Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prežil som to bez väčšej ujmy aj keď priznám sa, že to bolo utrpenie. Jedinú verziu tohoto filmu, ktorú som zohnal, má tak príšerný obraz, že doslova strháva atmosféru vybudovanú po filmarskej stránke na tomto filme. Kubrick tu filozofuje o živote, a tak trocha o vojne. Príbeh rozpráva o 4 chlapíkoch, ktorý stroskotajú na nepriateľskom území, objavia blízko úkryt generála, ktorého sa rozhodnú zabiť, a potom chcú vorom odplávať na priateľské územie. lenže do cesty sa im pripletie dievča, ktoré prebudí v jednom túžbu a pri pokuse o útek ju zastrelí načo sa hneď zblázni. Tieto všetky scény sú servírované veľmi pomaly a vidno že Kubrick sa sústreduje práve na postavy a rozohráva s nimi malú emotívnu hru, do ktorej sa zapojí aj samotný generál aj keď nie priamo. Film rozhodne nie je zlý. Či už do toho zahrnieme rok, alebo posolstvo, je len neskutočne neoriginálny. Síce sa nájde pár naozaj dobrých kamerových záberov, ale čo sa týka príbehu, je až smiešne jednoduchý a nezaujímavý. keby že sa Kubrick nevyžíva v dramatických pasážach bolo by to omnoho horšie. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle byl debut? Mno tak pak je tedy na místě zatleskat. Sice jak jsem se dočetl dělal sám Kubrick všechno pro vymazání tohoto filmu z povrchu zemského, což jednak sám nechápu a jednak by to byla škoda, protože podle mě je tenhle filmek určitě o třídu lepší než o dva roky starší Vrahův polibek kterej nebyl úplně špatnej, ale dal se lehce zaměnit s jakýmkoliv žánrově podobným filmem z té doby, ale tady už je Kubrick a náznak jeho stylu cítit navíc v tématu které dokázal v pozdějších filmech ještě vybrousit. Ano je to levné a amatérské, ale občas mě fascinuje jak málo stačí k dobrýmu filmu 4 vojáci s různými charaktery jeden les, jedna řeka občas nějaká ta akce a jednoznačně naznačené protiválečné poselství. Navíc výborná hudba, která pořád udržuje filmu nepříjemně skličující atmosféru. Takže víc než slušný. Točit filmy, tak bych takovej debut bral.75% ()

Reklama

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Kamera nádherná, spousta krásnejch statickejch záběrů. Je vidět, že Kubrick byl původně fotograf a dokumentarista. Zrežírovaný je to taky dobře a zahraný slušně. Scénář začně v druhý půlce bohužel trochu haprovat, ale dá se to přežít. Nicméně Kubrick se za tenhle film stydět rozhodně nemusel, je totiž dobrej. Dávám mu 4 hvězdy za progresivní filmařinu, za to, že se jedná o debut a za to, že Kubrickovi bylo pouhých 24 když tento film natočil - to si zaslouží velký obdiv. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Konečně HD, konečně plná kvalita! Na filmu je vidět, že Kubrick byl povoláním fotograf - puntičkářská kompozice obrazu je tu naprosto zásadní a vše ostatní jí ustupuje (někdy po střihu ani není potřeba stavět postavy do stejné polohy). To neberu jako výtku. Na film točený za vlastních pár peněz velmi vyspělé, a přestože asi nemůže být řeč o veledílu, skvělý kousek a zcela plnohodnotný film to je bez pochyby. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrick si pre svoj debut zvolil komornú psychologickú výpravu medzi štyroch vojakov, stratených na nepriateľskom území. Najviac ma bavili ich vnútorné monológy, ktoré boli síce trochu patetické, ale výborne napísané. Jedinú viditeľnú chybu tvorili tie nemnohé akčné scény, ktoré nepôsobili veľmi reálne. Ale keďže sa kamera vyhýbala aj pohľadu na krv, plynulo to asi len z nízkeho rozpočtu na masky a veci podobné. Ináč perfektný protivojnový film, zobrazujúci jej deštruktívne účinky nielen telesného charakteru. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Původní název filmu byl The Trap, později The Shape of Fear a až poté Fear and Desire. (raffspIn)
  • 23. října 2012 byla vydána restaurovaná verze filmu. (gogos)
  • Původní negativ snímku byl objeven v roce 1980 ve filmovém skladu v Portoriku (dodnes je záhadou, jak se tam dostal) a byl převezen do Washingtonu. V roce 1993 byl pak archivován v Library's National Audio-Visual Conservation Center v Culpereru ve Virginii. (gogos)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama