Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o dvou chudých chasnících, z nichž jeden zvaný Jablíčko dokáže svou chytrostí přelstít vypočítavou hostinskou. Zima, venku mrzne až praští. Dva prokřehlí chasníci konečně objeví hostinec, kde by se mohli ohřát a dostat trochu jídla. Ne nadarmo se to tady přece jmenuje „U dobrého srdce“. Jenže opak je pravdou. Hostinská vyhodí nejdříve ze služby děvečku a poté i jednoho z chasníků, který se snažil ze všech sil plnit všechny rozkazy vypočítavé hostinské. Ta chce navíc lstivě provdat své dcery bohatému správci. Jenže všechno je jinak. Bohatý správce zase není až tak bohatý a dcery vůbec nejsou tak pracovité, jak o nich jejich máma tvrdí. A tak na řadu přijde třetí sloužící – šikovný a chytrý Franta Jablíčko (S. Skopal), který vymyslí plán, jak hostinskou napálit a ještě dostat zpět to, co všem třem sloužícím za práci patří. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, předvídatelna a místy trochu za vlasy přitažená pohádka, která je přes vytknuté nedostatky neskutečně milá.  Nemám potřebu hledat hnidy na něčem, co účinně zabrnkalo na struny dětské nostalgie. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Paní hostinská je pěkný vykuk, ale když má kolem sebe téměř jen podvodníky, ani se jí nedivím. Nakonec narazí. Pohádka se mi nelíbila. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Černobílá, totálně studiová, originální brněnská pohádka, která ovšem až zas tak moc nepobaví. Sice Skopal předvádí slušné artistické výkony, ale ani to, ani zajímavé předimenzované kulisové vybavení, nezajistí divákovi výraznou pozornost. Vlastně se dá říct, že pohádka byla až snad divná, zlo nebylo nijak výrazně potrestáno a dobro zvítězilo tak, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. A toť tak asi vše. Hudba: Milan Slimáček ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Taková česká pohádková chumelenice, která se na diváka vrhne a do konce ho nepustí. To vše zaštítuje uřvanými dialogy. Pohádka, odehrávající se na dvou scénách, se humornou a velmi nenáročnou formou snaží naučit ty nejmenší, že kus chleba se dá vydělat prací, ale za práci se taky musí zaplatit. A že člověk by neměl být zlý, ale dobrotivý. Trochu mi to připadlo jako divadlo. Paní hostinská všechny sluhy vyhodí, ale nechce jim zaplatit, přitom dobře ví, že dcery jsou líné jak veš. A že si neověří, jestli venku stojí kočár, jen slepě věří sloužícímu, kterému jinak ale nevěří nic, nedává trochu logiku. Jinak jsem si všiml jedné chyby. Když Jablíčko ulehne ke spánku, ustele si u skříně. Když ho pak hostinská budí, leží uprostřed místnosti. A také právě hlavní hrdina pronese hlášku: "Oznamuje se láskám vašim." Ta posloužila jako název filmu o dvanáct let později. ()

Reklama

Reklama