Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Agent FBI Dan O'Hara se krátce po zavraždění jednoho ze svých mužů dozví, že ze střediska atomového výzkumu v Lakeview unikají tajné informace nejvyšší důležitosti. Britský Scotland Yard totiž zachytil americkou zásilku s obrazem, který pod vrstvou olejomalby obsahoval vzorec z nejnovějšího výzkumu. O'Hara se ihned dovtípí, že obě události spolu souvisejí; jeho zavražděný kolega totiž sledoval právě podezřelého z Lakeview. Spolu s vyšetřovatelem ze Scotland Yardu Philipem Graysonem vypátrají autora obrazu, malíře Igora Brauna. Od něj pak vede stopa k dalším členům sovětské špionážní sítě, která vede až na nejvyšší místa amerického jaderného výzkumu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu celkem vydařená detektivka. Zdejší hodnocení se mi zdá být zbytečně přísné. Propagandisticky to jako tradičně hodnotit nehodlám, ale je fakt, že v té době vznikali úplně stejné filmy v Sovětském Svazu i u nás. Akorát, že tam byli Rusáci hodní a Amíci zlý. Pro srovnání tak pohled všech stran neuškodí.55% ()

LiVentura odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nezajímavé, že to ani snad není pravda na dobu vzniku... Komunisté vs. Demokrati... tajná špionážní válka v USA... ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Příšerný film, který se měl už dávno nenávratně ztratit v hlubinách studenoválečnické minulosti. Vůbec nechápu, co vedlo odpovědné lidi v České televizi k uvedení tohoto totálního braku. Tento film není ani zábavný, ani napínavý, ani estetický, není to líbivý kýč, ani náročný art; je to prostě jen vyčpělá agitka o tom, jak agenti FBI chrání lid Spojených států před sovětskou špionáží. Film snad propagandisticky dobře fungoval v padesátých letech a na typického Američana, dnes ale nemůže oslovit snad vůbec nikoho... ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Další ze série dobových protikomunistických agitek. Ta sice začíná jako solidní (kontra)špionážní film se svižným střihem a věrohodnými detaily, přičemž občasný spojovací text vypravěče posiluje dokumentární styl. Kdyby takto doběhl do cíle, dostal by ode mě 3*. Bohužel v polovině se děj zlomí v rádoby akční šaškárnu - špióni se důsledně oslovují "soudruhu", agenti FBI vzdorují s pohrdavým výrazem krutému mučení své tváře hřbetem ruky a na scénu vstupuje statečná bytná ruského původu. ()

Peabody

všechny recenze uživatele

ani odpad ani 5 - je to dokument smutné doby, totéž se dělalo tady, srovnávám třeba s Dnes večer všechno skončí, podobné polidšťující scény chlapského porozumění mezi národy, tady kriminalisté brit a američan, tam slováci a češi vojáci, druhá strana je prostě hnusná a odporná, jen je prohozené znaménko, ovšem ti, co mají pravdu, musí zvítězit. Ovšem technicky to není ani jedno špatné, ten český film dělali Kachyňa a Jasný, tohle točil Gordon Douglas, profík, který ve stejném roce natočil klidně Černý šíp od Stevensona jako dobovou rytírnu, předtím třeba jeden z nejlepších Laurelů a Hardy - Na moři. Pak točil kapitána Blooda a 1951 si vystřihl další propagandu - Byl jsem komunista pro FBI o muži, který proniká jako agent FBI mezi komunisty v USA a jeho rodina ho jako rudého odsuzuje. Pak udělal 2x skvělého Detektiva se Sinatrou, točil s Elvisem Presleym - no ono u Kachyni taky najdeme ledacos. Douglas údajně prohlásil něco, co by mohli říci i jiní dlouho točící režiséři 20. století : "Ani se nesnažte vidět všechny filmy, které jsem natočil, to by vás navždy odradilo od kinematografie." Walk a crooked mile je odporně didaktické, má to tu roli "Dávejte bacha na agenty a pomáhejte" - opět jako Dnes večer. Ovšem umírající ruská emigrantka, se slovy alespoň jsem něco udělala pro svou novou vlast, to je tedy síla, nebo doktorka Nová, která plně na konci chápe, proč byla tvrdě vyslýchána a podezřívána a plně to schvaluje. Taky tady tvrději pomocí "strojních pušek" skoncují s agenty, ale to není asi podstatné. A finální odchod obou vítězů do dveří do světla - klasická práce obrazu. Vyčpělá agitka ? Obávám se, že ne, já bych to studentům pouštěl vedle sebe, aby se učili vnímat. Nebo se dá sebrat parta nadšenců, otevřít pár lahví a řvát smíchy nad spoustou replik a nebrat to tak vážně jako já tady. . ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama