Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako Jacksonova skúška na Pána prsteňov to nie je zlé, čakal som však viac. Príbeh je o dvoch dievčatách, spoločenských outsiderkách, ktoré sa raz v škole stretnú, zblížia a ďalej už potom máme možnosť sledovať patalogický rozvoj ich vzájomného vzťahu a priateľstva. To všetko na základe ich nespútanej fantázie. Príde to až do bodu, kedy sú schopné na svojej ceste za šťastím odstrániť akúkoľvek prekážku... Scenár nie je zlý, len mi tam chýbal trocha väčší dramatický náboj, najmä ku koncu a privítal by som aj výraznejšie zatlačenie na psycho strunu. Takto mi to ako celok pripadalo akési ploché a šedivé. Fantazijný štvrtý svet však bol po vizuálnej stránke naozaj úchvatný, tam sa ukázal Jacksonov prirodzený talent. Ani atmosféra 50. rokov nebola zlá, snímok preto hodnotím na hranici 3-4 hviezdy. 69/100 ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Takováto práce s obrazem v dramatu (neustálé jízdy, které odhalují potřebné informace postupně, zcizovací efekty, změny hledisek, nemožnost se spolehnout na to, komu daná scéna vlastně patří) je věc, kterou pak začal dělat Spielberg o téměř dvacet let později (koneckonců spolu s Jacksonem spíchli Tintina). Poučená práce s bulvárním tématem, kterou vlastně ani ona vražda nezajímá, ale spíš se snaží, abychom pochopili zdánlivě přehnané a naivní pouto dvou přátel v tom nejkrásnějším věku, obklíčených zkostnatělým, racionálním a omezeným světem, je věc, která je dodnes strašně vzácná. Překrásná připomínka určitého životního období, které bych normálně označil za nepřenositelné, s jedním umlácením cihlou na závěr. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mistr Jackson se opravdu dokáže pochlapit na jakékoliv téma. I tento příběh, který se skutečně kdysi stal, pojal velice osobitým způsobem a stylem sobě vlastním. Tentokrát se ale nejedná o parodii dovedenou do absurdna, nýbrž o psychologicky složitý příběh, balancující chvílemi takřka na hranicích mysterióznosti. Obě hlavní hrdinky předvádějí životní výkony a i jim patří díky za skvělý zážitek, který mi sledování tohoto filmu způsobilo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý experiment. Ano, Božská stvoření nazývám experimentem, protože kromě okrajové fantasy složky jsou v Jacksonově režisérské tvorbě něčím zcela novým. Peter si dal záležet na tom, aby divák dokázal pochopil úzké pouto a silný vztah mezi hrdinkami, vcítit se do jejich pocitů a pozorovat jejich myšlenkové pochody, které nakonec vedly k oné tragédii. Což se mu podařilo a samozřejmě k tomu výraznou měrou přispěly výtečné herecké výkony obou hlavních protagonistek. Jen je škoda, že nenávist, která vedla k vraždě, se objevila až dost pozdě, takže to stupňování nebylo moc důvěryhodné a samotný akt zabití působil na diváka jako facka neznámo odkud. Ale jinak byl snímek nadprůměrným počinem a hodnotím ho 4*. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jacksonovo bujaré vyprávění se ne zcela kompatibilně mísí s příběhem dle reálné události, ale díky tomu, že pointa filmu tkví v jakési až pohádkové touze, či posedlosti /zdánlivě/ v dobrém slova smyslu, je výsledkem poměrně zajímavý příběh vznášející se na vlnách fantazie, ovšem nakonec dopadnuvší drtivou silou nejtvrdšího kamene. Závěr je skutečně mocný a mistrně natočený - dvě scény, jenž se díky prolínačkám zobrazují zároveň umocňují emocionální efekt, avšak právě díky tomuto kontrastu s veškerou předcházející stopáží, mám pocit, že nebýt závěru, byl by film průměrnou zívačkou vyčnívající pouze hereckými výkony dvou hlavních protagonistek... Co se týče Jacksonovy režie, já raději buď krok vpřed do ryze áčkových titulů, nebo krok vzad do kultovních béček. 7/10 ()

Galerie (115)

Zajímavosti (26)

  • Kate Winslet byla jednou ze 175 dívek ucházejících se o roli Juliet Hulmeové. (Karlos80)
  • Melanie Lynskey byla obsazena do role Pauline Parker dva týdny před začátkem natáčení. (Cheeker)

Reklama

Reklama