Reklama

Reklama

Společenství vlků

  • Česko Společnost vlků (více)

Obsahy(1)

Společenství vlků působí povědomě až do okamžiku, kdy si hrdinka obleče červenou kápi, vydá se přes hustý les za babičkou a musí si dávat pozor na vlky. Pak pochyby zmizí a lze si tuto svéráznou variaci na Červenou Karkulku vychutnal se vším všudy. Vztah mladé dívky Rosaleen s její babičkou dalece přesahuje hranice vytyčené pohádkou, stejně jako mluvící vlk není jen místní kuriozitou. Podmanivý film Neila Jordana (Hra na pláč, Snídaně na Plutu) nabízí otevřeně psychoanalytickou hru s jednoduchým pohádkovým příběhem, v níž je všechno podřízeno propracované vizuální stylizaci, netradičnímu vyprávění a především důmyslným dialogům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je dost zvlastni film. A rozhodne bych nerek, ze to je krapet odlisna verze o cervene Karkulce, je sice fakt, ze tu je babka, vlk i mala holka s cervenym plastem, ale pohadku to pripomina zhruba nakejch 15 minut z celkovyho casu filmu. Jinak je to takovej fantasy horor slozenej z jednotlivejch jakoby flashbacku, kdy postupne babka a holka vypravi nejaky pribehy a z toho se pak postupne rysuje pribeh o vlkodlacich. No a to cely je vlastne sen. Ale i pres to, ze to je takle zajimave poskladany, tak bych nejakej silnejsi pribeh uvital. Jinak film ma perfektni atmosferu a po vizualni strance to je fakt nadhera, navic Lansbury je v roli babky fakt perfektni. Co se trochu nepovedlo, jsou premeny na vlkodlaky, to pusobi krapet smesne, i kdyz jsou krvavy. Celkove se jedna o hodne zajimavej film, ale na plny hodnoceni to nebude, zas tak moc me film nechyt, ale rozhodne necekejte dalsi vlkodlaci horor v rade. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Dívky, pozor na vlky! Slibují bez záruky." My o vlku a za humny je... Neil Jordan! (© Faidra) Cynická pohádková babička se zhoupnula v křesle, posunula si brýle na nose a přísně se zadívala na vnučku: „Ti muži, ti muži...“  Pak holčičku začala strašit srostlým obočím, které jí prozradí vlka ukrytého v chlapech. Vyprávěla jí o plachých, přesto však krvelačných šelmách, majících podezřele velké nejen uši, ruce a zuby, ale vlastně úplně všechno. „A proč máš tak velký ocas?“ diví se nezkušená Červená Karkulka. „To abych tě lépe...“ Temně erotický i dětsky rozverný a odlehčený hororový příběh z nádherně strašidelného lesa (filmové ceny za výpravu a efekty) o tom, co vlastně vlci chtějí. A kam to vede, když některý z nich místo prostého "Ošustit, sežrat a opustit" propadne krásné a nevinné tvářičce, své kořisti, a ten vztah začne brát vážně. Ostatní vlci z jeho smečky ho opustí a on zůstane sám. Vystrašený vlček se zlomenou nohou, kulhající po třech tlapách nebezpečně blízko plamenů rodinného krbu, až mu jiskry lítají do kožichu a místností se šíří puch pálících se chlupů (a zbytků paruky po sežrané babičce, čmoudící na kraji ohniště). Z lesa je ještě slyšet vytí vzdalující se smečky, která už je zase na lovu, ale hlasitější je vrzání houpacího křesla, ve kterém se kolébá vlkova Karkulka, dnes už babka se stříbrnými vlasy a třemi bradami. A další malé nevinné děvčátko s očima navrch hlavy poslouchá její strašidelný příběh o šelmách, ukrývajících se v mužích a o tom, kam to vede, když... Když si chudák chlap se srostlým obočím nedá pozor na kočkovitou šelmu, ukrývající se v dívkách! ()

Reklama

Richie666 

všechny recenze uživatele

Trošičku nesympatické postavy pobíhající na poli několika vyprávěných příběhů, které až překvapivě dobře tvoří úhlavní linii, ale nezvládají vtáhnout diváka do děje. Vizuální stránka filmu je rozporuplná, stejně jako lehce psychedelická hudba, která neutkví. Těžce uchopitelnému pojetí filmu nepřidá ani absence zasazení příběhu do blíže určeného prostředí nebo času. Jediným vodítkem, kterého se tedy můžete lapit, je dost neosobní "once upon a time"... Takže asi proto jsem měl pocit, že film trvá snad dvě hodiny. Pár scén se ovšem povedlo a vycvičit smečku vlků, to taky není jen tak :) ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[MFF, Cinematik 2009, Piešťany] Dnes už komické tornádo rozprávko-natripovanej maškarády o Karkulke a babičke ala Angela Lansbury v pokročilom veku. Poviedka strieda poviedku, niekto sa stráca, niekto sa baví. V nočnom premietaní sa s prestávkami bezprostredne tlieska a ja som tiež jeden z aktérov. Nebojím sa, smejem sa (zrastené obočie a tak:), ale taktiež som dobrovoľne uväznený v podmanivej (výtvarne úchvatnej) fantasmagorickej krajinke, v ktorej sa Neil Jordan na svoju dobu bombasticky vynašiel. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na obálce mi z huby ňáký holky vylejzal vlk, a tak jsem si řek, že do tohohle se musím pustit co nejdřív, jenže ejhle, hnedka na začátku jsem seděl u televize přiraženej jak kolík a divil se, jak na mě film samotný působí hodně divným a neobvyklým dojmem. Společenství vlků je rádoby adaptace červený karkulky, ale trošičku se to zkomplikuje a děj směřuje trošičku jinam, než bych čekal. Popravdě, atmosféra podobná Poltergeistu na mě nedokázala udělat dojem, možná to bylo až moc vyumělkovaný, protože z tohohle je hodně těžký mít dobrý pocit, nebo teda u mě to tak vyznělo. Prostě jsem se u toho dobře nebavil, ať si čoklové jdou štěkat na někoho jinýho, u mě moc nepochodili. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (6)

  • Celý snímek je kromě úvodní scény natočen ve studiu Shepperton v Anglii. (mahler)
  • Většina vlků, kteří se ve filmu objeví jsou Belgičťí ovčáci s natřenou srstí. Režisér Jordan prohlásil že na to bylo jednak kvůli omezenému rozpočtu a také kvůli bezpečnosti herců. (mahler)
  • Odhadovaný rozpočet filmu byl jen 2 mil. dolarů a velká část padla na dekorace - produkční návrhář (Anton Furst který mimo jiné vytvořil Gotham City pro Burtonova Batmana) si stěžoval, že musel postavit pohádkový les ze dvanácti stromů. (mahler)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama