Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Norský snímek Utøya, 22. července zachycuje masakr na letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku u Osla v létě 2011. Skutečnou tragédii, při níž přišlo o život sedm desítek převážně mladých lidí, režisér Erik Poppe zpracoval jako drama natočené v reálném čase bez hudby a střihu – vytrvale sleduje mladou Kaju, která se snaží bezhlavé střílení přežít a zároveň najít v chaosu a panice svou mladší sestru. Snímek vznikl na základě reálných svědectví, scénář filmu je založen na hloubkových rozhovorech s přeživšími a snaží se co nejvěrněji zachytit pocity mladých, kteří byli v moment útoku na ostrově. Popisuje události z jejich perspektivy a skládá hold jejich odvaze. (Film Europe)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Asi fakt není nutný natočit 1,5h film, abysme se dozvěděli, pokud nás to teda před tím nenapadlo, že ty děcka na ostrově měly obrovskej strach. A že se asi nechovaly moc racionálně (opravdu volat mamince, že nemůžu najít ségru, není moc dobrý použití mobilu v  daný situaci). Zlo radši nezobrazíme - jako proč? Že se ho pak budeme míň bát? Vzdálený výstřely v pozadí po pár desítkách minut fakt přestaly fungovat, spíš lezly na nervy. Kaja vydala nesmírný množství energie úplně na nic (ostrov neznám, ale nedá se tam třeba vylízt na strom, vysoko?). Film u mě docela dost selhává, nevím, proč na něj koukám a jestli ho dokoukám.

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Za mě 1* za hudbu.. Spoiler: Jinak film špatně natočený.. Ta hlavní herečka totálně selhala.. Já tohle nesnáším, když hlavní aktér drží po celý film mobil v ruce a jediné co udělala bylo, že volala s matkou kde asi může být její ségra, že ji nemůže najít.. Po opakovaném telefonátu s matkou, se odmlčela už i matka.. Poté až do konce filmu držela stále mobil v ruce.. Přitom vůbec nevolala policii, kde jsou, kdy přiletí vrtulníkem na ostrov, a proč tam ještě nejsou, když uplynula už hodina a střelec stále střílel lidi.. Ona radši na vlastní pěst šla hledat s mobilem v ruce svou ségru, načež doplatila.. Při takové situaci, by měli lidé v moderní době mobilů, neustále volat policii a uhánět je ať si pospíši, že střelec neustále střílí.. Uplynulo dle textu ve filmu prý hodina a půl, než zatkli Brejkavika, což je průser jak ze strany policie, tak ze strany lidi z mobilem v ruce.. Jediní hrdinové jsou zase obyčejní lidé, kteří jeli loďkami dětem pomoci, vytahovat je z vody z protějšího ostrova.. Obyčejná Policie (městská) raději stála u břehu, řídila dopravu aut a čekala až dorazí speciální zásahovka.. Takže pokakani poliši raději nechali obyč. lidi ať berou čluny a zachraňují děti ve vodě.. Bravo.. 

Cordell

Cordell (hodnocení, recenze)

Ano 22 July pro Netflix je lepsi, jen jsem cekal ze to bude trochu opacne, nejdriv trochu ukazani kdo byl asi pachatel, co planuje a potom teprve akce. Celkove po kouknuti jednoho filmu, neni uz ani nalada to skoro same koukat znova a i pokud to zna nekdo dobre popsane z medii. Je to jen spis ukazka, jak se stat tzv 'slavny", coz se Breivik stal. Navic casto to neni vse jak bylo, media a film zkresluji pravdu.

Sygauras

Sygauras (hodnocení, recenze)

Lachtaan

V podstatě to jsou dost rozdílné filmy. Je jedno který si pustíš dřív.

Jeden je z pohledu jedné osoby (tady ten) a ten druhý je větší vyprávění toho samého, jinýma očima.

Možná napřed "22 July" ale spíše kvůli tomu abys věděl co se vlastně stalo, protože tady ten film ti to ani moc neřekne (myslím jako víc do detailu)

na příspěvěk reagoval Lachtaan

Sayko

Sayko (hodnocení, recenze)

Baik

v multikinech jedou jenom komerční filmy u kterých se už tak dopředu tuší, že na ně půjde dost lidí a kino si pěkně nacpe kapsy.

Sygauras

Sygauras (hodnocení, recenze)

Hele lidi, jste normální už s tou poštou nebo co ?

To že jsem z Norska, neznamená že o tom vím víc než vy.

Já jsem bydlela asi 300 km od toho ostrova a Breisvini taky neznám. Není to můj příbuzný ani jsme spolu nechodily krmit tuleně do fjordů.

Tak mi dejte pokoj.

na příspěvěk reagoval roning85

Baik

Baik (hodnocení, recenze)

vypada to na dost drsnej film bohuzel to ti sulini davaji jen do normalnich kin, pochybuju ze to nekde bude v cinemacity nebo cinestar...

na příspěvěk reagoval Sayko

Související novinky

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Reklama

Reklama