foto

Spike Jonze

  • nar. 22.10.1969 (50 let)
    Rockville, Maryland, USA

Biografie

První režijní aktivity svázal s hudební scénou: na svém kontě má úspěšné videoklipy pro Beastie Boys, R.E.M. nebo Bjork a řadu mimořádně úspěšných reklamních spotů. Spike je spolu s Chrisem Cunninghamem a Michelem Gondrym nejvýznamnějším tvůrcem hudebních klipů. Jeho průlomem byl klip k "Sabotage" od Beastie Boys, s kterým obdržel přívětivou kritiku a mnoho cen. Od té doby pravidelně vyhrává na MTV Video Music Awards a dokonce jeho klip k písni "Praise You" od Fatboye Slima byl vybrán diváky MTV jako nejlepší všech dob.

V roce 1998 režíroval krátký dokument AMARILLO BY MORNING (1998). Debutovat komedií V KŮŽI JOHNA MALKOVICHE (1999), která získala 3 nominace na Oscara a mnoho dalších ocenění. Se scenáristou Charliem Kaufmanem natočil i svůj další film - stejně vysoce ceněnou komedii ADAPTACE (2002). Ten získal Oscara za vedlejší roli pro Chrise Coopera a další 3 nominace neproměnil, ale stejně jako předchozí film, získal mnoho jiných ocenění. Produkoval i další film natočený podle Kaufmanova scénáře - komedii Slez ze stromu. Tu natočil jako svůj režijní debut Michel Gondry, který podle Kaufmanova scénáře natočil komedii Věčný svit neposkvrněné mysli.

Jonze je spřízněn s filmařským klanem Coppolů (je bratrancem Francise Forda Coppoly a manželem Sofie Coppolové) a příležitostně i hraje: objevil se např. ve filmu Allison Andersové MI VIDA LOCA (1993), v thrilleru Davida Finchera HRA (1997), komedii TŘI KRÁLOVÉ (1999) či v V KŮŽI JOHNA MALKOVICHE (1999). V TV seriálu “THE JACKAAS“ (2000) ztvárnil part devadesátiletého starce.

Jana "xjane" Strnadová

Režijní filmografie

Filmy

2019 Aziz Ansari: Right Now (TV film)
2016 Kenzo World
2013 Choose You
Ona
2011 Scény z předměstí
Zemřít vedle tebe
2010 Já jsem tady
The Vampire Attack
2009 Bylo, nebylo
Max a maxipříšerky
2002 Adaptace
1999 V kůži Johna Malkoviche
1997 How They Get There
1994 Ciao L. A.
1991 Video Days

Dokumentární

2020 Příběh Beastie Boys
2012 Pretty Sweet
2009 Tell Them Anything You Want: A Portrait of Maurice Sendak (TV film)
2004 Corporate Ghost (video kompilace)
Weezer: Video Capture Device - Treasures from the Vault 1991-2002 (video kompilace)
2003 Tenacious D: The Complete Masterworks
The Work of Director Spike Jonze (video kompilace)
Yeah Right!
2002 Pavement: Slow Century
1999 Clip Cult Vol. 1: Exploding Cinema
Torrance Rises
1998 Amarillo by Morning
1995 R.E.M. Parallel (video kompilace)

Hudební videoklipy

2013 Arcade Fire - Afterlife (Live Version) (hudební videoklip)
Lady Gaga - Dope (Live Version) (hudební videoklip)
2011 Don’t Play No Game That I Can’t Win (hudební videoklip)
2004 Ludacris - Get Back (hudební videoklip)
2002 Björk: Volumen Plus (hudební videoklip)
2000 Fatboy Slim - Weapon of Choice (hudební videoklip)
1996 Daft Punk: Da Funk (hudební videoklip)
1994 Beastie Boys: Sabotage (hudební videoklip)

Video kompilace

2003 Best of R.E.M.: In View 1988-2003, The (video kompilace)
Chemical Brothers: Singles 93-03 (video kompilace)
2000 Beastie Boys: Video Anthology (video kompilace)
1999 Björk: Volumen (video kompilace)
D.A.F.T. (video kompilace)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2013 Ona

Dokumentární

2020 Příběh Beastie Boys
2017 Jim a Andy: Život po životě

Kameramanská filmografie

Host

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2000 The 72nd Annual Academy Awards (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(170)