Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

Zodd 

všechny recenze uživatele

Ten konec! Wow! Nejsem si jistý, zda-li jsem ho pochopil, ale jde obecně o krásný film. Jasně, někdo nepřistoupí na to, že tu postavy doslova létají. Jenže toto není jen bojový film à la Bruce Lee nebo jedna velká honička Jackieho Chana. Je to o postavách. O jejich životech a osudech. O citech a odolnosti. A boji za to, co je správné, byť ne pro každého to musí znamenat totéž. Přes poetiku dialogů a zároveň dosti odlišné rysy čínského dialektu se u nás musíme trochu prokousat, ale říkám ze srdce pravdu, stojí to za to. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Krčiaci sa tiger, skrytý drak” , keď prvá časť wuxia filmu, najprv označuje profesionálneho šermiara a potom i niekdajšieho špičkového bojovníka Wudangu, ktorý, zdá sa, že už plánuje svoju kariéru definitívne zavesiť na klinec, keďže svoj 400-ročný »meč Zelený osud«, tým pádom odovzdáva do vraj bezpečnej úschovy pánovi Te, pričom veľký sympaťák Li Mu Bai, či chce alebo nechce, ešte bude musieť naposledy vyraziť do akcie, pretože sa akurát presúvam do druhej časti vysvetlenia tohto mimoriadne-umeleckého, kinematografického diela z roku 2000, pod taktovkou tchajwansko-amerického scenáristu a režiséra → Anga Leeho, že zase pod týmto ďalším pojmom si mám predstaviť → žiačku nenávidenej »Nefritovej líšky«, a to asi v takom zmysle, ako žiak postupne prekonáva svojho učiteľa, čo si pôvabná, guvernérova dcéra, Jen Yuová, aj náležite uvedomuje. Ak by som sa mohol ešte o pár riadkov v « recenzii » vrátiť, tak čosi to prezradím o parametroch → ručnej zbrani, ktorá môže byť bodná i sečná súčasne, že taktiež má rovnú čepeľ s ostrým hrotom. Nech sa páči, tu sú ako na dlani: „Takmer meter dlhý a tri centi široký. Rukoväť má hĺbku 2,5 cm a je 6,6 cm široká. Hrubá je 1,75 cm, každá strana má 3,8 cm. Na rúčke chýba sedem rubínov. Vznik sa datuje do doby pred dynastiou Chin. A technika tohto typu rytiny vymizla ešte pred dynastiou Han” . Teraz si následne predstavte, čo v takom prípade, ak sa nedajbože dostane do rúk → absolútne nepovolaným osobám, vtedy by mohlo dôjsť ku priam katastrofálnym následkom, však ? Jen Yuová sa má mimochodom čochvíľa vydávať, no v skutočnosti miluje Loa, alias „Temného oblaka” , ku ktorému sa viaže vskutku zábavná príhoda s hrebeňom, a to vo fascinujúcom a obzvlášť vyčerpávajúcom flashbacku. A aby som zrovna nezabudol ani na Shu Lienovú, ktorá má tiež k danej veci určite čo povedať... Čiže všetky karty sú rozdané, a tak teda neostáva nič iné, než sústredene sledovať, ako sa táto „hra” vlastne skončí ? / Som presvedčený, že minimálne 60 % celkového úspechu filmu → tvorí vynikajúca choreografia bojových scén od ikony čínskej kinematografie Yuen Woo-pinga, ktorý sa podieľal i na predchádzajúcom Matrixe, z ktorého sa hneď stal právoplatný kult. Zvyšných štyridsať percent by som rozdelil medzi → a). fantastickú hudbu, b). excelentú kameru, c). perfektné, ázijské obsadenie, d). a nakoniec niečo ostane aj pre režiséra. V zobrazení 4K ULTRA HD, ide v podstate o úplne »identický« zážitok, ako by som zrovna sedel v nablýskanej kinosále, a tak zrejme ani nemusím zvlášť ľutovať, že som pri tom nebol počas premiéry v kinách. PS: Neviem, či by som vtedy dokázal snímok oceniť tak, ako práve dnes, keďže ani pred desiatimi rokmi som to nedokázal. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Ang Lee si vzal dvě zářivé hvězdy asijské kinematografie Yun-Fat Chow a Michelle Yeoh k nim přidal talentovanou Ziyi Zhang a natočil překrásný fantasy dobrodružný snímek zasazený do dokonalé atmosféry. Byl jsem velmi mile překvapen, že snímek není jen o akci, ale i o příběhu, který je vyprávěn překrásně. Samozřejmě, že nelze nepřipomenout spousty nezapomenutelných soubojů, které jsou, podobně jako příběh, natočeny velice citlivým způsobem. O hercích, kameře, hudbě a v neposlední řadě režii se nemá cenu rozeposivat, to se musí vidět....... ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Asijská kultura mě stále bezpečně míjí a nikdy mi asi k srdci nepřiroste. Tuším proč. Protože veškeré jejich aktivity jsou přehnané, pro našince naprosto vzdálené, u nás se tomu říká tlačení na pilu. Nechápu jejich na jedné straně naprostou dokonalost v pohybech, cvičení, dýchání, koncentraci, kontrole, oděvech, účesech, citech, poslušnosti, na druhé nadměrnou upjatost, sebekázeň, citovost, skromnost, pokoru. Tomu neříkám akce a reakce, ale neustálé ničení těla i duše. Patrně tomu nerozumím, ale dnešní Východ už není čím býval, takže i na ně došlo, i když jim to nepřeju. Jen tak kecám o ničem, jelikož boje, konflikt lásky, efekty a celý film mě docela nudily, tak aby se neřeklo. ;-) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hlubokou meditační pouť Dostal jsem nehluboký romantický příběh, který rozhodně nenudí, jen mi v něm zcela scházelo to, co učinilo tento snímek kultovním. K patřičnému docenění mám zřejmě příliš málo nameditováno. Někteří věrní fanoušci tvrdí, že k docenění je třeba snímek vidět více než jednou. Nemůžu říct, že bych měl po prvním zhlédnutí chuť hned na další. Snímku se podařilo v mém domácím kinosále navodit tu správnou východní atmosféru, kterou jsem se ke všemu snažil umocňovat dávkou tamních čajů. Bohužel jsem za celou stopáž nezaznamenal jediný moment, který by byl z mého pohledu hodný zapamatování a hlubokému zamyšlení. Snímek tak nějak pouze opakuje zažité pravdy. Taková milá východní pohádka, které nejvíce škodí na kráse uboze zpracované střešní honičky, které navozují smích a rozmělňují tak nastavenou atmosféru. Plusem rozhodně nebyl ani zažitý fakt, že Číňané nejenže stejně vypadají, ale dokonce se i stejně oblékají, stříhají, češou, neholí a mluví. Zorientovat se v nich mi vždy lehce sráží zážitek. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • První neanglicky mluvený film, který v USA vydělal více než 100 milionů amerických dolarů. (Tygrys)
  • Kovář, který vyrobil zbraně pro tento film, byl na Tchaj-wanu soused režiséra Anga Leeho. (Morien)
  • Režisér Ang Lee popísal tento film ako "Rozum a cit obohatený o bojové umenia". (HelenOfTroy)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama