Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké drama bylo v roce 1944 nominováno na šest Oscarů a dodnes patří k tomu nejpůsobivějšímu z válečné filmové produkce. V poklidné ukrajinské vesnici Severní hvězda právě končí školní rok. Píše se rok 1941 a nikdo z místních obyvatel ještě netuší, jaké peklo je čeká. Německá invaze do SSSR začíná a vesničané prožívají první hrůzy války. Ve chvíli, kdy je Severní hvězda zabrána fašisty, většina mužů zamíří do hor, kde zformují partyzánskou jednotku. Mezitím nacistické zvěrstvo vrcholí, když německý doktor začne využívat krev místních dětí pro transfúze svých raněných vojáků. Partyzáni zesilují přepadové akce a naplno se pouští do boje, který se zdá být předem prohraný. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Jak scenáristka Lillian Hellman, tak i režisér Lewis Milestone se Výboru odmítli podřídit, a proto je filmový průmysl zařadil na tzv. „šedou listinu“. Tím jsou jejich filmy označeny jako nepřijatelné. Oni dva se stali terčem méně nápadné ostrakisace. (Zetwenka)
  • Po skončení 2. světové války se na všechny účastníky natáčející proruské snímky upřela pozornost kongresového Výboru pro neamerickou činnost. Na konci 40. a počátku 50. let používají politici Severní hvězdu a jí podobné filmy jako kladivo na Hollywood. (Zetwenka)
  • Velmi nevraživý postoj k Severní hvězdě zaujal tiskový magnát William Randolph Hearst, který nařídil všem redaktorům, aby ve všech zmínkách o filmu automaticky psali „bolševická propaganda“. (Zetwenka)
  • Studio odstranilo či upravilo značnou část textu scenáristky Lillian Hellman, která pak od smlouvy se studiem odstoupila. To ji vyplatilo penalizační poplatek 30 000 amerických dolarů. I tak její jméno zůstalo v titulcích. (Zetwenka)
  • V pozdější letech byl film přetvořen do podoby antikomunistického snímku Armored Attack v roce 1956 (kritizující vpád Ruska do Maďarska). (Zetwenka)
  • Průběh cenzurních řízení není u tohoto filmu obvyklý, neboť si sami tvůrci postupně vypouštěli časti scénáře a posléze filmu podle toho, jak se měnil postoj USA vůči Rusku (od spojenectví až po nepřátelství v pozdějších letech). (Zetwenka)
  • V roku 1947 bol tento film označený Výborom pre neamerickú činnosť (HUAC), vedeným senátorom Josephom McCarthym, ako podvratný, pretože vyvolával u divákov sympatie k Sovietskemu zväzu, čo bolo v ére Červenej hrozby (strach z útoku ZSSR) neprijateľné. A to i napriek faktu, že Sovietsky zväz bol počas II. svetovej vojny spojencom. Vykreslenie statočného boja sovietskych partizánov proti Nemcom bolo chápané ako podpora ideí komunizmu. (beso74)
  • Auto, ktoré viezlo zbrane pre obyvateľov Severnej hviezdy malo bratislavskú poznávaciu značku BA 30-35, dedina však stojí neďaleko Kyjeva. (andykovac)

Reklama

Reklama