Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

Terva 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman ( Nicolas Cage ) napsal o svém životě, který žije. Se všemi potížemi. Jeho dvojče, bratr Donald ( Nicolas Cage ), žije způsobem, jaký napsal. S bláhovou odevzdaností. Susan ( Meryl Streep ) napsala o životě, který ale nemůže prožít. Johnův ( Chris Cooper ) život je kniha, která čeká na adaptaci. Jeden příběh. Čtyři životy. A milion způsobů, jak to může skončit... Ocenění : Oscar '02 - vedlejší herec (C. Cooper); nominace: hlavní herec (N. Cage), vedlejší herečka (M .Streep), adaptovaný scénář Zlaté glóby - vedlejší herec (C. Cooper), vedlejší herečka (M. Streep); nominace: režie, film (muzikál/komedie), herec v muzikálu/komedii (N. Cage), scénář BAFTA - adaptovaný scénář; nominace: hlavní herec (N. Cage), vedlejší herec (C. Cooper), vedlejší herečka (M. Streep) MFF Berlín - Velká cena poroty, nominace na Zlatého medvěda Boston Society of Film Critics Awards - scénář Broadcast Film Critics Association Awards - vedlejší herec (C. Cooper), scénář (společně za film Milujte svého zabijáka) Central Ohio Film Critics Association - adaptovaný scénář, veldješí herec (C. Cooper) Chicago Film Critics Association Awards - scénář, vedlejší herečka (M. Streep), nejnadějnější výkon (M. Gyllenhaal zároveň za filmy Milujte svého zabijáka a Sekretářka) Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards - vedlejší herec (C. Cooper) Florida Film Critics Circle Awards - film, scénář, vedlejší herec (C. Cooper), vedlejší herečka (M .Streep) Kansas City Film Critics Circle Awards - vedlejší herec (C. Cooper) Los Angeles Film Critics Association Awards - vedlejší herec (C. Cooper) National Board of Review - scénář (zároveň za film Slez ze stromu a Milujte svého zabijáka), vedlejší herec (C. Cooper) New York Film Critics Circle Awards - scénář San Diego Film Critics Society Awards - adaptovaný scénář, vedlejší herec (C. Cooper) Satellite Awards - adaptovaný scénář Seattle Film Critics Awards - vedlejší herec (C. Cooper) Toronto Film Critics Association Awards - herec (N. Cage), film, scénář, vedlejší herec (C. Cooper) Vancouver Film Critics Circle - vedlejší herec (C. Cooper) Washington DC Area Film Critics Association Awards - adaptovaný scénář, režie, vedlejší herec (C. Cooper) ......Scénář : Charlie Kaufman podle své reálné snahy zfilmovat knihu "The Orchid Thief". Kamera : Lance Acord. Hudba : Carter Burwell - V povzdálí je možno zaslechnout The Rolling Stones - Wild Horses http://www.youtube.com/watch?v=Xb3fZmkzy84 ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Kaufman je určite originálny scenárista, ale keď si po skončení nejakého filmu, ktorý je podľa jeho scenára, položím otázku: O čom to bolo?, vždy si odpoviem: O ničom. Je obdivuhodné, že niekto ešte v dnešnej dobe dokáže napísať originálny scenár, no len originalita sama nestačí. Pri písaní tohto proste dostal "blok" a tak napísal o tom, ako písal tento scenár. Ešteže zachraňujú film aspoň skvelí herci (Cage, Streep, Cooper), inak by to bolo maximálne za 3. Už sa teším, kedy napíše niečo originálne, čo bude zároveň aj zaujímavé. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Zacalo to velmi zaujimavo, pretoze V KUZI JOHNA MALKOVICHE (1999) sa mi velmi pacil. Prva polovica filmu ma trosku tazsie zamotavala do deja a bal som sa, ze to zrazu skonci a nebude to mat ani hlavu ani pätu, ale nastastie sa scenar vyvinul tak, ze to zacalo byt stale viac zaujimavejsie i vdaka Charliemu bratovi Donaldovi, ktory pisal scenar o vrahovi, ale i vdaka skvelej Meryl Streep a Chrisovi Cooperovi, ktori pridali poslednej polhodine smrnc na napäti. Cage to taktiez nemal jednoduche, ked si musel zahrat dvojulohu a vypravat sa sam so sebou. I preto film dominoval na Oscaroch skor v hereckych kategoriach, z nich jediny Chris Cooper dostal Oscara za herca vo vedlajsej ulohe. Nicolas Cage si urcite nominaciu zasluzil, ale sosku mu vyfukol v roku 2003 Adrien Brody za dramu PIANISTA (2002) a Meryl Streepovej zase Catherine Zeta-Jones za vedlajsiu ulohu v muzikali CHICAGO (2002). Adaptace mala este jednu nominaciu a to za adaptovany scenar... 06.04.2010 ________ Nicolas Cage - (Charlie Kaufman / Donald Kaufman) +++ Meryl Streep - (Susan Orlean) +++ Chris Cooper - (John Laroche) +++ Tilda Swinton - (Valerie Thomas) +++ Roger Willie - (Randy) +++ Doug Jones - (Augustus Margary) +++ Curtis Hanson - (Susanin manžel) +++ Maggie Gyllenhaal - (Caroline Cunningham) +++ Produkcia: Jonathan Demme, Charlie Kaufman +++ Hudba: Carter Burwell +++ ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Byla to sice šílená nuda, ale krásné je, že přesně takovým chtěl tento film být. Perfektně promyšlené, komplikované i originální, na první zhlédnutí jsem toho spoustu nepochopil. Zajímavě sebeparodizující a občas vtipné a hlavně respektuje pravidlo lovercraftovského konce překonávající vše, co bylo předtím, i když by to mělo být úplně o něčem jiném, ale hlavně, aby divák odcházel nadšen. Vemte si, že spousta filmů nemá nijak zvlášť dobrý konec a pak je následný dojem z díla takový nemastný, neslaný, ale když je konec skvělý, rádi zapomenete, jak byl ten film předtím špatný (to samozřejmě nemluvím zrovna o Adaptaci). Ale ta nuda až příliš velká, a tak se pokusím oprostit se od dobrého pocitu z konce a nakonec dám "jen" za 3. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Adaptaci jsem viděla, bohužel pro mě, asi pět dní před tím, než jsem se sama ocitla s cizím chlapem na rezavém vznášedle na Lake Trafford v Immokalee. Byl to hodně zajímavý pocit. ;) Adaptace není pro každého, úplně vidím, jak museli být mnozí příznivci Nicolase Cage a Meryl Streep rozladění, neboť možná neznali tvorbu Charlieho Kaufmana... Mně se Adaptace líbila, výborný byl kromě výše uvedených i Chris Cooper- věčný herec druhých rolí, který je mým oblíbeným, a ta hudba.. Tu mám na originálním CD, které je perfektně nazvučeno a často přehráváno. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Ihneď predtým, než Charlie (Nicolas Cage) dostane záchvat hnevu na hotelovom izbe v New Yorku, je lampu napravo od postele vidieť opretú o stenu v rohu, ale predtým, než ju v ďalšom zábere prevráti, je postavená vzpriamene. (Pat.Ko)
  • V tomto filme, aj vo filme Jazero (1999), sa objavuje Crocodylia Deus Ex Machina. (Pat.Ko)
  • Tropické druhy rýb, na ktoré John (Chris Cooper) odkazuje počas jazdy v dodávke so Susan (Meryl Streep), sú Anisotremus virginicus, Holacanthus ciliaris a Chaetodon capistratus, známe tiež ako porkfish, queen angelfish a foureye butterflyfish. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama