foto

Jitka Smutná

  • nar. 16.4.1952 (68 let)
    Praha, Československo

Biografie

Energická, osobitá, extrovertní, ale také otevřená hlubokým citům. Své mladé mamince a otci-novináři se narodila jako nejmladší ze čtyř dětí. Její nejstarší bratr Vladimír je kameramanem (Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve), tutéž profesi má i její manžel Jaromír Nekuda. Dětství v 50. letech prožila v proletářských Nuslích. Nejdřív chtěla být novinářkou, po roce 68 se rozhodla pro DAMU.

Začínala v Pardubicích, v roce 1976 odešla za režisérem Janem Kačerem do Ostravy, kde strávila plodných 14 let. Založila tam rodinu a hlavně tam sehrála spoustu velkých rolí: Fanku v Loupežníkovi, Agátu v Ženitbě, Mirandu v Bouři... V roce 1990 se vrátila do Prahy. Nastoupila do Národního divadla (Pekař Jan Marhoul, Sbohem Sokrate, Sekretářky, Pygmalion) Diváci na ni chodili i do Divadla bez zábradlí (Racek, Hlučná samota), divadla Kolowrat (Smlouva od A. Goldflama, Černé mléko. Za roli pokladní v této hře byla nominována na cenu Thalie), za zajímavou rolí neváhala dojíždět zpátky do Ostravy (chůva ve hře Romeo a Julie).

Zdroj: Falcon

Herecká filmografie

Filmy

2020 Zakleté pírko
2018 Ten, kdo tě miloval
2017 Majdiny pózy (studentský film)
Milada
Muzzikanti
Úkryt v zoo
2016 Každý milion dobrý (TV film)
Ostravak Ostravski
Případ pro malíře (TV film)
Sádra
2014 Tři bratři
2012 Aplaus (TV film)
2010 Doktor od jezera hrochů
2009 Dlažební kostka (studentský film)
Hodinu nevíš...
2008 Kouzla králů (TV film)
Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2007 Láska In Memoriam (TV film)
Paní z Izieu (TV film)
Stop (TV film)
V hlavní roli (TV film)
2005 Všichni musí zemřít (TV film)
Černá karta (TV film)
2004 Lečo (studentský film)
2003 Lakomec (TV film)
2002 Počkej, až zhasnu (TV film)
2001 Karlínská balada (TV film)
2000 Otesánek
Český Robinson (TV film)
1999 Cesta bez průvodce (studentský film)
Ctirad a Šárka v Šárce (TV film)
Můj muž je Einstein (TV film)
Návrat idiota
1998 Hun shen shi dan
1997 Mandragora
Romeo, Julie a tma (TV film)
Výchova dívek v Čechách
1995 Mutters Courage
1993 Bláznivá láska (TV film)
Hotýlek v srdci Evropy
Zvláštní schopnosti (TV film)
1992 Kocourkov (TV film)
1991 Lhát se nemá, princezno! (TV film)
Nález (TV film)
1990 Pražákům, těm je hej
Začátek dlouhého podzimu
Zápas o člověka Nelibu (TV film)
1989 Dva lidi v ZOO
Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka (TV film)
Osmý div světa (TV film)
To byl zase den (TV film)
Umění nestárnout (TV film)
1988 Husquarna (TV film)
Křivda (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV film)
Sedm hladových
1987 Za svědka půjde počítač (TV film)
1986 Útěk do jara
1982 Čokoláda aneb Příběh psaný na vodu (TV film)
1981 Beskydská epizoda (TV film)
1980 Kluci z bronzu
Paní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdce (TV film)
Večírek pro liché (TV film)
Čas plyne i v dešti (TV film)
1977 Chuť na rozinky (TV film)
1974 Konec semestru (TV film)
Všechno nejlepší (studentský film)
1973 Inženýr (studentský film)
Milenci v roce jedna
Zavolejte a přijeďte (TV film)
1972 Cena zlata (TV film)
V těžkých dnech (TV film)

