Reklama

Reklama

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné prázdniny na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Tatínek (P. Kostka), který si pro ni přijel, nese radostnou novinu – narodil se jí bráška Petřík. Jenže vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál: Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, táta pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blaženka přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat. Najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky. Blaženka navíc velmi onemocní. Nakonec se ale vše v dobré obrátí… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Karel Kachyna /Ucho, At zije republika/ natocil len podpriemerny normalizacny film o tom, ako jedno dievca musi zvladat zakladny chod domacnosti. Dialogy su fajn, ale vladne dost retronuda - film sa odohrava v medzivojnovom obdobi rokov 1918 - 39. Herecke vykony slabe, dej takmer ziadny, kopa nudy, retronudy a hlucheho miesta. Nezachranila to ani rezia Karla Kachynu. 30 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Musím říct aniž jsem věděl ,že to točil Kachyna ,tak jsem to z toho cítil. Tenhle snímek na mě působil poměrně příjemně byt šlo o poměrně smutný příběh. Dospívající dívka se po smrti své matky uzavírá do své oblíbené knížky Robinson a podle ní se snaží vést domácnost. Dost mě překvapilo ,že se to odehrává ve 30 či 40 letech. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Herecká přehlídka Kostky, Obermaierové a především Šafránkové v její skvostné, možná nejlépe zvládnuté roli. V kombinaci lyriky a psychologické expresivity občas zadrhne soudržnost a plynulost všech filmových složek ( především ♫ rozsáhlá a expresivní Liškova hudební partitura vytváří někdy příliš výrazný protipól herectví.), ale civilností projevu dává film vyniknout výbornému literárnímu nápadu M.Majerové. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Ty týdny marné práce, v kterých jsem byla často, na pokraji zoufalství." Jak jsem psal už v komentáři k černobílé verzi z roku 1956, režiséra Pleskota, Tvrzníková i Šafránková nepřirozeně přehrávají a tato verze působí, oproti té starší, hektickým až nevyrovnaným dojmem. Možná měl pan Kachyňa s natáčením počkat čtyři roky a do role Bláži, obsadit Ditu Kaplanovou, které by v té době bylo třináct let a která by se na tuto roli, hodila víc. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Film pro mládež tehdejší doby (dnes už to mladým lidem nic neřekne), který mě však zaujal především výrazným hudebním doprovodem Zdeňka Lišky. Hudba dává každému obrazu svůj podtext a stačí film jen poslouchat a o zážitek je zajištěno. Vedle výrazné Šafránkové je Kostka ve výrazném pozadí. Film dnes už spíše pro starší či střední generaci. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Scény na vodě se filmovali na Seči, dále se točilo v Praze a v Říčanech. Scény u moře se točily v Bulharsku u města Sozopole. (M.B)
  • Debut pro patnáctiletou Zlatu Adamovskou. (M.B)

Reklama

Reklama