Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Galadriel se obává návratu dávného zla, Arondir učiní znepokojivý objev, Elrond dostává nový úkol a Nori poruší nejdéle dodržované pravidlo mezi Chluponohy. (Prime Video)

Recenze (241)

Litvicek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemám v plánu hodnotit jednotlivé díly - Zhodnotím až celý seriál, nicméně jsem se chtěl vyjádřit, ať neztratím myšlenku. Rozjezd fajn. Dějově se otvírá velký svět a obrovské možnosti a já jako fanoušek jsem potěšený, že se můžu vrátit do Středozemě. Nicméně! Postavy, i když jsou zajímavé, tak mě tolik netáhnout (Až na pár vyjímek) a docela mě mrzí, že chybí nějaké větší herecké eso, které by dané zásadní postavy táhlo. Pár scén a pár momentů postrádalo úplně smysl a nebo scény, na které jsme se těšili, ty relativně zklamaly - Viz podvodní potvora/Galadriel a nebo sněžný trol/Galadriel. Dále, necítím v tom ty prachy. Kouká se na to hezky ale nepříjde mi, že bych sledoval nejdražší seriál. Dramaturgie a vyprávění příběhu mi příjde jako rutinní práce, takže žádný velký wow efekt ve výpravě se nekoná. Ale když to vezmu kolem a kolem, přivřu oči, určitě nemohu říct, že bych se nebavil a nebo neměl elán každý díl dokoukat. Jsem zvědav na všechny díly a na celkový dojem. Zatím jdeme do průměru. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ďalší z najviac očakávaných seriálov roku 2022 začína ako fraška (podobne ako Halo, ani Rod Draka nie nič čo by človeku od úvodu vyrazilo dych) a to nepatrím k fanatikom ktorý poznajú Stredozem a postavy z kníh lepšie ako svoje topánky či susedov...šancu domu dám ale tá výprava vedená ženou a detská výpravička za dobrodružstvom tiež vedená dievčaťom...omfg...neskutočne trápne keď to je takto nasilu. ()

Reklama

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

6/10 – Stejně jako u Rodu draka tu platí, že nový materiál nemá na původní látku. Zatímco prequel Hry o Trůny trpí hlavně na jistou okoukanost původního tématu a dodává nám v podstatě to samé v bledě modrém akorát se slabšími postavami a slabším, méně monstrózním konfliktem, který se navíc odehrává v minulosti, seriál ze světa Pána Prstenů The Rings of Power se snaží epickou výpravou zamaskovat nedostatek originality (docela úspěšně, nutno podotknout), a kromě toho, že se mu povedlo navždy zohyzdit postavu tajemné Galadriel, vlastně jenom víceméně recykluje již viděné. Jsem si jistý, že ne každý fanoušek Tolkiena tohle zkousne, natož aby to ještě ohodnotil objektivně, protože, jak jsem si pročetl zdejší diskuzi, emoce stříkají na všechny strany. Původní rozmíška o tom, jestli bude seriál od Amazonu znesvěcení, anebo solidní hommage, vyeskalovala do konfliktu mezi zastánci a odpůrci pochybné hollywoodské etikety a vynucených černochů na stříbrném plátně. Co k tomu říct? No..., jestli by J. R. R. Tolkien něco nechtěl, tak rozdělovat svými příběhy lidi. Můj názor? Fatální pro seriál bylo, že tvůrci nevlastnili práva na zpracování Silmarillionu. Kvůli tomu si museli (a taky mohli) skoro všechno vymýšlet sami – a my již z 8. série Hry o Trůny víme, že tohle nedělá dobrotu. IMHO, kdyby natočili úplně originální "ne-LOTR" seriál, udělali by lépe. Vyhnuly by se tak úplně předimenzované vlně hate feedbacku, která je celosvětově zasáhla přímo do tváře. Ale co si budem, také by přišli o tolik kýženou pozornost. Protože o to jim taky jde. Zas a znova. Proč by taky někdo jinak znovu adaptoval půl století starou ságu? Seriál The Rings of Power se vás od prvního okamžiku snaží ohromit. Svým rozpočtem (košatost záběrů). Svou troufalostí (černý elf, černá trpaslice). Trochu jako kostely v době předhusitské. Můžete polemizovat o tom, že jediné, o co jim jde, je vydolovat peníze z důvěřivých křesťanů (v našem případě "Tolkien-headů"), ale impozantní stavbou jsou tak jako tak. Verdikt: "Osobně držím tvůrcům palce, ať to zakončí nějak se ctí a pokorou. Třeba si jednou budeme moci zpětně říct, že to vlastně vůbec nebyl takový průser, jak se ze začátku zdálo. Oko Saurona je upřeno jejich směrem." ()

