Reklama

Reklama

Případ Nile Hilton

(festivalový název)
  • Švédsko The Nile Hilton Incident (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Thriller odehrávající se na pozadí revoluce v Egyptě v roce 2011. V ulicích Káhiry to začíná vřít, křesla elit režimu budou brzy povážlivě vratká a detektiv Naredin je přivolán k vraždě krásné zpěvačky. V průběhu vyšetřování se stále těsněji zaplétá do nepřehledné hry nejvyšších pater egyptské politiky, starým ani novým spojenectvím nelze věřit a na své misi je čím dál osamělejší. Tarik Saleh ve svém filmu rekonstruuje revoluční Káhiru, živé a dusivé místo zároveň, je to chaos apokalypsy, ve kterém se hrdina snaží udělat správnou věc, získat spravedlnost pro oběť vraždy, i kdyby ho to mělo stát život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Až po čase od úspěchu filmu jej reflektovala egyptská média. V hlavních státních novinách vyšel nacionalisticky laděný článek, oslavující mezinárodní úspěch egyptského režiséra s filmem odehrávajícím se v Egyptě. Přesto však film kvůli svému tématu nemůže být v Egyptě promítán. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Podrobnosti o egyptské policii získával režisér a scénárista Tarik Saleh na facebooku. Nechal se přidat do uzavřených skupin, kde spolu komunikovali egyptští policisté. Obraz nenáviděné zkorumpované instituce si doplnil o romantické příběhy jednotlivých policistů, kteří zde sdíleli tklivé písně nebo fotky z dovolených s partnerkami. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Natáčení snímku mělo původně probíhat v místě, kde je situován děj, tedy egyptské Káhiře. Několik dní před první klapkou se však režisér Tarik Saleh dozvěděl, že musí z bezpečnostních důvodů opustit Egypt. Štáb souhlasil s přesunem do marocké Casablancy, což způsobilo posun začátku natáčení. Evropská část štábu kvůli tomu musela oželet Vánoce s rodinou. Se změnou dle tvrzení režiséra souhlasila zvoláním „OK, fuck Christmas!“. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • S natáčením poslední scény filmu vypomáhal bratr představitele hlavní role režisér Josef Fares. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Režisér Tarik Saleh 4. srpna 2017 v Uherském Hradišti na LFŠ prohlásil, že poměry v egyptské policii jsou ve skutečnosti ještě „mnohem horší“, než jak je vylíčil ve filmu. (klukluka)
  • Hisham Talaat Mustafa, jehož majetek měl v roce 2007 hodnotu 800 miliónů amerických dolarů, si vraždu zpěvačky Suzanne Tamim objednal v roce 2008. V květnu 2009 za to byl odsouzen k 15 letům vězení. Trest nastoupil v roce 2010, v červnu 2017 byl z vězení propuštěn na základě prezidentské milosti. (klukluka)
  • Tarik Saleh se nechal inspirovat reálným případem vraždy libanonské popové zpěvačky Suzanne Tamimové, dlouho propírané egyptskými médii. K ní došlo před necelými deseti lety v luxusním dubajském hotelu a na svědomí ji měl egyptský politický činitel. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama