Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (114)

angel74 

všechny recenze uživatele

Asi to známe všichni, mnohdy i z vlastní zkušenosti, jak si ženská dokáže chlapa omotat kolem prstu. Takových vztahů je v běžném životě nepřeberné množství. Potom záleží jedině na tom, co všechno muž ženě dovolí. Christian Tafdrup rozvinul ve filmu Potvora dané téma až do krajnosti. Hlavní hrdinka Maria svého partnera Rasmuse totiž zpacifikovala natolik, že ztratil sám sebe. Ačkoliv si Rasmus vše uvědomoval a vnitřně ho to zžíralo, bylo už pozdě vzít zpátečku. (75%) ()

cinefob 

všechny recenze uživatele

Chlapi sobě. Zhruba po deseti minutách je již naprosto každému jasné, o co půjde; pak už film ani na sekundu neuhne z přednastavené trajektorie. I ty dva verfremdungsmomenty jsou tam jen kvůli tomu, aby ještě víc nasraly trýzněného mužského diváka. Bavil jsem se hlavně na tom, že to ten tvůrce podle všeho myslí naprosto upřímně a vážně. Jenom doufám, že si tímhle komentářem nevysloužím obvinění z otevřené podpory feminismu. ()

Reklama

Marqta 

všechny recenze uživatele

Dominantní potvora vystupňovaná až do úplně nechutných rozměrů. Nechci tím říkat, že je to naprosto nereálné, ale v té podobě, která byla ukázaná ve filmu to bylo podle mě trochu černobílé.Což může mít i své výhody, ukáže to extrém celého problému, což asi člověka zasáhne hlouběji, než nějaká "umírněnější verze".Vzhledem k tomu hodně vygradovanému pojetí mi ale přišlo trochu nesmyslné, že by to opravdu takhle mohlo dopadnout, ale každý jsme jiný a do hlavy nikomu nevidím :) Na druhou stranu, to co film prezentuje je silné téma, naprosto reálné a hodně děsivé. Mrzí mě, že postavy byly charakterizovány několika rysy a že se o nich člověk nedozvěděl víc, možná by to pomohlo vysvětlit víc jejich chování, takhle se z nich staly trochu jen postavičky "sobecká, dominantní, namyšlená mrcha" a "zmatený, hodný, submisivní týpek". Taky tedy rozhovory byly někdy trochu přihlouplé, ale film jsem viděla s titulkami, tak možná byla chyba někde v překladu :) (Tím nechci znehodnocovat titulky, jsem za ně samozřejmě moc vděčná.) Líbil se mi hudební doprovod, který byl jen v opravdu vypjatých scénách, kde jim dával vyniknout kdežto jinde ve filmu hudba chyběla. A severská studená bezvýchodná atmosféra byla taky fajn. Za vidění film stojí, ale znovu se na něj asi spíš nepodívám. Za mě to jsou tři hvězdičky. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá vztahovka z Dánska, která asi úplně nenechá většinu diváků a divaček chladnými. Mně celou dobu vrtalo hlavou jaký bude mužský a ženský pohled na tento film. Aniž bych chtěl stranit jedné nebo druhé straně, přišlo mi to až moc nevyvážené, protože málokdo mohl fandit Marii. Nicméně uvědomil jsem si, že tady nešlo o to nahlížet na vztah dvou lidí, který si projde klasickými stádii od krásných počátků po kritické fáze, ale o to, jak paní dominantní potká pana submisivního. Možná by bylo přínosné sledovat paralelně jiný vztah, kde by se role prohodily. Ale i tak jsem spokojený, určitě jde o film, který může vyvolat podnětnou diskusi mezi filmovými fanoušky. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sympaticky svižně odvyprávěné drama o jednom ošklivě se vyhrotivším vztahu, přičemž cesta do pekla vede nenápadně vesměs přes každodenní vztahové mikroboje, které pozná asi každý. Naštěstí ne každý chlap je měkký jako Rasmus a ne každá ženská manipulativní buldozer jako Maria. Ačkoli za padoucha je jasně Maria, docela těžko se mi sympatizovalo s Rasmem potom, co všechno si nechal líbit. Kdy by mi partnerka řekla, že jsem ubožák, v tu ránu by byl konec. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. října 2017 na filmovém festivalu CPH:PIX v Kodani v Dánsku. (ČSFD)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama