Reklama

Reklama

Další den života

  • Polsko Jeszcze dzień życia (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Varšava roku 1975. Ryszard Kapuściński (43) je renomovaný válečný reportér, idealista a příznivec beznadějných případů a revolucí. Podaří se mu přesvědčit šéfa polské tiskové agentury, pro kterou pracuje, aby ho vyslal do Angoly, kde v předvečer vyhlášení nezávislosti vypukla krvavá občanská válka. Vydává se na zjevně sebevražednou cestu do samotného srdce války a stává se svědkem drastických okamžiků, jež zcela změnily jeho život a pohled na reportérskou práci. Opouští pozici novináře, jejíž hranice stejně vnímá jako relativní, a stává se z něj spisovatel-vypravěč. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. května 2018 na filmovém festivalu Cannes. (ČSFD)
  • Další den života není jen prvním celovečerním filmem podle předlohy legendárního polského reportéra Ryszarda Kapuścińského, ale rovněž prvním celovečerním filmem, který se věnuje i samotnému autorovi. Jeho kniha „Ještě den života“, která se stala předlohou filmu, je v jeho kariéře přelomová. Poprvé nesepsal soubor reportáží, ale velmi osobní román, v němž nepopisuje válečný konflikt či válčící strany, ale lidské ztráty a nejistotu, zda další den života ještě přijde. Právě touto rovinou románu byl fascinován španělský režisér Raul de la Fuente a rozhodl se film podle knihy natočit. Pro spolupráci v Polsku si vybral renomované studio animace Platige image a zkušeného režiséra animovaných filmů Damiana Nenowa, který se proslavil zejména krátkým filmem Paths of Hate (Cesty nenávisti, 2010). Společně tak dali vzniknout filmu, který ve své dokumentární vrstvě ctí předlohu a který díky animaci dokáže udeřit silou obrazů, jež by jinak nebylo možné ukázat, podobně jako kdysi filmy Valčík s Bašírem (Vals im Bashir, 2008) či Persepolis (2007). (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Producenti sa rozhodli požiadať Damiana Nenowa, aby sa zapojil do projektu ako režisér po tom, čo videl jeho krátky film Paths of Hate (2010) a zamilovali si jeho štýl animácie. (Arsenal83)
  • Film je natočený technikou "motion capture", ktorá zahŕňa „zachytenie“ trojrozmerných pohybov hercov a ich uloženie do počítača. (Arsenal83)
  • Filmári pracovali v Portugalsku, Angole a na Kube. Film sa natáčal 10 rokov. (MikaelSVK)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama