Reklama

Reklama

Bob Hoskins a Cathy Tysonová v zajetí neúprosných zákonů londýnského podsvětí. Příběh exkluzivní černé prostitutky Simony, lapené do pasti jejího povolání, z níž není úniku, a prostomyslného podvodníka s dobrým srdcem George. Setkají se po Georgeově propuštění z vězení, když je George svými bývalými zaměstnavateli odměněn za odsezené roky místem Simonina šoféra a ochránce. Po počáteční vzájemné averzi se mezi nimi postupně vyvine zvláštní citové pouto, jejich vztah je však v nemilosrdném prostředí londýnského podsvětí předurčen k tragickému konci.
Neil Jordan se nechal inspirovat textem stejnojmenného evergreenu Nat King Colea – za maskou ženina úsměvu se skrývá příliš mnoho prožité bolesti a nenaplněné lásky. Tvůrci filmu se záměrně nesoustředili na lineární vyprávění vlastního příběhu, ale akcentovali melancholickou, ponurou atmosféru Londýna s jeho nočními kluby, vykořisťovanými šlapkami, bezohlednými pasáky, pornoobchody v postranních uličkách i s dobře situovanými pány s podivnými choutkami. Bob Hoskins byl za tuto roli nominován na Oscara a získal za ni Cenu za nejlepší mužský herecký výkon na 39. MFF v Cannes, Zlatý glóbus a řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem slušná krimoška na ne zrovna obvyklé téma. Primitiv Bob Hoskins je zaměstnán jako řidič luxusní prostitutky Simony. Jak k sobě ti dva najdou cestu, co je sblíží a jak to všechno dopadne. Cathy Tyson, jak bylo vidět, umí hrát a navíc je i velmi krásná. Škoda, že ve filmu nedostala více příležitostí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kriminálník Bob Hoskins vozí po Londýně luxusní šlapku, která (stejně jako on) pracuje pro ultraslizkého Michaela Cainea a má jakousi nevyřešenou, na povrch zvolna vyplouvající minulost. Film se šourá stejně jako Georgův sedan (občas také podobně šlápne na plyn) a trvá mu hodinu a tři čtvrtě než řekne, co říct chtěl. Bohužel si myslím, že toho mohl říct mnohem víc - scénář je obzvlášť v poslední třetině tak trochu mdlý a zmatený. Vyústí ovšem ve vcelku logický závěr, za což jsem tvůrcům děkoval. Herci jsou v Moně Lise skvělí, povedla se i Kamenova hudba a kamera... Jenže na staršího příbuzného z Ameriky, Scorseseho Taxikáře, to nemá. ()

Reklama

pestak 

všechny recenze uživatele

Film Mona Lisa je příběhem nepříliš významného zločince George který strávil 7 let ve vězení a nyní po propuštění,stojí nad troskami svého života. Jeho bývalá žena ho vyhodila a jeho dcera se k němu už nechce znát. Gangster kvůli němuž George skončil ve vězení,mu nabízí nezajímavou práci. Má vozit prostitutku Simone na její pracovní schůzky. Oba se nejprve nemají rádi ale nakonec k sobě najdou cestu a George pomáhá Simone při hledání její přítelkyně,závislé na drogách. Režisér dobře zachytil ponurou atmosféru Londýna s nočními kluby šlapkami a bezohlednými pasáky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan málokedy sklame, vlastne vôbec nikdy, a výnimkou nie sú ani jeho začiatky. Prekvapivo drsný náhľad do anglického podsvetia plného zapľuvaných putík a odporných živlov. Že aj prostitútky pôsobia oproti nim ako poľutovaniahodné bytosti. A Jordan sa práve na ich tragické životné osudy zameriava a ukazuje, že každá žena, ak sa k nej muži chovajú slušne, je dáma. Hoskins vo svojej úlohe podsaditého, svojim spôsobom smiešneho, ale rázneho a správneho chlapíka maximálne exceluje, ťažko si na jeho mieste predstaviť niekoho iného. Jeden z tých malých veľkých filmov, ktoré nikto nepozná a je to škoda. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Chmmmm....tenhle "britský Taxikář" je nevyvážený. První polovina je krásně našlápnutá ke 4*, jenže pak se příběh začně ubírat až moc nepřesvědčivými směry. Vysvětlení minulosti, vztahů některých postav by se taky hodilo. Závěr je působivý, ale bohužel už vyšumí do ztracena. Chyba ve scénáři, ne v režii. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Postava Georga bola ponúknutá Seanovi Connerymu. Hoci obdivoval prácu Neila Jordana a chcel s ním spolupracovať, úlohu odmietol, pretože sa mu nepáčila. (m.a.t.o.)
  • Prostitútky, ktoré sa objavia vo filme, nie sú herečky ani komparzistky, ale skutočné prostitútky. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama