Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film, který ale rozhodně mohl být kratší. Na jednu stranu se mi líbí, jak se vztah Oskara a Beáty postupně vyvíjí, oba jsou velmi zajímavé a výborně napsané postavy. Posledních zhruba dvacet minut mi ale přijde celkem odfláknutých, Beáta ptojde asi čtyřmi výraznými změnami, ale protože každá má asi jen dvě minuty na obrazivce, tak jsem si z toho moc neodnesl. Prezentace je velmi zajímavá. Film je obecně natočený moc dobře, ale bylo tam pár rozhodnutí, které mi přišly zvláštní. Přidání citátů do děje bylo určitě zajímavé, citáty, které tématicky splývaly s dějem, byly dobrým doplňkem, myslím si ale, že mohly být lépe zakomponované do prostředí, pouhý text na obrazovce nevypadá zrovna nejlíp. Ostatní aspekty byly fajn, herecké výkony byly dobré a hudba taky ušla. 7/10 ()

KimmyJ 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě že je tento film pro jinou zájmovou skupinu, ale přesto s obsazením, jaké měl, mohl být alespoň trochu koukatelný. Geislerová nehrála špatě, nejlepší výkon podal asi Milan Lasica, ale ta hrůza, jakou předvedl v hlavní roli Ondřej Pavelka, to měl člověk co dělat, aby televizi nevypnul. Film jsem dokoukal jen proto, že potřebuji znát děj k maturitě, ale jestli je kniha tak slabá jako film, tak nechápu, jak se může Viewegh svými knihami živit... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Výchovu dívek v Čechách jsem naposled viděla, když to byl nový film v televizi a znovu až teď na remasterovaném DVD. Trochu jsem se toho zážitku bála, jestli ten tehdejší víceméně příznivý dojem nebude dehonestován a vlastně doslova zruinován, ale překvapivě je tenhle Michal Viewegh ještě naprosto skvělý, zábavný a má skvělou barevnou stylizaci. Hrátky s citáty, hrátky s odosobněným hrdinou, který je vlastně sám autorem. Půvaby let 90., které zosobňuje bonviván Lasica, nejkrásnější lolita Geislerová, emancipovaná žena v domácnosti Cibulková a nejpřekvapivější hrdina dneška Pavelka. Tohle všechno dohromady osciluje v zajímavých prostředích - kabinet základní školy, zahraniční dovolená, zámecné sídlo pana K. ... a tu a tam tohle všechno prostřihne scéna jak z 9 a 1/2 týdne. Pokochala jsem se. ()

Woyczek 

všechny recenze uživatele

Film mě moc nepobavil a ani moc neposunul dál. Dvě hvězdy jsou za pár scén, kde jsem se opravdu od srdce nasmál (třeba, když pan učitel dorazil pocelonočním flámu do školy, kde se ho ujali kolegové z kabinetu), ale jinak jsem se na film poslední půlhodinu dodívával, jen abych věděl, jak to teda dopadne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Filmy podle knizek od Viewegha mam rad a tenhle se muze zaradit mezi ty povedeny, ale nemuzu porovnat s knihou, kterou jsem necet. Pribeh je dobrej, sice nic novyho, ale je to aspon ozvlastneny citatama, coz je docela dobrej napad, ale ze by byly nak moc povedeny, to se rict neda. Ana sice hraje tak trochu magora dobre, ale k jejim nejlepsim vykonum to ma hodne daleko. Prekvapila me Kristyna Novakova, ktera je ji fakt hodne podobna. Ostatni herci hrajou slusne, ale nic prevratnyho. Film jsem uz videl podruhy, i ted jsem se u nej dobre bavil, takze slusny 4*. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama