foto

Vlasta Peterková

  • nar. 13.10.1946 (70 let)
    Zlín, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlasta Peterková pochází ze Zlína, po jedenáctiletce nastoupila na DAMU, kde studovala ve stejném ročníku s Hanou Zagorovou nebo Zdenou Herfortovou. Studium herectví dokončila v roce 1968 a pak nastoupila do svého prvního angažmá ve Státním divadle v Brně (1968-1981), na jehož jevišti se uplatnila především v klasickém repertoáru (Platonov, Antonius a Kleopatra), za svůj výkon v hlavní roli hry Yerma získala též herecké ocenění. Pohostinsky účinkovala v muzikálu Muž z kraje La Mancha na prknech Divadla ABC, kam později přestoupila v rámci Městských divadel pražských (1981-1991). Od roku 1991 pak působí v Hudebním divadle v Karlíně, kde již nastudovala řadu rolí v muzikálech (My Fair Lady, Noc na Karlštejně, Chicago, Klec bláznů), v současnosti vystupuje v muzikálu Jekyll a Hyde. Pohostinsky účinkovala v Divadle J. Grossmana v muzikálu Jeptišky, dnes ji můžeme vidět také v komediálním repertoáru Divadla Radka Brzobohatého.

Ve srovnání s vytížením Peterkové v divadle a později také v dabingu je její práce pro film a televizi poměrně zanedbatelnou součástí její tvorby. Ještě jako posluchačka JAMU se objevila v menší roli nevěsty v komedii o mládeži a pro mládež KOČKY NEBEREM (1966). Díky svému následnému dlouholetému angažmá v Brně dostala pak několik příležitostí v rámci brněnského televizního studia (SLOVÁCKO SA NESÚDI, 1974). Až po příchodu do Prahy opět hrála ve filmu, početně a významově však nijak výrazné role (KUKAČKA V TEMNÉM LESE, 1984; COPAK JE TO ZA VOJÁKA?, 1987), po roce 1989 se objevila v komediích nepříliš vysokých kvalit jako TRHALA FIALKY DYNAMITEM (1992) a BYL JEDNOU JEDEN POLDA III. (1999). Zatím naposledy hrála ve filmu OBĚTI A VRAZI (2000). Z televizní tvorby stojí za zmínku její návrat do brněnské produkce, kdy hrála kuchařku Blaženku ve druhé sérii seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY (2003).

Široké uplatnění našla Peterková v rozhlase, kde účinkovala ve vysoce ceněných inscenacích, dramatizacích, četbách na pokračování a také pohádkách. V poslední době stále častěji zaznívá hlas také z řady zahraničních filmů a seriálů. Zvláště po roce 1989 namluvila pro Českou televizi i komerční stanice řadu u nás dosud neuvedených titulů. V roce 1996 byla jako nejlepší dabérka nominována na Cenu Františka Filipovského.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2013 Stopy života - Dívčí sen (TV film)
2011 Policie Modrava (TV film)
2000 Oběti a vrazi
1999 Byl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drak
Ze života pubescentky (TV film)
1992 Trhala fialky dynamitem
1989 Tvář (TV film)
1987 Copak je to za vojáka...
1985 Tři bratři (TV film)
1984 Kukačka v temném lese
1983 Mozartovy moravské vánoce (TV film)
1980 Hračička (TV film)
1979 Dlouhá silvestrovská noc (TV film)
1978 Štědrý večer (TV film)
1972 Venca (TV film)
1969 Kaktus, bomba, letadlo (TV film)
Kníže (TV film)
Ptáček (TV film)
1966 Kočky neberem

TV seriály

2017 Ohnivý kuře (TV seriál)
Vietnamský bufet (S03E37)
2015 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Překvapení, překvapení! (S04E03)
Návraty (S04E02)
Zápasy osobní, bitvy obecní (S04E01)
2014 Případy 1. oddělení (TV seriál)
Rozčtvrcená (S01E01)
Doktoři z Počátků (TV seriál)
Loupežné spiknutí (S03E31)
Smilnění vs. smilování (S03E29)
V týlu nepřítele (S03E28)
další epizody (40)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Lidi umí překvapit (S01E30)
Konečný krach (S01E29)
Vesnice prolhaných (S01E28)
další epizody (7)
2012 Ententýky (TV seriál)
Zamiloval jsem se, odcházím (E09)
Chvíle pro Hanu Hegerovou (E08)
Mejdan ve vaně (E07)
další epizody (7)
Základka (TV seriál)
Maminka (E04)
2011 Aféry (TV seriál)
2010 Zázraky života (TV seriál)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Baba na zabití (S01E09)
2007 Světla pasáže (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Hvězdičko! (S03E35)
Četnické humoresky (TV seriál)
Epilog (S03E13)
Skokan (S03E09)
Havrani (S03E06)
další epizody (8)
2006 Chaloupka na vršku (TV seriál)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Slavnost (S02E13)
Loupežník (S02E12)
Hypnotizér (S02E11)
další epizody (12)
1995 Nováci (TV seriál)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1978 Jedno malé sídlisko (TV seriál)
1976 Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Účtování (E05)
Msta (E04)
Intrika (E03)
další epizody (5)
1975 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Parohy (S01E01)

Dokumentární

2007 Předčasná úmrtí: Tiché kroky (TV film)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace