Reklama

Reklama

Králíček Jojo

  • USA Jojo Rabbit (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (43)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 14 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 33,4 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 93,6 mil. (NIRO)
  • Úvodní píseň filmu je „Komm, gib mir deine Hand“ (1964), německá verze písně The Beatles „I Want to Hold Your Hand“. (Jimmy15)
  • Ve filmu nabízí Hitler (Taika Waititi) malému Johanesovi (Roman Griffin Davis) cigarety nebo před ním jí maso. Ve skutečnosti byl zarytým odpůrcem kouření a zapřisáhlým vegetariánem. Má to naznačit, jak málo toho malý Jojo Betzler o Hitlerovi vlastně ví. (Jimmy15)
  • Na konci filmu můžeme vidět, jak Němci používají k boji prakticky jakékoliv střelné zbraně bez ohledu na to, jestli jsou zastaralé nebo původně patřily cizí armádě. Je to odkaz na to, že se nacistické Německo v závěrečných bojích snažilo použít cokoli, co mělo k dispozici. (Jimmy15)
  • Když vstoupí Jojo (Roman Griffin Davis) do Hitlerjugend a poprvé mluví před dětmi Kapitán K (Sam Rockwell), strčí si při svém projevu ruku za pásek. Na malý okamžik je možné si všimnout malé kancelářské sponky, kterou má k pásku připnutou. Takto se označovali lidé, kteří tiše nesouhlasili s probíhající válkou a s ideologií nacismu. (Leeenilka)
  • Film se nezabývá jen láskou mezi Jojem (Roman Griffin Davis) a židovkou Elsou (Thomasin McKenzie). Velmi pozorný divák si může všimnout i dalšího milostného vzplanutí, které je ovšem velmi dobře ukryto a jen lehce naznačeno. Probíhá mezi Kapitánem Klenzendorfem (Sam Rockwell) a jeho podřízeným důstojníkem Freddym Finkelem (Alfie Allen). Když Jojo oba vidí v jejich speciálně navržených uniformách, jak jdou do boje, je možné všimnout si na kapitánově uniformě malého růžového a trojúhelníku. Stejné trojúhelníky, ale mnohem větší a viditelnější, má na svém plášti Finkel. Takto nacistické Německo označovalo za druhé světové války homosexuály. Gayové a lesby byli za války nacisty zatýkáni a posíláni do koncentračních táborů. Když jdou Klenzendorf a Finkel do boje, vědí že s největší pravděpodobností zemřou, a tak se rozhodnou veřejně přiznat svou sexuální orientaci. (Leeenilka)
  • Rebel Wilson (Fräulein Rahm) prozradila, že její dialogy vycházely ze skutečných výukových příruček pro Hitlerovu mládež vydaných za 2. světové války. (Michi88)
  • Film byl natočen s přispěním českého Státního fondu kinematografie. (maxmen)
  • Díky tomu, že se značná část filmu natáčela v Česku, je v závěrečných titulcích většina jmen pracovníků na place také česká - neboť bylo praktičtější najímat lidi až zde. (TaNya_)
  • Stephen Merchant (Herman Deertz) v rozhovoru podotkl, že hrát nacistu na Staroměstském náměstí, kde občane nacistickou okupaci opravdu zažili, bylo „mrazivé a dojemné“. (maxmen)
  • Kapitán Klenzendorf (Sam Rockwell) má na stole proslulý český popelník s lední medvědicí Norou, která byla prvním ledním medvědem v ZOO Praha. Žila tam ve 30. letech 20. století. (Veronika000)
  • Jako propagaci filmu sdílel režisér Taika Waititi na sociálních sítích scénu z filmu Pád Třetí říše (2004), která je ikonická svými nesčetnými parodiemi. V tomto případě se Adolf Hitler (Bruno Ganz) rozčiloval nad tím, že je ve filmu hrán maorským Židem (právě Taika Waititi). (AloeB)
  • Podle nápisů na výlohách a v dokumentech se film odehrává ve městě Falkenheim. (hero_bk)
  • Zbraň, kterou Yorki (Archie Yates) odpálí obchůdek na rohu ulice, je Raketenpanzerbüchse 54 neboli Panzerschreck. (Maulincio)

Související novinky

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

Reklama

Reklama