Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

honajz 

všechny recenze uživatele

Erotikon Gustava Machatého si získal za dobu od svého vzniku stejně jako jiný jeho snímek Extáze pověst kontroverzního filmu. A skutečně na tehdejší dobu v něm najdeme odvážné scény (ano, nahé), jež pomohly snímku proslavit se v zahraničí. Machatého Erotikon ale skutečně znamenal výrazný přelom v českém němém filmu, už jen prostředky, jaké Machatý použil hlavně při střihové skladbě, či kompozici obrazu. Ovlivnil tak mnohé filmaře dalších desetiletí, i do doby mluveného filmu. Navíc jako jeden z prvních obsadil mezinárodní uznávané herce, nejen české. Dějově jde o melodrama – cizinec svede dceru hlídače na dráze, ta otěhotní a odjede do Prahy, kde porodí mrtvé dítě. Ve chvíli, kdy ji chce znásilnit opilec, jí však pomůže továrník Jan, který si posléze dívku vezme za ženu. Ale stále ještě není spravedlnosti učiněno zadost. V hlavní roli excelovala Ita Rina, dále hráli Karel Schleichert, Olaf Fjord, ze známých českých herců Theodor Pištěk. Společnost Filmexport vydání věnovala velkou péči – titul vychází rovnou na dvoudisku, přičemž první DVD obsahuje film ve vyčištěném obrazu (černobílý, formát 1,33:1 /4:3/). Navíc jde o rekonstruovanou verzi. Samotný snímek je němý, ale v podkresu zní nová hudba Jana Klusáka, kterou zkomponoval u příležitosti uvedení kompletního zrekonstruovaného Erotikonu v roce 1995 v Národním divadle v Praze, a zde je zvuk v Dolby Digital 2.0. Film samotný, jakožto němý, obsahuje české mezititulky, které je možné si nechat podtitulky přeložit do angličtiny. První disk ještě obsahuje dvacetiminutové povídání filmové historičky Blaženy Urgošíkové z NFA, podrobné biografie a filmografie, fotogalerii a soudobou dokumentaci, již najdeme v bohaté míře i v DVD-ROM části (jde o plakáty, vstupenky, články, letáky apod.). Druhý disk, kde mají bonusy německý překlad, obsahují krátký úvod, vzpomínání kameramana Josefa Hanuše, půlhodinové povídání o filmové kariéře Gustava Machatého od filmového historika Jiřího Horníčka, tři čtvrtě hodinové o fenoménu Machatý od filmového historika Pavla Jirase, skladatel Jan Klusák popíše své pocity při skládání hudby k tomuto snímku, následuje skoro hodina vzpomínání manželky Machatého, Helge Machatyové, v půlhodině o českém filmovém erotikonu popovídá filmový historik Pavel Taussig, na bratrance Gustava vzpomíná v další půlhodince Marie Vondřejcová, sběratel Milan Volf zajímavě popíše cestu filmové kopie, a konečně následuje půlhodina amatérských rodinných záběrů, jak je natočil Machatý na přelomu třicátých a čtyřicátých let v USA. Na český disk a za tu cenu nadprůměr nejvyššího kalibru. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Pro mě za mě si říkejte, že Erotikon už dávno nešokuje a nemá takový nádech erotična, na který jsme dnes zvyklí, ale já si myslím opak... Není kumšt ukázat ve filmu nahou ženskou, neřkuli samotný milostný akt, ale kumšt je neukázat skoro nic a přesto přinutit diváka mít pocit, že se červená... Erotkon je vyjímečný snímek, který tohle dokáže. Už milostná scéna Andrey s Georgem svým zpracováním a detailními záběry do obličeje Andrey skýtá tolik vášně, že to šokuje i po těch sedmasedmdesáti letech... Gustav Machatý prostě byl vynikající režisér a Erotikon spolu s Extásí patří mezi klenoty české kinematografie. Mimochodem - naprosto souhlasím s belldandy! ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Nemohu souhlasit s názory mnohých zahraničních i domácích filmových historiků, že by toto dílo režiséra Gustava Machatého mělo být vrcholným výtvorem československé němé kinematografie. Nicméně se jedná o film, který měl ve své době ze všech u nás vyrobených snímků největší ohlas za hranicemi, vysvětlitelný nejen přitažlivým názvem a obsahem, ale i zdařilým režijním zpracováním. Machatý sledoval totiž pozorně hlavní proudy světové kinematografie a dovedl s velkým smyslem pro vnější efektnost obratně přizpůsobit zkušenosti druhých vlastní vizi. V podstatě banální příběh o svedené dívce a nezodpovědném světákovi se Machatému podařilo úspěšně proměnit v lyricky jemné melodrama plné důmyslných metafor a snových obrazů (jedna z vrcholných prací kameramana Václava Vícha). Hlavní role byly obsazeny atraktivními zahraničními hvězdami (Olaf Fjord, Charlotte Susa a Luigi Serventi). Jihoslovanská kráska Ita Rina zde zažila svůj první velký triumf, který za necelý rok zopakovala v dalším mimořádném filmu Karla Antona Tonka Šibenice. Premiéra němé verze se uskutečnila v únoru 1929 v Karlových Varech a pražská následovala až o rok později v lednu 1930. Tato časová propast pak stojí za dobovým komerčním neúspěchem. Rozmach zvukového filmu a nové nároky na výrobu celovečerní hrané tvorby znemožnily slávu řadě pozoruhodných děl z přelomu dvacátých a třicátých let. Machatého velkolepý film se však navždy zařadil mezi nejpozoruhodnější díla světové kinematografie a pro mnohé tvůrce budoucích věků se stal fascinující inspirací. A není nakonec život o tom, že se dvě kapky spojí v jednu velkou? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Debut Ity Riny v českém filmu je nezapomenutelnou událostí z mnoha různých důvodů. Je neodpustitelné, že její další tvorba (u nás i ve světě) jakoby stále neexistovala. Nejen Machatý to s ní uměl na výbornou, také například Karel Anton věděl, a proto právě jí svěřit roli Tonky Šibenice. Co ale chtít, když dodnes nedošla plné renesance všechna díla, která ve své době smetli takové události, jakými byl zvukový film či jinak špatně načasovaná premiéra? Stále se budeme schovávat za historické milníky a dojde-li ke snaze o nápravu, bude po zásluze potrestána. Ale snad už se konečně blýská na skutečně lepší časy. Erotikon už nebude muset být jediným českým němým filmem, který se dostal na obrazovky ČT mimo stoletých oslav, nebude prezentován jen pro minoritní publikum a díky možnostem DVD zasadí se o nový směr, který snad nepřinese jen další dva filmy s Burianem. To by bylo opravdu málo. - - - Viděno v kině Ponrepo, v divadle Archa, na StummFestu, v sále 429 na FFUK zkrácenou verzi, v kino sále na UPOL a v CineStaru. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Již odskandalózněný němý film se svůdnou hlavní hrdinkou (kulící oči jako postavy z manga komiksů), nesympatickým metrosexuálem (tehdy by použili spíš výrazu donchuán), několika inovatními nápady (text dopisu nebyl tím nejšťastnějším, jakožto nejčitelnějším) a s překvapivě stabilní příběhovou linií. Jinými slovy důkaz, že i na území našeho státu vznikaly kvalitní filmy... před dávnými časy. 80% Zajímavé komentáře: Borec3, Pisoarec ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Československá cenzúra odporučila vystrihnúť scénu, kde prebieha pôrod, avšak tvorcom sa ju podarilo zachovať. (Raccoon.city)
  • Na vzniku snímku se podílela řada znamenitých tvůrců od Vítězslava Nezvala, který inkognito poskytl námět, až po kameramana Václava Vícha či architekta Jilia von Borsodyho. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno