Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantasy dobrodružný film Mortal vypráví příběh o mladém muži, který objevuje, že má zvláštní schopnosti podobné bohu, které jsou založeny na norské mytologii. (FiRST)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (48)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Slušný protipól k prvoplánovité okázalosti hollywoodských popkorňáren. I když se i západní produkce pokoušela přijít se superpower postavami v komornějším duchu, snad jen s výjimkou Kroniky se nic nepovedlo. Kdežto Norové, už jeden velmi kvalitní zářez mají. I přes tak výrazný fantasy prvek, se seveřanům zase podařilo navodit dojem uvěřitelnosti nejen civilnějším pojetím, ale i díky neokoukaným, nevystajlovaným hercům a autentickému prostředí. Čímž ale neříkám, že jde o nějakého trikově chudého příbuzného Marvelu. André Øvredal je šikovný a zkušený tvůrce.  Co ovšem mnohé diváky nenadchne, je pozvolné tempo a občasná předvídatelnost hraničící s klišé. A to se žádný velký a košatý příběh(ani po sté se opakující variace o střetu dobra se zlem), většinu času nekoná. Takže celkové vyznění je rozpačité. Po tom zvláštním závěru, lze pointu interpretovat dvěma odlišnými způsoby. Buď jde o úlitbu americkým divákům ...povinně ubohý konec, na jaký jsou zvyklí. Nebo si tvůrce naopak rýpnul do amerického způsobu "řešení" problémů. Tak či tak, poslední pětiminutovka tento film odsouvá od skvělé Thelmy na míle daleko. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Na papíře možná zajímavý nápad, který ale ve filmu funguje jen velmi občasně. I přes krátkou stopáž jsem se většinu sledování nudil a čekal na konec. Scéna na mostě je sice fajn a blesky tu jsou pěkný, ale to nemění nic na faktu, že Mortal je nuda s pomalým tempem a týpkem, co furt brečí a je mu blbě. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Víceméně je to celé o tom, že mladá psycholožka pomáhá zjistit záhadnému mladíkovi, co stojí za jeho nadpřirozenými schopnostmi. V patách mají norskou policii a samozřejmě Američany, kteří v tom všem vidí ohrožení světového řádu. Poněkud triviální zápletce dodává body snad jen nádech severské mytologie, ale jednoduchost by nevadila, kdyby režie trošku šlápla do pedálů. A to se nestalo. Akce je vesměs nulová a triková stránka se omezuje na často bezúčelné metání blesku a zvýšenou oblačnost. Příliš mi neseděl ani hlavní hrdina, který měl neustále na krajíčku, což mi lezlo na nervy. Na druhou stranu líbil se mi vizuál, hlavní ženská představitelka i docela povedený závěr, který přeci jen trošku překvapil. Pro mě zatím nejslabší Øvredal, ale i když to celkově vidím jako průměr, vůbec bych se nezlobil za druhý díl. Vzít to správně do ruky, mohla by to být docela sranda. 50% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Začátek je trochu zmatený, ale ta depka fest vtáhne. Nat Wolff klasický sympaťák, se kterým člověk lehko soucítí, Iben M. Akerlie je ve své ochranářské poloze mega cute a chemie mezi nimi valí parádně. Do toho zajímavá zápletka otírající se o severskou mytologii a dechberoucí norské exteriéry. Běží to v dobrém tempu, efekty dekel až na Asgard sice neodjebou, ale divák, pokud si chová alespoň špetku nadšení pro severské bohy, přeci jen bulvy na ty hromy blesky chtě nechtě valí. A pak najednou přijde konec a já si říkám: u Odinových vousů, proč!? Za tohle se scénárista do Valhally fakt nedostane. ()

jokino 

všechny recenze uživatele

Pre mňa teda veľké a príjemné pozitívne prekvapenie. Skutočne dobrý a vydarený film s velmi realisticky podanými CGI. Nenápadne vyzerajúci začiatok, pomaly a postupne sa všetko rozbieha, naberá na tempe, diváka drží v istom napätí, čo z toho nakoniec asi tak vznikne..? A pritom celé to vyzerá a pôsobí celkovo v konečnom výsledku tak skromne, až komorne. Akoby sa zrazu mohol zmeniť život obyčajného človeka / ľudí, s neobyčajnou dávkou sily / moci, v tomto svete..? Som rád, že sa film uberal cestou života obyčajného bežne vyzerajúceho človeka, resp. všetkých ľudí a tvorcovia tam necpali modelky, svalovcov a pod. Hollywood by sa teda mohol učiť, ako sa robia realisticky vyzerajúce CGI a nie, ako tie ich preplatené a predimenzované umelé sračky, čo trepú pomaly do všetkých svojich blockbusterov, no vo výsledku vyzerajú otrasne a stoja za úplný shit.. Som zvedavý, či to bude mať aj nejaký sequel (?), keďže skočnili s otvoreným koncom.. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Norsku (Hordaland, Akershus a Oslo) a České republice (Praha). (Rominator)

Reklama

Reklama