Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej medzinárodne úspešnej čiernej komédie, ktorá je režijným filmovým debutom uznávaného islandského divadelného režiséra a filmového herca Baltasara Kormákura, sa odohráva v priam vidiecky pokojnej štvrti Reykjavíku, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť "typicky" islandskej depresívnej atmosféry rozprávania, obohatenej prvkami mrazivého čierneho humoru. Tragikomickým hrdinom filmu je dvadsaťosemročný Hlynur, povaľač, ktorému sociálna podpora bohato stačí na to, aby sa cez týždeň potĺkal a cez víkend si s kamarátmi užíval v rockovom klube v centre. Pohodlný život inteligentného, ale lenivého mladíka, ktorý netúži viazať sa, však končí v okamihu, keď si jeho rozvedená matka pozve na Vianoce svoju učiteľku z krúžku flamenca, Španielku Lolu - a šokovaný Hlynur zistí, že cudzinka je matkinou milenkou... Lola, ktorá poprehadzuje tradičné sexuálne úlohy, sa stáva hýbateľom pochybne pokojného života hrdinov. Zmeniť sa musí i Hlynur, ktorý vyrastal bez otca, vzdal sa mužskej úlohy a dlho odmietal prijať zodpovednosť dospelého človeka. Režisér však sympatizuje skôr so sebavedomými a samostatnými ženami než slabošskými mužmi. Napriek vypätej dramatickosti daných situácií (incest, drogy...) i cynickému komentáru hrdinu, sprevádzajúcemu rozprávanie, sám autor sa s prirodzenou ľahkosťou vzdáva jednoznačných odsúdení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Celkom zábavný kúsok z islandskej euro koprodukcie. Ironické, nabité hláškami (moja obľubená ´´život je len prerušením smrti´´), s netradične (ne)obyčajným hrdinom v neobvyklej švédskej trojke (alebo, že by nový termín islandská trojka). Sympatická stopáž, dobré obsadenie (hl.predstaviteľ + V.Abril) a trochu tej islandskej depky tentokrát v optimistickejšom vydaní - u mňa to vychádza asi na 3 1/2. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Hlynur je od prírody pasívny a neškodný. A o ňom a jeho živote je tento film. Film plný islandských bláznov, na čele ktorých je tento lenivý, flegmatický, na nič sa nehrajúci a pritom inteligentný chlapec. Výborne sa na to pozeralo, dobrá muzika a na konci fajin pocit. Taký pozitívny. V Baltasarových filmoch je vždy nejaká výborná vedlajšia postava, ktorá ma zaujme, tu to bola Hófí. Videné v rámci Challenge Tour 2015 : 30 dní so svetovou kinematografiou vol. 2 ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Pomalu začínám považovat Island, potažmo Reykjavík, za ideální místo k životu! Jsou tam velmi tolerantní lidé, a to dokonce i na pracovních úřadech! Vůbec se na vás nedívají skrz prsty, nezlobí se, když ignorujete pět výzev k dostavení, natož aby je napadlo se s vámi ve zlém rozloučit a zaplať si zdravotní pojištění sám! V milostných vztazích si berete, jak se vám zachce, nemusíte nic vracet a ještě se s kamarády na účet své víkendové milé dobře pobavíte! Ani v rodinách tomu není jinak, nikdo vám nevyčte, že jste ten nejneužitečnější člověk na světě, naopak, hýčkají si vás, abyste jim jednoho dne jejich velkomyslnost a nepřízemnost mohli oplatit - třeba tím, že až zjistíte, že vaše matka teď bude žít se svou milenkou, neuděláte scénu, jen mírně zvednete obočí a při první příležitosti využijete situaci k rozšíření rodiny s hodně zamotanými příbuzenskými vztahy. Hlavně Hlynur má ve všem jasno - řídí se hypotézou, že jednou zemře a bude mrtvý, a jelikož byl mrtvý i před tím, než se narodil, logicky je život jen přestávkou ve smrti a je potřeba ji řádně využít! Jediné vysvětlení, proč už nejsme všichni na Islandu, bude ta vlezlá, nekonečná zima, která najisto zpomaluje poznávací procesy takovou měrou, že než docvaknou všechny souvislosti, problém se vyřeší sám ...:-). Přeobsazením hlavní role někým, kdo by mně tolik nepřipomínal Jana Hrušínského zamlada, bych v hodnocení přitlačila, přes jakýsi lehký, ale přeci jen odpor k H. S. Guðnasonovi se mně však nedaří přenést, holt nejsem z Islandu ... ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film číslo 3 - Island. První zklamání během Tour se dostavilo poměrně brzy. Ujetý film s nesympatickým hlavním hrdinou, jenž tápe ve svém životě, především v jeho milostné složce. Nudil jsem se docela dost, vtipné si vybavím snad jen dvě hlášky. Aspoň, že na tu Victorii Abril se příjemně dívá. Kormákur mě více oslovuje se svými krimi a akčňáky, ale beru to tak, že každý nějak musí začínat a jako debut to zase vyložený propadák není. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

"Rodinná večeře, nebo pohřeb ... no, radši bych na ten pohřeb, tam by bylo aspoň o jednoho idiota míň." Pozoruhodná islandská komedie, která mě zaujala především tím, jak často mě dokázala překvapit, ačkoli jsem si po pár minutách myslel, že už mě překvapit nedokáže, že už jsem připravený na všechno... Velmi sympaticky nekorektní kousek. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o evropský koprodukční projekt, který v červnu 1999 společně s dalšími 11 celovečerními projekty finančně podpořil evropský fond Eurimages. (Verka13)
  • Ocenění: Edda (islandská výroční cena) 2000: nejlepší scénář, nejlepší zvuk. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Locarnu a svému režisérovi vynesl cenu mladé poroty Euro. (Verka13)

Reklama

Reklama