Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavá road movie, od známého, ale mnou ještě neprozkoumaného, Terence Malicka. Přestože jsou tu hybatelem děje dvě silné emoce, láska a strach z polapení, zůstává snímek překvapivě emočně plytký. Neklade důraz na děj, ale na jednotlivé záběry, dění sleduje nezaujatou optikou, nehodnotí, a ve všem jakoby hledal kouzlo, či možná lépe řečeno poetičnost okamžiku. Bez zajímavosti tu není ani přístup k postavám, kdy směr udává muž, ale příběh vypráví nezkušená dívka, která o sobě tvrdí, že skáče tak jak on píská. Její hlas se pak stává stejně jako kamerové proplouvání krajinou a hudební doprovod součástí audiovizuálního celku díla. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Božsky natočený weird film. Malick je obrazový mág a už ve svém prvním filmu hypnotizuje každým svým záběrem. Nicméně po obsahové stránce mě Badlands tak úplně nezhypnotizovaly. Především racionální chování obou hlavních postav téměř neexistuje. On bez jakéhokoliv svědomí zabíjí na potkání. Ona, poté co On zabije i jejího otce, bez váhání odchází s ním a tupě ho následuje. Malick je silný v myšlenkách a pochybách postav, což mi tím pádem tady chybí. Ale možná právě ta netečnost k jakémukoliv svědomí je ta filozofická podstata, kterou se Malick snaží ve své prvotině sdělit. 7/10 ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Zapadákov je taková poetičtější verze příběhu ve stylu Bonnie a Clyde. Film sice není takovým opusem, jako Tenká červená linie nebo Strom života, ale to je vzhledem k tomu, že se jedná o debut celkem pochopitelné. Přesto ale Zpadákov nese známky tvůrčí suverenity a vyzrálosti. Režie vždy skvělého Terence Mallicka, kamera a střih filmu dodávají poetický ráz, který i z pustých a nehostinných koutů Ameriky vytváří krásné prostředí. Ve skvělém spojení s klasickou hudbou se pak tento efekt násobí. Herecké výkony Sheena a Spacek zase dodávají dvojici kriminálníků uvěřitelnou lidskou povahu milenců s téměř dětinským pohledem na svět. Byť film nedosahuje výšin již zmíněných Mallickových děl a nenašel jsem nic, co bych mohl vytknout, tak s přihlédnutím toho, že se jedná o prvotinu začátečníka, dávám maximální hodnocení. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Excelentní (vlastně i psychologické) drama s fantastickými hereckými výkony jak nádherné S.S. a sekáče M.S., tak i herců ve vedlejších rolích. Málokterý film s podobnou tématikou se myslím může pochlubit tak uvěřitelně zahranými postavami a skvělým nasnímáním tohoto tak marného příběhu. Navíc s téměř nenápadnou, ale nesmírně působivou emotivní hudbou - kterou jaksi mimoděk vnímáte na pozadí až trýznivě pomalu plynoucího děje. Dávám do svých TOPXXX :-) Lahůdka pro náročné! Skvělý film! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Paralela tam možná je, námět a zabíjení v něm je pokaždé stejně absurdní jako zmíněné konflikty. Zaujaly mě detaily z přírody, působivá hudba (například ve scéně, jak po nich jdou lovci v lese). Líbila se část v lese, a pak jízda v prériích. Typ filmu, kde víte, kdo přežije a kdo přežít nemůže. Parádní retro, velmi solidní dabing ČT. Můj teprve 2. Malick. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (30)

  • Při natáčení se Sissy Spaceková potkala se svým budoucím manželem Jackem Fiskem. (Vampireman)
  • V průběhu filmu se objevují nápisy a reklamy na ropnou společnost Phillips 66. V době natáčení filmu pro ni pracoval otec Terrence Malicka. (Borrtex)
  • Když se měla natáčet scéna s Warrenem Oatesem u odlehlé cedule, herec Martin Sheen uvedl, že si toho rána při sprchování před natáčením řádně umyl hlavu. Po příjezdu na filmovou lokaci za ním přišel režisér Terrence Malick a řekl mu: „Ale ne, Martine! Vypadáš tak... uspořádaně! Dovolíš?“ Následně vzal Malick hrstku hlíny ze země a posypal herci hlavu, aby vypadal pro svou roli více autentičtěji. (Borrtex)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama