Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (295)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou další snímek ve kterém si připomínáme nostalgii amerických osmdesátých let, který svým počátečním vzezřením může tak trochu připomínat dějovou linku mého oblíbeného filmu z již zmiňovaných osmdesátých let s názvem Stůj při mně (1986). Protože tu máme partičku mladistvých teenagerů ve které nemůže samozřejmě chybět jeden buřtíček do kterého se okolí naváží a taktéž tu máme začátek prázdnin a nudící se mládež, která chce zažít nějaké to dobrodružství nejlépe kriminálního charakteru. A tady ta podobnost s trhákem od Stephena Kinga končí, jelikož zde se do partičky nezralých paniců vetře sexy blondýna a začnou řešit záhadu ztrácejících se dětí v okolí. Vrchní dětskej Sherlock, kterej je chytrej jak rádio vymyslí plán, jak nachytat a ověřit totožnost hlavního podezřelého. Ale neuvědomí si jeden důležitej fakt a to je to, že když bude dráždit hada bosou nohou, že si to toho ten had nevšimne a že si to nechá líbit. Chyba lávky, pan mučitel se pěkně nasere a vychutná si všímavou mládež jak se patří a v letním počasí si je dá jako předkrm k hlavnímu chodu s hranolkama a ještě si to pěkně zapije jahodovým shakem. Takovej roztomilej masakr strčí s přehledem všechny vyvražďovačky typu Vřískot hravě do kapsy a z počátečního rozjetého love story s příchutí doby bezstarostných osmdesátek odehrávájící se na předměstí amerického města se stane boj o přežití. Autoři se vykašlali na počáteční romantiku a soustředili se na hororový podtext s tajuplným nádechem a taktéž na vykreslení atmosféry osmdesátek včetně hudby. Můžeme tam slyšet řadu šlágrů z té doby jako Bananarama a jejich asi největší hit „Cruel Summer" a mnoho dalších. Také mě zaujali přesvědčivě zahrané role hlavních dětských hrdinů, ale i jejich dospělých jedinců, ale taktéž vybrání filmových lokací. I když se film odehrává v oregonském městě Ipswich, tak natáčení probíhalo v okolí kanadského města Vancouver. V posledních deseti letech se roztrhl pytel s natáčením příběhů, které se odehrávají v osmdesátkách a za to jsem vděčný, jelikož tuto dobu mám rád a připadá mi mnohem zajímavější než ta dnešní uspěchaná a ničím nezajímavá doba. Pro příklad uveďme seriál Stranger Things nebo kultovní horor z pera Stephen Kinga s názvem To (2017) a samozřejmě mnoho dalších. Za neopakovatelný zážitek a také celkem za originální příběh ve kterém si milovníci italské kuchyně užijí mnoho všudepřítomného kečupu a asi od půlky filmu budou napnuti jak struna na kytaře dávám zasloužených 90%. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Návrat do minulosti se vyplatilo v hororovém žánru už několikrát. Summer of 84 není výjimkou a skvělá atmosféra s dokonalou hudbou nasazuje laťku hodně vysoko. Brutální scény na konci snímku neměly chybu, ale na horor toho bylo dost málo. Spíše bych to řadil k thrilleru a ač hlavní herecká sestava je dětská, tak to film moc nelimituje. 8/10 = 80% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra je skvelá, detskí herci výborní a soundtrack oldschoolovo luxusný. Zápletka je jednou z tých, ktorú ste určite už videli, ale čo z toho, keď je to tak dobre natočené. Po celú dobu som sa výborne bavil a hral si na detektíva spolu s chlapcami. Ako som už spomenul, tak atmosféra bola skvelá a miestami veľmi hustá. Napätie by sa dalo krájať a ja so zatajeným dychom držal hlavným hrdinom všetky palce. Summer of 84 nie je v žiadnom prípade horor, možno tak malým thrillerom, ktorý sa nebojí v záverečnej 10 minútovke pritvrdiť. Práve ono finále ma príliš nepotešilo, ale tak nemôžem mať všetko. Navyše nie vždy zábery končia podľa našich predstáv a Happy Endu. Beriem to tak, že sa tvorcovia chceli vyvarovať zbytočným klišé, ktoré sa vo finále ponúkali. Jediné čoho tak po zhliadnutí ľutujem je, že takýchto snímok nevzniká oveľa viac. Retro, ktoré vo mňa vyvolalo obrovské množstvo nostalgie. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vy tady zase všichni s tím 80 retrem, já z toho teda měl spíš 90 retro, heč. Úplný závěr to zabil, není to poprvé, kdy tvůrci neodhadnou míru konce, aybch byl spokojenej, přejedou to a já odcházím s průměrným zážitkem. Začátek na pohodu, nástup sexy sousedky do baráku hlavního hrdiny mě probral s klimbu a pak už se pořád něco dělo a já si užíval jak se pohoda mění v napětí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

80´s atmosféra, veľmi podobná Stranger Things na mňa fungovala omnoho lepšie ako v (pre mňa) šialene preceňovanom seriály. Príbehovo to však má jeden obrovský problém. Príliš dlho to je retro béčková vykrádačka Disturbie. Až ma to štvalo. Potom však nastúpi razantné, až hororové finále (scéna s kamerou, brrr) s veľmi pôsobivým koncom a misky váh sa prehupli silno na stranu spokojnosti. Milé prekvapenie 7/10 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia, predovšetkým v metropole Vancouver. (MikaelSVK)
  • V 15. minutě se Eats (Judah Lewis) postaví z lavice a nechá na ní položený míč. V dalším záběru ho ale zase drží. (Duoscop)

Reklama

Reklama