Axident 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nečekal jsem od sebe po trailerech velkou šanci na cokoliv jiného než kritiku a opravdu se musím přemáhat, abych nebyl až sarkasticky příkrý a, jak se dnes módně říká, nekorektní. Ale zachovám chladnou hlavu, odpustím si jízlivé poznámky a nechám si je až po druhém dílu. Snad jen, že ta sterilita vysoustružená jak z 3D tiskárny z toho přímo prýští, absence jakýchkoliv autentických emocí a divákovi nezbude než si nekorektně všímat hlavně toho, jak důsledně genderově a etnicky vyvážené musí dnes obsazení být. Nejsem včerejší a jsem ochoten evolvovat a hrá podle nových pravidel, jakkoliv se nemohu zbavit výtek, ale pokud právě tohle kritérium je skrz prkenné až divadelní, vyprazdněné herecké výkony to hlavní, co divák řeší, něco je špatně. Ty tři hvězdy dávám spíš jako eventuelní možnost, že se adaptuji, ale bojím, bojím. ()

Spacecore odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlatý Hobit! Tak to ne, takhle :-D Hele, já chápu, že Silmarillion je dost těžká knížka, sám jsem měl problém udržet krok se všema těma rodokmenama Findorfinů a Finalínů, ale tvůrci by si za ty prachy přece jen hlavičku trochu namáhat mohli. Ale ono to prznění loru je jedna věc, samotné provedení je pak úplně jiná tragédie. Já chápu, proč tomu lidi dávají čtyři a pět hvězd. Kdybych byl konzumentem seriálů, potažmo streamovacích služeb a držel krok se současnou seriálovou tvorbou, třeba bych tohle viděl jako něco nadstandardního, ale já fakt neviděl Zaklínače, Hru o trůny a všechno tohle. Nejsem běžný mainstreamový divák, na co se podívám si vybírám pečlivě z celé filmové historie, ačkoliv mi soustu novinek taky neuteče. Ovšem třeba takový Sandman, to je panečku městská fantasy citlivá k předloze, krásně natočená a ještě splňující všechny parametry moderní doby. Co ale nechápu, je proč jednohvězdičkáři a dvouhvězdičkáři nejdou do odpadu. To, že tam jsou pěkný scenérie by měla bejt jako samozřejmost u nejdražšího seriálu o Pánu prstenů a je vidět, jak lidem stačí povrchní pozlátko. Tady je všechno špatně. Aniž bych shrnoval všechny zdejší komentáře o nudě, plytkém ději a otravných hlavních postavách, tak to samozřejmě všechno vypadá jako rumunská pohádka s telenovelovými herci. Jako vážně. S manželkou jsme vyprskli smíchy, když se poprvé objevil elfí velekrál. Prostě vypadá tak debilně, že je to k smíchu. Galadriel? Škoda mluvit. Čekal bych, že pilot najede na nějakou "bombastickou" vlnu, aby vzbudil řádný wow efekt a ono nic. Co to jako bylo? Už po půl hodině to byla nuda k uzoufání. Kostýmy a makeup vypadají tragicky, herci jsou žalostní. A jako fakt jsem se snažil tomu dát šanci a nedat na negativní ohlasy, manželka mi říkala, že to třeba bude dobrý, ať to nehejtuju ze startu. Ale pak i sama uznala, že je to velký špatný. Jako zkusíme ještě díl, ale nedovedu si představit, že tohohle vzniknou ještě desítky hodin materiálu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Dva vysoké stromy, které můžeme vidět na krátký moment ve flashbacku, jsou Telperion a Laurelin. Starší Telperion dával stříbrné světlo a byl též nazýván Bílý strom, Silpion a Ninquelótë. Okamžik, kdy poprvé zazářil, je zván Hodinou otvírání a od tohoto okamžiku se ve Valinoru začal počítat čas. Druhý strom Laurelin („zlatá píseň“), který dával zlaté světlo a teplo, si vysloužil též názvy Malinalda („Zlatý strom“) a Culúrien. Svou mocí je vytvořila Valar Yavanna, aby svou září osvětlovaly Valinor. (Illuminare)
  • Během prvních 24 hodin po premiéře zhlédlo první díl přes 25 miliónů diváků, což z něj činí nejsledovanější pilotní epizodu na Amazonu. (spacemaster)
  • Název seriálu se objeví až v 17. minutě. (griph)

Reklama

Reklama