Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (295)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Leto 84 je od začiatku do konca priamočiare ako to len ide, o dva menšie zvraty, ak sa tak dajú nazvať, sa ale pokúsilo. Film sa veľmi dobre pozerá vďaka tajomnej atmosfére a vzbudzovaniu dávno stratenej chuti po letnom dobrodružstve pre nás "v rokoch". Takže všetko stálo a padalo s finále, ktoré ma osobne až tak nenadchlo ako väčšinu, každopádne ma určite nesklamalo. Len dokleplo do konca to, čo sme vedeli, ale možno sme dúfali v nejaký zásadnejší zvrat na konci. Predobrazy sú jasné, tvorcovia ani nijako neskrývajú neoriginalitu, ale sústreďujú sa na to, aby už viackrát videné zvládli čo najlepšie to ide. 70% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

80´s atmosféra, veľmi podobná Stranger Things na mňa fungovala omnoho lepšie ako v (pre mňa) šialene preceňovanom seriály. Príbehovo to však má jeden obrovský problém. Príliš dlho to je retro béčková vykrádačka Disturbie. Až ma to štvalo. Potom však nastúpi razantné, až hororové finále (scéna s kamerou, brrr) s veľmi pôsobivým koncom a misky váh sa prehupli silno na stranu spokojnosti. Milé prekvapenie 7/10 ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

V Summer of 84 jsou natolik klasické typy postav, že dokonce i někteří herci připomínají jiné herce v podobných rolí. Celkově ale film rozhodně není jen nějaká laciná kopírka, ale velmi slušné, svébytné dílko. Léto 1984 samozřejmě láká na pohodové nostalgické retro, ale nakonec ty osmdesátky slouží spíše jako kulisy. Jasně, hudba mi připomněla Carpenterův Halloween a možná to díky té partě kluků připomene i nějaké jiné starší snímky, ale jinak by se ten příběh mohl klidně odehrávat s menšími rozdíly i dnes. Zpracování příběhu je taky spíš moderní než nějaká klasická filmařina. Parta různých nerdů a outsiderů to neúspěšně zkouší na holky a do toho hlavní hrdina tuší, že by jeho soused mohl být sériový vrah. A nejen vrah s dětmi, ale i film si s divákem velmi dobře hraje... I když je film zábavný a nabízí spoustu skvělých momentů, působí často předvídatelně. Jenže pak přijde finále a to ten filmek vyhoupne na úplně jiný level. Nejde o to, že by ten závěr měl tak nečekaný zvrat, spíš jsem nepředpokládal, že budou mít autoři snímku odvahu pojmout konec takhle zajímavě. Závěr je temný, jde proti klišé a je realistický. Kvalitní horor. (8/10) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Osmdesátková atmosféra je parádní (tvůrci mají asi hodně nakoukané nové "To" a "Stranger Things") ale bohužel si tvůrci s látkou neví rady a přestože slušně pracují s mladým hereckým osazenstvem, se scénářem už to je slabší. Filmu se po celou dobu nedaří diváka vtáhnout do děje a ani ve chvíli, kdy se má příběh opravdu rozjet, nic zásadního, ani napínavého se nestane a film tak nepříjemně vyšumí do prázdna. V tomto případě docela škoda, protože potenciál zde byl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Éra vyletněných osmdesátkových dobrodružství s dětskou partou na krku a kvalitním synth-wave soundtrackem nebere konce. Tento film je opět přesně v tom duchu, co nedávno přinesl film To a nebo rozjel seriál Stranger Things. Výborný, mysteriozní příběh, atmosféra, ze které cítíte osmdesátky na sta honů a muzika, která má v současné době žně. Já se bavil. Dětské dobrodružství, které ze začátku začíná až rodinně a končí poměrně brutálním masakrem. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • V 15. minutě se Eats (Judah Lewis) postaví z lavice a nechá na ní položený míč. V dalším záběru ho ale zase drží. (Duoscop)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama