Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolínání humorného, vlasteneckého a patetického, zhruba tak lze také charakterizovat nápaditý Keatonův film. Z dnešního hlediska nejvíce zaujme jeho zaměření: Hrdiny jsou konfederační rozbíječští Jižané, bojující proti abolicionistickému unionistickému Severu legendárního amerického prezidenta Abrahama Abe Lincolna za lidská práva svých černých (dnes afroamerických) spoluobčanů. To vše v jednom z nejkrvavějších konfliktů předminulého století, který v mnohém předjal války století minulého. Keatnovi se podařilo zachytit právě tuto odvrácenou tvář války a dostat ji do truchlosměšné podoby, v níž je ještě toto neblahé poselství nejsnáz stravitelné. Tím spíš lze vychutnávat filmové finesy a pokroutky, které by člověk spíše očekával u filmu neskonale později natočeného. Keaton nám tak podává svou ruku přes dnes již osmdesátiletou propast času. Neodmítejme ji. Je to ruka nejen přátelská, ale i ruka objevující a inspirující. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

S ohledem na tehdejší filmařské možnosti a stáří filmu nemám jinou možnost než dát plný počet kulí, tedy hvězd. Opravdu brilantní výkon Bustera Keatona, který si s lokomotivou hrál jako kdyby nebyl na železném oři, ale v pohodlném autě, kdy si vyskočí, naskočí, na fleku zastaví. Film má spád, napětí a je fakt zábavný. Často jsem se obdivovala takové té nezranitelnosti hereckých představitelů, kdy padali nebo na ně něco padalo, všechno vypadalo tak realisticky a oni v mžiku byli na nohou a jakoby se nechumelilo, jelo se dál. To mám na grotesce ráda. ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že film z roku 1926 má víc šťávy, kreativnější akční scény a lepší kaskadérské výkony, než naprostá většina akčních filmů současnosti. Grotesek jsem moc neviděl, ale tohle je prostě pecka, když se navíc divákovi dostane ještě dokonalého Keatonova mimického herectví, není co řešit. 9/10 ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Vynikající film u nás pod názvem "Frigo na mašině" gagmana a akrobata s kamennou tváří Bustera Keatona je asi jeho nejlepším. Název v originale "The General" - to je ta lokomotiva. Je škoda, že mladá generace asi film příliš nezná, neví o něm, protože se film běžně nepromítá, ani nevím, kdy byl naposledy v kinech, tipl bych si že více než před 25 lety. Kdo má rád dobré komedie, nesmí si nechat tento film ujít. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nový hudební doprovod Tokyo City Philharmonic Orchestra pod vedením Joea Hisaishiho dodává úžasnou šťávu. Pro některé může být výhodou, že to není klasicky groteskově ztřeštěné; je zde vše od lásky, situační komiky, války, honiček... Prostě vše v čistém kondenzátu klasické zábavy. Navíc je to echt akční a dynamické, nejen na svou dobu. Buster Keaton si zde splnil svůj velký sen co se týče vlaků. Nebýt slabší prostřední pasáže ve velitelském sídle Unie a útěku z něj, tak je to bezchybné. Ovšem i tak je to geniálně jednoduché, jednoduše geniální. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • V roce 1972 zorganizoval britský filmový časopis Sight & Sound velkou mezinárodní anketu, ve které měli filmoví historici a publicisté vyjmenovat 10 nejlepších filmů všech dob. Frigo na mašině obsadil 8. místo a byl v této anketě uveden jako nejlepší filmová komedie vůbec. (sud)
  • Na natáčení scény, kdy lokomotiva spadne do řeky, se přišlo podívat několik tisíc lidí. (Duoscop)
  • Jeden čas se zdálo, že film, sestříhaný z 200 000 stop (téměř 61 km), nebude zachován. Po 2. světové válce se nepodařilo nalézt žádnou kopii, až herec James Mason po koupi Keatonova (Johnnie) domu našel ve skříni filmové pásy. Díky tomu mohl být Frigo na mašině v roce 1989 zařazen do Národního filmového registru jako kulturně, historicky nebo estetický významný film. (classic)

Reklama

Reklama