TV seriály

2021 Hvězdy nad hlavou (TV seriál)
2018 Ohnivý kuře (TV seriál)
Robi v pasti! (S05E49)
Náhrada za Kláru? (S05E43)
Nemoci a pomoci (S05E42)
další epizody (10)
2017 Specialisté (TV seriál)
Staré hříchy (S02E07)
Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Dražba (S01E12)
Udavač (S01E11)
2016 V.I.P. vraždy (TV seriál)
Tvrdší než diamant (S01E06)
Přístav (TV seriál)
Modelka na půl úvazku (S02E14)
2015 Přístav (TV seriál)
Mona Lisa ze Zátoky (S01E25)
Prasklá duše (S01E16)
Bludičky (S01E13)
další epizody (4)
Vinaři (TV seriál)
Léčitel (S02E02)
2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
Toužím (S01E10)
Mořský vánek (S01E08)
Vinaři (TV seriál)
Hody (S01E16)
Derby (S01E15)
Lovecká sezona (S01E14)
další epizody (16)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Zátiší s vraždou (S04E07)
2013 Cesty domů (TV seriál)
Instinkt (S02E69)
2012 Život je ples (TV seriál)
Nebe je modrý a zlatý (E16)
Podezření (E15)
V sedmém nebi (E14)
další epizody (4)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Tajná mise docentky Rybkové (E03)
Cesty domů (TV seriál)
Návrat (S01E01)
Cukrárna (TV seriál)
Specialita podniku (E12)
Dort (E11)
Paní Vanilková (E10)
další epizody (7)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Straka (S06E05)
2008 Comeback (TV seriál)
Lupiči (S01E07)
Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
První kytice (E02)
Soukromé pasti (TV seriál)
Smím prosit o lásku? (S01E09)
Tatínkova holčička (S01E07)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Někdo musí být první (S04E14)
Zvládnu to sám! (S04E13)
Pomluvu nezabiješ (S04E10)
další epizody (40)
2007 Trapasy (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Frajeřina (S04E05)
2006 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Prst a prstýnek (S03E06)
2005 Bazén (TV seriál)
Dobrá čtvrť (TV seriál)
To nevymyslíš! (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Sám doma IV. (S02E03)
2004 Černí baroni (TV seriál)
2001 Četnické humoresky (TV seriál)
Volavka (S01E02)
Oběti (TV seriál)
Svědek (E03)
1998 Tři králové (TV seriál)
Pobožný střelec (E07)
Na dně (E05)
Nosiči vody (E02)
další epizody (4)
1997 Bakaláři 1997 (TV seriál)
Zákeřná diagnóza (E02)
Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Manželská tonutí (TV seriál)
Hledání věrné ženy (E01)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Noční stín (E07)
Když se slunci nedaří (TV seriál)
Maruška (E04)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1993 Správná šestka (TV seriál)
1992 Co teď a co potom? (TV seriál)
Staré děti (E08)
Velmi banální příběh (E07)
Maratón (E06)
další epizody (4)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
Dveře (E03)
Kruh (E02)
1990 Heřmánci (TV seriál)
Jakub (E06)
Martina (E05)
Katka a Klára (E04)
další epizody (4)
U nás doma (TV seriál)
Černá stavba (E07)
Nález (E06)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krev (S01E06)
U nás doma (TV seriál)
Na vlastní riziko (E05)
Kronikář (E03)
1988 U nás doma (TV seriál)
Případ Gertrudy del Galderone (E02)
Výhra (E01)
1986 Kamilka s mašlí (TV seriál)
Velké sedlo (TV seriál)
Povodeň (E09)
Nebezpečí (E08)
Ponor (E07)
další epizody (9)
Bakaláři (TV seriál)
Babička (S15E22)
1983 Bakaláři (TV seriál)
Zkouška (S12E40)
1982 Bakaláři (TV seriál)
Sultánova favoritka (S11E11)
1981 Muzikanti (TV seriál)
Bakaláři (TV seriál)
Nejlepší advokát ve městě (S10E28)
1980 Bakaláři (TV seriál)
Lavice, moje žena a já (S09E21)
1978 Bakaláři (TV seriál)
Filip (S07E09)
1977 V pohádce šaška Bumbáce (TV seriál)
1975 Bakaláři (TV seriál)
Babička (S04E40)
1974 Bakaláři (TV seriál)
Davídek (S03E34)
1973 Německé pohádky (TV seriál)
O starém komínu (E07)

Dokumentární

2020 Ungelt 25 (TV film)
2010 Necenzurovaný Film o Filmu Hodinu nevíš (TV film)
2003 Auto je zbraň

Divadelní záznam

2006 Naši furianti (divadelní záznam)
1995 Falkenštejn (divadelní záznam)
Rok na vsi (divadelní záznam)
1991 Sbohem, Sokrate (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2017 Skutečné příběhy (TV pořad)
2014 Srdce pro děti 2014 (TV pořad)
2013 Máme rádi Česko (TV pořad)
2012 Srdce pro děti 2012 (TV pořad)
2011 Dobré ráno s Jedničkou (TV pořad)
Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
2010 Mamba show (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 První pomoc (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
O poklad Anežky České (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)

Fanoušci tvůrce