Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Clyde Bruckman, Buster Keaton .. Můj první němý Buster Keaton a nakonec velice příjemné seznámení. Nesází sice na hluboké myšlenky nebo emoce (jako Charlie Chaplin v některých svých dílech), ale příběh, který je plný akce, pohybu a dobrodružství. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Vynikající film u nás pod názvem "Frigo na mašině" gagmana a akrobata s kamennou tváří Bustera Keatona je asi jeho nejlepším. Název v originale "The General" - to je ta lokomotiva. Je škoda, že mladá generace asi film příliš nezná, neví o něm, protože se film běžně nepromítá, ani nevím, kdy byl naposledy v kinech, tipl bych si že více než před 25 lety. Kdo má rád dobré komedie, nesmí si nechat tento film ujít. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ve své délce nemůže film snad ani být čistokrevnou groteskou (sám jsem viděl 107 minutovou verzi, což z ní činí tu absolutně nejdelší, co znám). Kdo čeká nepřetržitou gagovou eskapádu, může být hodně zklamán a upřímně se divím i těm, kteří ji považují za tu nejvtipnější ze všech grotesek. Typický fraškovitý humor je tady použit spíš jako koření, hlavní slovo má nápad, akce a velkolepost. Ve které jiné grotesce uvidíte impozantní souboj armád a destruktivní honičky lokomotiv (žádné modýlky), přičemž scéna pádu jedné z nich je nejdražší scénou němého filmu. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Uznávam, že na daný rok vzniku Buster Keaton natočil žánrovo vtipnú zmes romanticko - vojnovej komédie, no ja osobne, čo som vyrastala na Jurských parkoch, sa do nemej snímky z roku Pána cez vynaloženú snahu, nedokážem vžiť. Pričom Keaton je vážne skvelý režisér a herec a svojím talentom vniesol do snímky švih a pestrosť. Bol by hriech nespomenúť unikátnu scénu s rozpadnutým vlakom na moste, ktorá si nezaslúži 1*, ale hneď 3*, no i tak filmu nemienim prilepšovať len preto, že je všetkými možnými filmovými inštitútmi považovaný za doslovný kult v oblasti filmu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Frigův vrcholný film. Dokonalé použití filmových technik, struktura filmu, záběry jak Frigo proplouvá nebezpečím, rychlý rytmus, příprava mizantscény...Frigo se snaží proplout nebezpečným světem a nic se mu nestane. To je také hlavní charakteristika jeho postavy. U Chaplina funguje citové propojení s diváky, ale u Keatona je to naopak odtažitost. Velkou roli u něj hraje střih. Je zde sice odcizující svět strojů, ale on se na rozdíl od tuláka Chaplina v něm snaží najít místo a na nový svět se adaptovat. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Kvůli vysokým produkčním výdajům a diváckému neúspěchu – film nebyl přijat zřejmě kvůli tomu, že diváci čekali jednoduchou komedii a místo toho dostali historické drama s gagy – byl Buster Keaton donucen podepsat nevýhodnou smlouvu se společností MGM, která mu sebrala prakticky veškerou tvůrčí svobodu. (Rosana)
  • Natáčelo se v Oregonu, a to z důvodu existence úzkorozchodných tratí, po nichž mohly jeho lokomotivy jezdit. Dvouměsíční pobyt, během nějž filmový štáb převezl na místo natáčení tři stroje a 18 vagónů, rekvizity a kulisy (z nich postavil filmové městečko Marietta), financoval producent Joseph M. Schenk částkou 400 000 amerických dolarů. (classic)

Reklama

Reklama