Reklama

Reklama

VOD (1)

Mandalorian se spolu s partou žoldáků pokusí osvobodit nebezpečného odsouzence z vězeňské lodi. (Disney+)

Recenze (67)

dennykr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V heistovém cameo festu se na pozici režiséra vrací brilantní Rick Famuyiwa, jehož epizody patří k dosavadním vrcholům seriálu. Má totiž schopnost „provzdušnit" prostor pravidelným zapojováním pohybu kamery v dialogových scénách tak, že se v kruhu hýbe kolem postav. Rozhovory pak nepůsobí staticky, třeba jako ty režírované Davem Filonim, jehož práce na SW animácích je bezmála geniální, ale co do strnulosti inscenace a kamery je dokonalým následníkem George Lucase. Famuyiwa zase přináší smršť dobrých nápadů, jak pojmout akci a třeba Mandovo plížení se problikávající chodbou patří k tomu nejlepšímu, co novinka od Disney+ zatím nabídla. // Jde o třetí díl v řadě, který funguje dominantně na úrovni samostatného epizodního světa a variuje nárazové zakázky. V Sanctuary zvítězila morálka nad finančním odškodněním při parafrázování Sedmi samurajů a Gunslinger nabídl konfrontaci se dvěma různými typy záporných postav. Prisoner ukazuje další alternativu – týmový heist. Ustaví skupinu záporáků, s nimiž je Mando nucen spolupracovat, a ti ho posléze zradí, takže následuje nekompromisní pomsta. Dokonce se v řídící místnosti otevírá první výrazný konflikt ve vizuální parafrázi Hodného, zlého a ošklivého. // Na tomhle díle jsou fascinující hlavně dvě věci. Zaprvé ta nádherná práce s tónem, který se diametrálně promění. Jestli předešlé epizody mířily k mladším divákům, Prisoner se stylizovanou špinavostí a nabručenými postavami drží na opačné straně. Ta brilantní práce s kamerou a barvami tomu jen pomáhá. Zadruhé znovu ukazuje, jak je Mando nekompatibilní s okolím. Proměna jeho charakteru je zpřítomněna v rozporu s hodnotovými řády, s nimiž dříve souzněl. Krátká věta „jako za starých dobrých časů“ tak není nostalgickým vzpomínáním, ale hořkým konstatováním vzájemného nesouladu. Ruptury mezi morálkou minulosti a morálkou současnosti. Dítě Manda proměnilo. // A teď ještě pár drobností. Jedovatý komentář "I wasn’t a stormtrooper, wise-ass!" vtipně naráží na populární stereotyp neschopných vojáků impéria. Nekonečný zdroj dobře špatných vtipů typu: Co by se stalo, kdyby spolu v jedné místnosti bojovali Stormtroopeři a červené uniformy ze Star Treku. / Mandova historie také podle všeho obsahuje nějakou misi na planetě Alzoc III. Ta je v současném kánonu zmíněna pouze v knize Last Shot, ale mohli jsme ji navštívit třeba ve videohře Republic Heroes. A nesnášel jsem ji v Empire at War. / Nejoblíbenějšího droida mého dětství – servisního MSE-6 – potká dost krutý osud a konečně ho někdo potrestá za to pískání. / Mando se taky v jeden moment pokusí sundat Burga dveřmi, ne nepodobně jako to udělal Luke s Rancorem v Návratu Jediho. / A na závěr důležité cameo – tedy mimo piloty X-wingů s tvářemi tří režisérů seriálu – Matta Lantera jako vojáka Nové republiky. Hayden Christensen je stále můj Anakin číslo jedna, ale ten Lanterův z Klonových válek je v těsném závěsu. ()

Najt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mando se zase po nějakém čase trošku rozpohyboval a šel na další misi, kterou vyřešil bravurně. Tentokrát měl k dispozici skvadru dementních idiotů a přesně tak se k ním i Mando zachoval. Kdyby mi ty postavy nebyly tak nechutně nesympatický, dal bych plný počet, protože Mando si ho zaslouží. // 4,5* ()

Reklama

Seniad 

všechny recenze uživatele

Mando, Bill Burr v maskáčích, nasteroidovaný čert, psychotická mimozemská šereda a egoistický droid/hacker kdepak jsem jen podobné téma viděl, no ale tak na disney to za 5 i přes pohádkový konec bude, kdyby je vyčistil mnohem uvěřitelněji v džan vik stylu bylo by to zasloužených 5 *, ale na disney je neuvěřitelně dobré ;-). ()

Atrekan

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek sice nevypadal nic moc, ale druhá polovina přinesla výbornou podívanou plnou příjemných překvapení (Mandovo postupné eliminování bounty hunterů - především scéna s plížením v diskosvětle). Potěšilo taky cameo Dava Filoniho, coby jednoho z pilotů X-Wingů. Tvůrci už opakovaně provokují s hlavními dvěma otázkami - a) Jak vypadá Mando bez helmy (jo, vím, že to je Pedro Pascal), i tak je ale divák zvědavý a napůl chce a napůl nechce spatřit Mandovu tvář. b) Jak je to s Baby Yodou a jeho napojením na Sílu? Už dříve jsme jej viděli natahovat se k Síle, když byl náhle přerušen, čímž se tvořené napětí ještě umocňuje. Jak moc je nadaný v Síle? Bude z něho v seriálové budoucnosti Jedi? Zajímavé bylo také vidět loď a droidy Nové Republiky, jelikož z filmových a seriálových zdrojů o Nové Republice víme zatím velice málo a, pokud se nepletu, droidy na palubě lodi, stejně jako uniformu vojáka, jsme viděli poprvé. Bylo by zajímavé skrze seriál sledovat doplňování zatím odznova neurčeného universa. Při souboji Manda s Devaronianem mě celkem překvapila jeho „nehořlavost“. Pokud se nepletu, jedná se o nově ustanovenou vlastnost této rasy? ()

Melios 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V hĺbke duši som dúfal ,že by táto epizóda mohla byť po dlhej dobe konečne niečím špeciálna. A dočkal som sa. Dostal som po všetkých stránkach perfektný diel. Všetko v čom sequel trilógia pohorela to je tu opravené. Skvelý emotívny príbeh ,ktorý konečne nie je len o bezduchej akcii a výborného CGI. Miesto toho som dostal plazivo pomalú atmosféru ,kde sa toho beztak udeje až príliš veľa ( to by predsa nemohol byť Star Wars ). Primitívne veci typické pre túto ságu ako naháňanie a prestrelka vo vesmíre boli nahradené pomalou vyvražďovačkou ,rozumnou strielačkou a sofistikovanou akciou ,ktorá má veľmi rozumné fázovanie. Zrazu je tu aj obrovský nárast rôznych rás takže okrem otrepaných Mandalorianov ,Sithov ,Klonov, Droidov, Wookies, Piesočných ľudí alebo obyčajných ľudí sa tu ukazujú aj také rasy ,o ktorých som doteraz nevedel ( najviac ma prekvapila kópia Hell Boya :D ) Vo výsledku je táto epizóda to ,čo chcem od Disneyho už 4 roky a stále som to nedostal v plnohodnotnej verzii. Chcel som rozumnú akciu ,s temnejším a vážnym príbehom ,ktorá by sa neštítila brutality ,pretože o tom by mal byť Star Wars - o tej obete za iných o pocite beznádeje a zúfalstva ,ktoré prináša vojna , a že si sú postavy úplne vedomé toho ,že idú na istú smrť. Toto mi zatiaľ splnil len Rogue One. Bohužiaľ poznám Disney a u nich sa toho asi znova nedočkám kvôli ich príšernej politickej korektnosti ( viz. nasilu natlačený LGBT pár v epizóde IX ). YOU KNOW DA WAE DISNEY... THIS IS THE WAY!!... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Když Mayfeld (Bill Burr) osvobozuje vězně, strká do ovládání dveří dálkové zařízení. V následujícím záběru zmizne, v dalším se opět objeví a opět zmizí v detailním záběru na odemykající se zámek cely. (Salpazar)
  • Mayfeld (Bill Burr) sa pýta Manda (Pedro Pascal), či si nechce zložiť helmu, pretože je Gungan. Jedná sa o narážku na postavu Jar-Jar Binksa. (ČSFD)

Reklama

Reklama