Garth DavisKamera:
Greig FraserHrají:
Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim, Tawfeek Barhom, Shira Haas, Uri Gavriel, Hadas Yaron, Zohar Strauss, Tsahi Halevi (více)VOD (2)
Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (CinemArt)
Neuvěřitelně čistý film. Ve svém prostém sdělení a skromné síle obrazu. Sice se míjí s mým světonázorem a do budoucna dám vždy raději přednost podvratnému a interpretačně mnohem bohatšímu Scorseseho majstrštyku, ale tohle Davisovo nahlížení na „nejslavnější příběh ze všech“ skrze ženské oči byl velmi osvěžující a nedá se ani říct, že byl silně konzervativní (zdánlivě), protože jak vám také osvětlí závěrečné titulky, s postavou Máří Magdaleny se to mělo v očích církevních pohlavárů po celá staletí tak trochu jinak, eufeministicky řečeno. A Mara a Phoenix tady jedou herecký absolutorium. ()
Velmi nadějný námět, avšak prapodivné zpracování. Chovám k tomuto filmu ambivalentní pocity, pro které se mi jej těžko hodnotí. Na jednu stranu vnímám jeho specifické kvality, oceňuji snahu o netradiční uchopení látky, její pojetí, hypnotickou atmosféru filmu, alternativní (apokryfní) pohled na dějinné události, snahu o vykreslení psychologie postav atd. Na druhou stranu film zavání jakousi strnulostí, křečovitou namydleností, historickou i duchovní nevěrohodností (co tam proboha dělají ti černoši?)... Celkově to prostě vypadá jako dlouhý videoklip k nějakému modernímu lyrickému etno songu. Zdá se mi, že film neví, kudy se má vydat, o co mu vlastně jde, pro koho je určen, jaké má vůbec sdělení...? Na zfilmování takovéto látky si měl režisér počkat a natočit ji třeba až za 20-30 let, kdy snad bude zralejší, usebranější, po filmařské a hlavně i osobnostně-lidské stránce zkušenější. Takto se zařazuje jen do dlouhé řady těch, kteří si na podobné látce spíše jen vylámali zuby. Byť film zasluhuje jistou pozornost, obecně vyvolává spíš rozpačité úšklebky a po pár letech si na něj už nikdo nevzpomene... ()
Rooney Mara ako Maria Magdalena uchvatna, posobila tak uveritelne, tri hviezdicky davam za nu. Celkovy zazitok z kina mi narusali tri veci. Po prve, nevedela som sa zmierit s tym, ze postava Jezisa je o desatrocie starsia (a este s par kilami navyse). Celkovo ma herec nepresvedcil, v porovnani s Mariou Magdalenou z neho nevyzarovala taka laska. Skoda, ze si reziser nedal viac zalezat na vybere hercov. Po druhe, svaty Peter cernoch? A po tretie, z herecky, ktora bola akoze Jezisova matka som ostala zhrozena (stara, vobec nie pekna a este prisna a chladna!) ACH, jaj. Kazdopadne, som rada, ze sa tocia biblicke pribehy, na tento som sa tesila, celkovo nie zle, ale cakala som viac. Reziserov Lion povazujem za bezchybny film. Tento miestami nudil. Hudba, kamera a vyprava fajn. Vedeli ste, ze Mara a Phoenix spolu ziju? To len tak na okraj. ()
Počas veľkonočných sviatkov odvysielala televízia JOJ snímok "Mária Magdaléna", ktorý bol natočený v roku 2018. To že podľa scenára nebola Mária prostitútka, ale mala len nezhody so svojím otcom, lebo mala inú predstavu o manželstve, som predýchal. To že to bola v podstate emancipovaná feministka, ktorá jediná správne chápala Ježišovo učenie, som však už nedokázal akceptovať. No a keď ukázali apoštolov a z nich dvaja boli černosi, tak mi až zabehlo. Peter, prvý pápež, čierny ako uhlie. Čierny Peter! Zvrátenému multikulturalizmu nie je nič sväté. Tento film celkovo nemá takmer nič spoločné s príbehom zo Svätej Biblie. Je manipulatívny a zavádzajúci. Dej a charaktery postáv sú v príkrom rozpore s tým, čo je napísané v evanjeliu. Takéto alternatívne, progresívne pojatie nemôže byť prijateľné pre žiadneho kresťana. * ()
Ač hlavním motivem bylo očištění titulní světice, jako v každé novozákonní historce je tu v centru Ježíš, zde představovaný Joaquinem Phoenixem. Rooney Mara je tedy v nezáviděníhodné pozici titulní hrdinky, která musí zůstat v jeho stínu. Vlastně je dost zvláštní, jak málo se tvůrcům do dvou hodin filmu podařilo dostat. Snad i pro neznabohy je to až moc zjednodušené. Nad vodou to kromě pár herců drží jen kamera a hudba. ()
- Během natáčení filmu se z hlavních představitelů Joaquina Phoenixe a Rooney Mara, kteří do té doby byli jen přátelé, stal oficiální pár. (raininface)
- Natáčelo se od 3. října 2016 do 2. prosince 2016 v Itálii (Apulie, Sicílie, Matera a Neapol). (BMW12)
- Celosvětová premiéra proběhla 28. února 2018 v Národní galerii v Londýně. (BMW12)