Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tímto snímkem jsem si zkompletoval filmovou četbu z dílny mistra Kubricka. Trošku atypicky jsem si na závěr schoval jeho první pokus o film, o kterém se sám autor vyjadřuje velice negativně. Rozhodně to není největší filmový průser, jaké kdy moje oko zahlédlo. Rozhodně však film kvalitou vůbec nekoresponduje s novějšímu Kubrickovými kousky. Ať vyberete náhodně kterýkoli, tak jeho kvalita je ve zcela jiné dimenzi. Tento film je špatný především po vizuální stránce, která je opravdu velice žalostná. Obsahově to také určitě není žádný klenot, ale jakási myšlenka zde přeci jen je. Také musím zmínit scénku se ženou, která dle obsahu měla změnit veškeré dění. Tak dramatické to nebylo. Čekal jsem nějakou tu prasárničku, když partička zelených hlav narazí v lese po kdovíjak dlouhé době na něco, co vlastní frndulínu, tak se to přímo nabízí. Tím spíše, když to něco pobralo i dost krásy. Kdybych podobným filmem začal svoji kariéru, tak bych ho určitě likvidovat nechtěl. Dle očekávání, se nejedná o žádný filmový skvost, ale dokoukat se to bez obtíží dá. Pěkné dvě hvězdy. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jeho první celovečerní film. A to jde o krásný film. Nevím proč si vybral zrovna válečný snímek, ale pravdou je, že to co nemohl využít zde, použil v Pahths of Glory a v Olověné vestě. Dá se říct, že je to válečné drama. Ještě tam není vidět ta celá Kubrickova genialita, ale zatím pouze jenom malé střípky. Ale dokázal tam využít co se dalo např. voják toužící po ženském těle, strach vojáků a boj s ním. Jsem rád, že můžu být z mnoho lidí, kteří uvidí všechny díla Stanleyho Kubricka a může být opravdu jeho obdivovatelem. ()

Reklama

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Kamera nádherná, spousta krásnejch statickejch záběrů. Je vidět, že Kubrick byl původně fotograf a dokumentarista. Zrežírovaný je to taky dobře a zahraný slušně. Scénář začně v druhý půlce bohužel trochu haprovat, ale dá se to přežít. Nicméně Kubrick se za tenhle film stydět rozhodně nemusel, je totiž dobrej. Dávám mu 4 hvězdy za progresivní filmařinu, za to, že se jedná o debut a za to, že Kubrickovi bylo pouhých 24 když tento film natočil - to si zaslouží velký obdiv. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je otázkou, jestli má vůbec cenu tu ubohou přeživší kopii nějak hodnotit, protože je fakt strašná. Pochopení děje sice nebrání (ten je celkem dobrý a má několik zajímavých silných momentů), ale estetické hodnoty z ní člověk nepozná. Taková sračka, aby ji Kubrick musel chtít vymazat z povrchu zemského, to ale rozhodně nebyla :-) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že zpočátku mě film moc nebavil, ale od chvíle, kdy vojáci zajmou ženu, film nabírá na obrátkách a později se věnuje stroze i tomu, co Kubrick detailně rozebral hlavně ve Full Metal Jacket - duši vojáka (krásný rozhovor o sebeobětování se před akcí). Jinak jde poznat, že tohle je debut, ale v pozdějších částech filmu si můžete všimnout, že Stanley si už tenkrát hrál (např. se stíny, krásně to jde poznat v chatce, kdy generál promlouvá k vojákovi) a už tenkrát věděl, co chce říct. Mě by zajímalo, kdo tenkrát tušil, že se z něj vyklube takovýto režisér… Myslím, že i tehdejší filmoví odborníci neměli ani páru o tom, s kým mají tu čest… To já jen tak… ;-) 70 %. P. S. A tímto filmem pro mě končí jeho filmografie. Mám zhlédnuto vše, co tento opravdu skvělý režisér natočil. Zase, to já jen tak. ;-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Rozpočet filmu činil 13 tisíc amerických dolarů. (Karlos80)
  • Stanley Kubrick velmi těžko sháněl peníze k uskutečnění svého prvního filmového projektu. Nakonec mu přispěchal na pomoc mj. i jeho otec Jack Kubrick, který vybral celou svou životní pojistku a dal mu ji k dispozici. (dukeman)
  • Kubrick začal na filmu pracovat již v roce 1950. Samotné natáčení pak probíhalo v letech 1951 a 1952 v Kalifornii. Herci poté museli ještě ve studiu dodabovat své repliky a celkový rozpočet snímku se tak vyšplhal až na 33 000 amerických dolarů. Premiéru měl film 31. března 1953 v New Yorku. (gogos)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama