Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(30%) Je mi líto, ale toto mě téměř vůbec nebavilo. Potenciál a spoustu prostředků to mělo, aby z toho vylezl solidní film, jenže já se skoro po celý čas sledování tohoto filmu strašně nudil. Ještě tak ta první půle filmu je nadějná, krásné záběry přírody, zručná kamera apod. I herecké výkony jsou vcelku přijatelné a uvěřitelné. Jenže problém je s nápady, scénářem a dějem – nic z toho nemělo žádnou šťávu. Samotné finále šlo už úplně mimo mě. Připomnělo mi to finále Čarodějnici z r.2015. I když vzdáleně, ale přesto. Zvažoval jsem dokonce, že tomuto udělím jen 1*, ale díky zručné technické stránce a nadějné ½ polovině snímku udílím velmi slabou 2* z milosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

To byla blbost. Parta nesympatických, věčně ožralých debilů, z nichž hlavní hrdina vypadá, že má po mrtvici nebo se tak alespoň celou dobu tváří, případně, že se co chvíli rozbrečí, se vydává na pochod švédskou přírodou (za tu palec nahoru) a setká se přitom s nějakými bohy, resp. bohem severských mýtů. Nakonec zjistíme, že stačilo vyběhnout z lesa a zařvat. A na to jsem měl čekat hodinu a půl? Sorry jako. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Má to skvelo nasnímané lesy, drevené oltáre, runy, idoly a úžasné monštrum, ale postavy sú mizerne napísané, tie akože hlboké motivácie (a snové pasáže) sú smiešne a hrdinovia sa správajú ako banda retardov, že prvá polhodina je pre ich nelogické správanie až neznesiteľná. Ale na druhej strane okultných pohanských hororov nikdy nie je dosť a The Ritual je solídny zástupca žánru. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Kvůli nové pracovní příležitosti už jsem stihl též strávit 2 dny výletováním skrz skandinávské porosty. Ještě předtím mi bylo z těchto důvodů doporučeno shlédnout tento kousek k lehké "aklimatizaci" :-) Uznávám, že to přidalo na jisté autentičnosti neklidu a strachu, protože naše lesíky přeci jen za kopcem končí přívětivou dědinou a ledová sprcha spolčená s fakt ošklivým nečasem je tu o něco vzácnější. Chování frustrovaných cestovatelů bylo v rámci mezí logické a je třeba přitakat nad faktem, že neviditelné a hlavně naopak jasně slyšitelné zlo je to, které Vám teprve nedá spát. 3/4 času Vám leze mráz nejen po zádech, aby to psychoticko-akční konec plný přehnaného okultismu solidně zabil výborně vybudovanou atmosféru. Když vemu v potaz, jak povedené horory poslední dobou bývají, autorům Rituálu se podařilo vyčarovat důstojného zástupce tohoto žánru. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

David Bruckner měl vyhráno již v okamžiku, kdy se rozhodl pro realizaci daného námětu. V rukou šikovného režiséra se zkrátka jedná o sázku na jistotu, kterou by mohl ohrozit snad jedině příšerný scénář, což rozhodně není případ Ritualu. Naopak, scénárista Joe Barton odvedl vynikající práci a hned od úvodu pečlivě vykresluje charakter jednotlivých postav, zvláště Luka. Poskytuje divákovi interesantní náhled do dynamiky přátelských vztahů v mužském kolektivu a připravuje tak Brucknerovi vhodné hororové podhoubí. Dříve či později začne Ritual evokovat asociace na Wingardovu atmosfericky bezchybnou Blair Witch, za níž však Brucknerův snímek mírně zaostává v intenzitě přítomné paranoie. Po vizuální stránce naopak Ritual boduje na plný počet. Líbí se mi design rohatého božstva a vyzdvihl bych i užití gondryovského prolínání prostoru (obchod <-> les). Jakožto zdejší hororový expert tak mohu Ritualu udělit hned čtyři silnější hvězdy. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Príbeh je síce situovaný do švédskych lesov, film sa však v skutočnosti nakrúcal v Rumunsku. (Karamanlis)
  • Znamení, které postavy vidí na stromech nedaleko opuštěné chaty, pochází z tzv. staršího futharku. Jedná se o nejstarší runovou abecedu germánského původu. Znak se nazývá Othila (čte se jako české „o“) a symbolizuje dědictví, vlastnictví, majetek. (Miseet)
  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)

Reklama

Reklama