Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

JUDr. Primitiv zamilovaný do rozmazlené dcerušky z idiotské rodiny, která nezná své majetkové poměry. Někdejší dojem byl skvělý, neměl jsem si to už pouštět. Burian a jinak nic, to může fungovat u takového filmu, jako je Přednosta stanice, kde je to "nic" důsledné (a kde má král Vlasta navíc skvělého nahrávače v Marvanovi), ne však u filmu stavějícím na obludné červenoknihovničkové úchylnosti. Navíc: skvělé Burianovy skeče jsou nejednou říznuty fousatostí až trapností. Navíc: Burianem se hloupě přeplácává (viz např. finální scénu na lyžích). Navíc: v předvečer Mnichova agitační komedie o starých monarchistických strukturách? To jste upadli, občani, ne? Z původních čtyř hvězdiček mám po čerstvém znovuzhlédnutí chuť ponechat jen dvě, třetí přidávám pro případ, že už tehdy šlo o parodii. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Když se Karel Lamač po nuceném odchodu z Říše opětovně vrátil do českého filmu, vsadil na jistotu. Na Burianovky a vlastní remaky. Navzdory osudu jsou jeho poslední práce s Vlastou zvlášť ceněny, snad také pro to, že ti dva si byli plně vědomi výhod spolupráce na stejné umělecké úrovni. Lamač Buriana nikdy do ničeho nenutil, celková uvolněnost a dobrá nálada je z těch filmů znát ostatně i po více než 70 letech. Jediný, kdo si zřejmě dostatečně nepožl, byla Adina Mandlová, která veškeré filmy, ve kterých nehrála hlavní role, označovala za saláty. Což bylo od ní dosti krátkozraké, že. ()

Reklama

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

30. léta československého filmu se vyznačovala tím, že se točily převážně podprůměrná melodramata nebo veselohry. Ty se odehrávaly buď v minulosti na venkově, nebo v tehdejší současnosti ve městě. Všechno to bylo skoro na jedno brdo. Když čas od času nějaký snímek vyčníval nad ostatními a zapsal se do vědomí široké veřejnosti, obvykle v tom měli prsty herci jako Haas, Gollová nebo Burian, kdy tato esa někdejšího stříbrného plátna povýšila daný snímek z šedi na opravdové umění. Nejinak je tomu i v případě filmu Ducháček to zařídí, který takřka celý nese na svých bedrech Vlasta Burian. Na něm to zde opravdu padá a stojí. Už úvod tohoto díla je vskutku netradiční a samotný název snímku je pouze vysloven. Nemám nic proti většině herců, třeba Adina Mandlová odvede dobrou práci snad vždycky a některé hlášky jsou nezapomenutelné, ale celé mi to po nynějším zhlédnutí po spoustě letech přišlo trochu křečovité a nepravděpodobné a v tomto novém světle jsem se rozhodl snížit hodnocení, i když se stále jedná o velmi solidní podívanou. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ducháček patří do soudku, těch skutečně vtipných Burianovek. Král komiků má opravdu mnoho prostoru a divák je svědkem vynikajcí komediální show. Jeho Ducháček je slizký a roztomilý zároveň. Patří k jeho nejlepším rolím. Za všechny humorné scénky bych vyzdvihl třeba tu kdy se převleče za mrtvého admirála. Protože Burian a převleky, to je magické spojení. Jinak zápletka je trochu zmatená a Mandlová mi lezla děsně na nervy. Naštěstí Hemmer dělá Burianovi solidního nahrávače a je obstojnou náhradou za Marvana, který je zde jenom chvíli na začátku. Postava Čeňka Šlégla je trochu špatně napsaná. Těžko říct, jestli hraje idiota nebo moudrého děděčka. I přes tyto mouchy se u toho dá pobavit. Nejenom díky Burianovi, ale i skvělým dialogům a slavné divadelní předloze. Navíc mi připadaly zajímavé ty retro titulky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slizkí snobi z českej high society majú finančné/milostné problémy a je tu Ducháček, ktorého úlohou ich bude vyriešiť. Problémy ironizuje, komplikuje, alebo zjednodušuje, podľa uhla pohľadu každej postavy. Občas je to vtipné, ale skôr je to neprehľadné a nijak extra zábavné. V dobovom kontexte bude asi film zaujímavejší a hovorí niečo o vtedajších pomeroch medzi smotánkou a ich skutočnej situácii. Hollywoodske komédie z 30. rokov sú stále vtipné vďaka romantickej línii, ktorá vždy prináša množstvo vtipu, tu je upozadená a do popredia sa dostávajú právnické kľučky. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Admirál z Rispaldic je fiktívna osoba, zato nápis pod obrazom je úplne autentický. Tou autentickosťou sa nemyslí ani osoba admirála, ale ani bitku pri Falklandoch, respektíve dátum admirálovho úmrtia. Známe bitky pri Falklandských ostrovov boli dve. Jedna v decembri 1914 medzi Nemeckom a Veľkou Britániou, druhá medzi Britániou a Argentínou na jar r. 1982. Zrejme ale išlo o úplne iné Falklandy, keďže dátum úmrtia je 18.november 1917. Falkland znamená v preklade Sokolia zem, a tak sa mohla volať i len nejaká dedina, skala na pobreží, alebo malý ostrovček prakticky kdekoľvek .V pozadí za admirálom sa nachádza vojnová loď s dymiacimi komínmi, ďalšie loď je v diaľke na horizonte. Z lode vpredu vystupujú dve dvojice diel veľkého kalibru, čo by nasvedčovalo, že sa jedná o bojovú loď, alebo prinajmenšom o ťažký bojový krížnik. Takže nápis každopádne autentický je, údaje, ktoré obsahuje, nie. (Raccoon.city)
  • Originálne je na tú dobu úvod filmu, namiesto obvyklých titulkov vidíme tváre autorov a hercov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama