížďku po kanálech v Port Largu. (montimuf)

Reklama

Reklama