Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Premisa je jednoduchá. Parta kámošů se ve švédských lesích potká s tamním Zlem. Nicméně atmosféra lesů je jak nádherná, tak hutná a temná a dělá vlastně 80% filmu, což ale není na škodu. Herci mi sedli do jednoho a když se původce všech nesnází objevil v celé své kráse, tak jsem si potěšeně mlaskal. Podle mě je to jedna z nejoriginálnějších a nejlepších potvor za poslední roky. Objevila se i nějaká ta krev a něco vnitřností, takže i přes několik málo hluchých míst jsem víc než spokojen. 80% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení..ovšem s několika ale. První polovinu jsem ani nedutal, užíval jsem si příběh, čekal jsem, co se z toho vyvrbí a říkal jsem si, kdo by asi ve Švédsku chodil do takového lesa, když přece bylo úplně jasné, že to nebude jen tak. To postupné budování napětí na mě fungovalo velice dobře a vlastně jsem doufal, že se ani explicitně nedozvíme, z čeho konkrétně má partička více či méně sympatických hrdinů strach. Ovšem jakmile k tomu došlo, tak mě to mírně zklamalo, a co hůř, veškeré napětí šlo do háje a já si říkal ať už je to všecky pobije a jdem domů. Ačkoliv vizuálně se je pořád na co koukat a vyloženě to vybízí k noční projekci na Netflixu místo přeplněného kina, hlavní síla filmu minimálně pro mě tkví v první půlce filmu. ()

Reklama

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pätica kamarátov chce vyraziť na výlet. Zhodnú sa, že na zálety plné zábavy a večierkov sú už príliš starí, a ako destináciu si zvolia radšej hory. Tu môžu otestovať svoju kondíciu a dokázať si, že ešte stále sú v slušnej forme. Keď sú ale kvôli zraneniu jedného z členov nútení použiť skratku cez hustý les, v ktorom sa stratia, je im jasné, že namiesto ich kondície bude testovaný ich inštinkt prežitia. - Výnimočný poster a minulý špičkový horor režiséra ma na The Ritual velmi nabudili, ale výsledok je trochu sklamaním. V prvom rade ma vôbec nezaujali postavy, ktoré boli vrcholne nesympatické a chémia medzi nimi príliš nefungovala. Tiež mi vadilo to, že som mal pocit, že režisér zmeny medzi realitou, snami a halucináciami používa len na to, aby mu to pasovalo do príbehu, a nie na to, aby diváka poriadne vystrašil. Ostatné veci sú podarené. Príbeh a motivácia postáv sú v tomto prípade velmi dobre vymyslené a mytológia, z ktorej sa nedá prezradiť nič, ku koncu filmu naberá na poriadnych obrátkach a ukazuje sa ako velmi zaujímavá. Radšej sa vyhnite trailerom, komentárom a recenziám, pretože som si úplne istý, že tu každý idiot bude hneď prezrádzať, o aký subžáner ide a o čo tam celý čas ide. + herec z Slumber ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený hororový snímek, kde hlavní prim hrají zvukové efekty a postupné odhalování monstra, které nevídaným způsobem podněcuje Vaši fantazii. Snímku The Ritual sice nastavenou laťku pokazí lehce šablonovité "one last hero" finále, nicméně i navzdory tomuto se jedná o kvalitní a atmosferickou podívanou, podle níž by se měli mnozí tvůrci učit či alespoň inspirovat. Skvělá práce! ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

David Bruckner měl vyhráno již v okamžiku, kdy se rozhodl pro realizaci daného námětu. V rukou šikovného režiséra se zkrátka jedná o sázku na jistotu, kterou by mohl ohrozit snad jedině příšerný scénář, což rozhodně není případ Ritualu. Naopak, scénárista Joe Barton odvedl vynikající práci a hned od úvodu pečlivě vykresluje charakter jednotlivých postav, zvláště Luka. Poskytuje divákovi interesantní náhled do dynamiky přátelských vztahů v mužském kolektivu a připravuje tak Brucknerovi vhodné hororové podhoubí. Dříve či později začne Ritual evokovat asociace na Wingardovu atmosfericky bezchybnou Blair Witch, za níž však Brucknerův snímek mírně zaostává v intenzitě přítomné paranoie. Po vizuální stránce naopak Ritual boduje na plný počet. Líbí se mi design rohatého božstva a vyzdvihl bych i užití gondryovského prolínání prostoru (obchod <-> les). Jakožto zdejší hororový expert tak mohu Ritualu udělit hned čtyři silnější hvězdy. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Pôvodne bol pre reklamu na film vybratý slogan "Radšej mali ísť do Vegas." Po masakre, ktorá sa tam odohrala 1.10.2017 sa však slogan zmenil na "Radšej mali ísť na Ibizu." (beso74)
  • Keď skupina vstúpi do zrubu, dvere sa otvoria smerom dovnútra. O chvíľu neskôr, keď Luke (Rafe Spall) otvorí dvere, aby sa pozreli do lesa, dvere sa otvárajú smerom von. (Karamanlis)
  • Príbeh je síce situovaný do švédskych lesov, film sa však v skutočnosti nakrúcal v Rumunsku. (Karamanlis)

Reklama

Reklama