Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (114)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sandardní, transparentní film. Otázka proč točit něco takového, co každý zná - pokud ne z vlastní zkušenosti, tak alespoň z doslechu -, je nasnadě. Zvlášť závěr je tak upocený, že sem tam nějaká kapka potu padne i na diváka. Alespoň, že hlavní hrdinové jsou natolik nesympatičtí, že je nám to celkem fuk. Nedávno jsem slyšel větu, která by mohla zahrnout celý tenhle film. Na otázku jak se má pan XY v novém vztahu, jsem slyšel odpověď: "Dobře, žena mu vždycky udělá program..." Ostatně, jakou jinou odpověď bych mohl čekat. Tak je tomu přece u 99% mužů, kteří vychodili základní školu a pak se oženili. Pozn. 1: V takovém případě, má chlap jen jedinou možnost: Nechat všechno být na místě jak je a zmizet. Pokud to nedokáže, pak si to zaslouží. - Téhle rady (přímo od svého právníka) se nepodržel ani Michael Douglas ve filmu Válka růží (či Roseových), a nepřežill to. Pozn. 2: Snad jediné pozitivum vidím v tom, že mi (bezděčně) příšel na mysl Franz Kafka a začal jsem (bezděčně) porovnávat jeho výhrady a zábrany (ve vztahu s Felicí Bauerovou) s prostým až primitivním Rasmusem, který nakonec ve svém ponížení spatřuje naplnění svého osudu. Pozn. 3: Po napsání recenze často jednu hvězdu přidám, tady ji však odeberu. Pozn. po čase: vzhledem k edukační potenci filmu zase jednu hvězdu přidám. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Asi najmenej originálny severský film, aký som kedy videl. Je pravda, že Škandinávci vedia umne natočiť aj bežné témy, ktoré sa venujú každodennosti. Ale toto bolo doslova schematické. Otrepaný námet tu je síce ozvláštnený kvalitnou filmárčinou - neustále vás premáha nepríjemný pocit a pozeráte na to s otvorenými ústami - o čo presne išlo. Obaja hlavní protagonisti hrajú veľmi dobre. Ale neprišlo mi, že by v konečnom dôsledku malo význam tento film vidieť. P.S. Na margo tunajších komentárov, ktoré sa snažia interpretovať dej: Marie tu je vykreslená celkom zrejme ako postava, ktorá vykazuje známky psychopatického správania. Rasmus by s ňou nebol šťastný, či už by bol dominantný, submisívny, alebo akýkoľvek iný. To nie je sfilmovaný béčkový vtip o stereotype, ako sa žena nasťahuje k mužovi a zmení mu jeho bývanie a v podstate celý život (a on to znesie výmenou za prísun pravidelného sexu). Naozaj tu je relevantný fakt, že hlavná ženská postava je psychicky chorá a koná zlo. Je to legitímna umelecká licencia a vďaka tomu film nestereotypizuje ženy a nie je mizogýnny. P.S. Po jednom dni pridávam jednu hviezdičku. Podobne ako pri Teorii tygra to nie je film, ktorý by ste užívali pri jeho sledovaní, ale núti vás o ňom premýšľať aj hodiny po jeho zhliadnutí. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zajímalo vás někdy, jak by vypadalo 500 dní se Summer, když by je natočil dánský režisér pod zcela pod povrchem zakořeněným vlivem Dogma 95? Zkuste Potvoru. Precizně odpozorovaný a roztomile podvratný tutorial pro (ne)šťastný vztah. I když je to vlastně film docela dost vážný, nemohl jsem se přestat skoro celou dobu smát. Těch momentů, které v nějakém vztahu zažil skoro asi každý z nás je v Potvoře požehnaně a právě asi díky tomu mě film i emočně zaháknul a zajímal. 8/10 ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Potvora je dánska, poučná kvalita v podaní predovšetkým skvelej Amandy Collin (nečudo, že si ju do seriálu Raised by wolves vybrali do úlohy psycho-desivej Lamie ;). Príbeh muža a ženy, ktorí spolu začnú vzťah, no po prvotnom láskyplnom vzplanutí sa veci začínajú trochu meniť a muž si pomaly, ale isto uvedomuje, že dáma jeho rozbúšeného srdca (a bytu) je značne toxická, chladnokrvná, vypočítavá manipulátorka. Christian Tafdrup ako tvorca Potvory (naviac po novšom, kvalitnom Speak No Evil) naznačuje, že Dánsku pribudla ďalšia zaujímavá, tvorivá, filmová osobnosť. Za štyroch "podpapučníkov", teda ;), štyri hviezdy. ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Nedělejme si iluze, tyto typy člověka najdeme jak na straně ženské, ale tak i mužské. Jen málo filmů však udělá oběť z chlapa... Každý zamilovaný chlap by si tohle měl zažít ))  Posílí Vás to ))  SPOILER : Ten film mohl skončit perfektně, ale bohužel realitě dost vzdáleně...mohl slečnu nechat dokončit akci , poděkovat a vypakovat jí !! Bohužel skončil jak to většinou končí ! Šťastně ?    Jo dobrá oddechovka...  Jo a přátelé, vždycky jí může kopnout do zadku....Život jde dál ! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. října 2017 na filmovém festivalu CPH:PIX v Kodani v Dánsku. (ČSFD)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama