Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to ve Student Agency konečně dokoukal. Líbilo se mi to - kamera kouzlí, a je mi docela jedno, že ne všechny záběry jsou z Prahy, a třeba rozdělovací třída z Olomouce. Kluci mluví přesně jako ve foglarovkách, noční výpravy jsou skvěle napínavé, ten opuštěný kostel, kde se koná nakonec volba nového šéfa Vontů, dokonalý prostorami i atmosférou. Mám pár výhrad - ne vždy se povedlo dětské herce ukočírovat, a třeba Bohouš hraje jak poslední šmíra; hudba Petra Maláska je vykradená od Johna Carpentera z hororu Mlha; chorál Vontů je pateticky směšný; občas mi mírně haprovala vnitřní logika postav. Na druhou stranu mladý Hádek jako Losna, nebo Karel Zima (toho jsem vůbec nepoznal!) jako Dlouhé bidlo, a taky Čepkův hlas, který film uvozuje a ukončuje, mi společně s výše zmíněnou kamerou a skvěle vybranými lokacemi a s dodržením Foglarových atributů přinesly příjemné, lehce tajemné pokoukání v lehce starosvětském duchu, jakých moc v české tvorbě po roce 1993 není (snad jedině Maharal nebo další televizní Jandourkovy věci), které si rád znovu pustím. Mimochodem, zajímavé je, jak aktuální je film politicky po tak dlouhé době - "polovina Vontů odmítla volbu Losny přijmout a soudržnost se začala rozpadat..." ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ti kluci tak mizerně hrají. Výběr dětských herců do rolí Rychlých šípů je v této verzi tragický. Jinak atmosféra, nádherné lokace starých, ještě neopravených, pražských uliček a zákoutí, hororové pasáže s Janem Tleskačem a strašidelná Stínadla, znázorněná přesně tak, jak jsem si je představovala v dětství, u knížky..., vše je výborné! ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Velice špatné zpracování, které postrádá tajemnou atmosféru Stínadel a hlavně vše kazí strojené dialogy, které bijí do uší a nepřesvědčivé tváře nejen Rychlých šípů nebo Bratrstva kočičí pracky, ale i Vontů. Hudba Petra Maláska to totálně sráží dolů a tak snad jen úvodní mluvené slovo Petra Čepka má nějakou tajemnost. Zlaté seriálové provedení Hynka Bočana z 69. roku. Tam bylo vše. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film není v žádném případě špatný, atmosférou odpovídá foglarovkám. Jestli mi tam ovšem něco vadilo, byla to ta strašlivě nepřirozená spisovná řeč kluků. Vím, že se tak ve Foglarovkách většinou mluví, ale ve filmu to působí divně (stačí porovnat se seriálem z roku 1969, kde nic za uši netahá). Stejně tak herecky to nebylo ono, zejména právě u Šípů, já vím, kluci, ale kluci ve starém seriálu z 60. let hráli o několik tříd lépe. Bohužel asi hlavním kritériem výběru nebyly herecké dovednosti, ale podobnost s komiksovými předlohami. Výjimkou je Matěj Hádek, který už jako kluk hrál dobře. Pochválit zato zaslouží vynikající  hudba Petra Maláska, dobře vybrané lokace a též výborná kamera, což všechno dohromady tvoří dokonalou atmosféru. Dohromady velmi dobrý dětský film, přičemž naneštěstí právě tento žánr byl Záhadou hlavolamu uzavřen, alespoň v té kvalitě, na jakou jsem byl z dětských let zvyklý. Jako kluk jsem si přál, aby někdo zfilmoval Dobrodružství v zemi nikoho, jednu z pozdějších foglarovek. Ty jsou drsnější a realističtější s lépe propracovanými postavami a zrovna tahle je vůbec první knížka, kterou jsem kdy přečetl. ()

tron 

všechny recenze uživatele

U všech plantážnikú, Záhada hlavolamu je jeden z najatmosférickejších filmov, aký som kedy videl! Nechápem, že v Čechách nešlo o totálny megahit s desiatimi pokračovaniami a troma prequelmi, veď Foglarova tvorba patrí v ČR k absolútnemu kultu. Mnohé scény dávajú novú hĺbku slovu „mrazivosť“. Hereckí predstavitelia detských rolí sú občas jemne rozpačití, ale inak mi prišli typovo perfektne vybratí. Dospelákov je tu málo, ale o to dokonalejší a strašidelnejší je tajomný Em brutálne obludného Karela Engela. Plno scén je vyložene hororových, najviac zrejme desivé flashbacky, ktoré geniálne podprahovo útočia na divákovu psychiku. Samotný nápad s lietajúcim bicyklom je niečo, čo sa určite malo vystrihnúť a zameniť za niečo, čo nie je trápne (ja viem, že to mal už Foglar), tak okrem toho mám len minimum námietok. Vynikajúca je i nádherná, krásna, geniálna výprava kultových Stínadel. A posledný záber s bežiacimi Rýchlymi šípmi? Úplne boží. Bežia v ústrety novým dobrodružstvám, ďalej dávke temnoty a novým časom, ktoré všetko raz a navždy zmenia. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno