Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (146)

suzanne1997 

všechny recenze uživatele

Když nad tím tak přemýšlím, nevím, čím začít. Snad takhle ... Tahle pohádka rozhodně nebyla pohádkou, ale filmem s pohádkovými motivy. Musím přiznat, že místy mi opravdu běhal mráz po zádech, avšak příroda a způsob, jakým byl film natočený mne naprosto pohltil. Od začátku jsem fandila Espenovi, tvůrci mu dokázali přisoudit neopakovatelný a celkem jedinečný charakter, stejně tak každému hrdinovi. Děj ubíhal a musím se přiznat, že se mi z kina nechtělo. Trošku opačný pohled na věc měly malé děti, které obsadily přibližně polovinu kina. Myslím si, a je to jen můj názor, že tohle rozhodně nebylo něco pro děti do deseti let. V tomto případě je potřeba aby byl divák starší. Malé dítě očekává princezny, boj s drakem, v tomto případě s trollem a žili šťastně až dokud nezemřeli. V tomhle je musím zklamat, žádné vyparáděné princezny, ani troll jako z pohádky, všechno tady působilo víc reálně a malé děti usínaly, právě proto tenhle film mladším deseti let nedoporučuji. Ostatní diváci by si v něm mohli cosi najít. Já si našla odvahu, neobvyklý pohled na svět a schopnost ještě se to může hodit, a taky se hodilo. Za mě film určitě doporučuji, protože to stojí zato. Dle mého názoru samozřejmě. ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Odcházel jsem docela zklamaný, pohádka totiž stojí prakticky jenom na vynikající výpravě, jinak zaostává i v porovnání třeba s českými pohádkami, především kvůli scénáři. V dramatických pasáží to celé jakž takž funguje, ale co se humoru týče, evokuje to ve mně Trošku a jeho otravné uječené taškařice. Jako celek to pak působí jako slepenec co největšího počtu opravdu zajímavých nápadů, který ve finále strašně, ale strašně nudí. Škoda. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Perfektní pohádka z Norska a nepamatuji se, kdy jsem od Stardust viděl něco lepšího. Je zde víceméně vše, co by v pohádce být mělo. Unesená princezna trollem, namyšlený princ, kladný a odvážný hlavní hrdina, čarodějnice, kouzelná mapa no takový pěkný mišmaš Norské mytologie se scéneriémi natáčené i v Česku. Hodně jsem se bavil. 80% ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Norska fantazia na filmovom platne ma fakt uchvatila,nadherna rozpravka,ktora ulahodila mojim ociam,sympaticke herecke obsadenie,rozne podarene rozpravkove bytosti,pekny pribeh a krasna priroda,to vsetko dokopy si zasluzi plne hodnotenie,no a kedze som si stihol uz pozriet aj druhe pokracovanie z roku 2019,tak aj v tomto pripade nemam co vytknut...:-) ()

Ronkar 

všechny recenze uživatele

Děj je průměr, místy dost nudnej, ale co tuhle pohádku hází lehce nadprůměr je vizuální stránka. Přírodní lokace jsou nádherné, hudba je také moc pěkná a triky na pohádku ujdou (není to hollywood). Herci jsou vybraní sympaticky, jen je škoda, že ta fešná princezna tu nakonec nemá moc místa a vlastně se tak hlavní duo nedostane skoro do kontaktu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)
  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)

Reklama

Reklama