Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film postavený na zdánlivě jednoduché zápletce, kterou dělají nezapomenutelnou a strhujícím způsobem vygradovanou oba dva Herci (ano, to velké H je tam záměrně). Zvláštní bylo sledovat, jak se během fimu moje sympatie stěhovaly od jednoho pána k druhému, pak zase nazpátek a ještě párkrát dokola, abych nakonec nevěděl, čí jsem a řekl: Fajn, je to remíza, oba jste byli skvělí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sleuth je inteligentná komerčná zábava. Cieľom tvorcov bolo asi natočiť čo najdlhší film v jednom dome s dvoma postavami, ktorý by nás tak zaujal svojou zápletkou a vývojom, že by nikdy nenudil. Tvorcom sa to podarilo. Nepodarilo by sa im to však bez hercov, ktorí neboli typické herecké hviezdy, ale typické charakterové herecké hviezdy. Film sa snaží urobiť zo svojho divadelného základu svoju výhodu, čo sa deje málokedy, prevažne sme svedkami snahy o prevedenie divadelných prvkov na filmové pravidlá. Sleuth je asi jediný film, na ktorý si momentálne spomínam, kde je jeho priznaný divadelný základ jeho skutočnou devízou. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem tvrdiť, že by išlo o zlý film, no na môj vkus to bolo až príliš divadelné - celkový dojem sa tu predovšetkým zakladá na dialógoch, a pre tie je v divadle podstatne vhodnejšia atmosféra ako doma v obývačke. Dejová linka ma preto v prvej polovici vonkoncom nebavila a väčšinou som sa utápal v ťažkej nude, ktorá trocha pominula až s príchodom pointy a s jadrom súboja inteligencie dvoch hlavných postáv. Btw, ten Andrew bol teda riadne nesympatická postava a L. Olivier ho zahral bravúrne, to uznávam. Aj vďaka tomu aspoň ten priemer. 60/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Oslňující two-men-show Michaela Cainea a Laurence Oliviera a napínavý thriller se skvěle napsaným scénářem. Děj je o dvou mužích, kteří si rádi hrají, ale ani jeden z nich neumí prohrávat. Jejich perverzní a násilné hry nemají konce až do doby, kdy se dostanou do tragického finále. Ačkoli se po 2 a 1/4 hodiny díváme na všehovšudy dva herce, Slídil je velmi dobrým a chytrým filmem, z kterého dýchá divadlo každou minutou. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Příliš překombinované a ve chvíli, kdy se objevil špatně namaskovaný Caine, který "nebyl k poznání", šli okamžitě ** dolů, zůstávaly ***. Jenže celý nápad byl tak moc překombinovaný a přitažený za vlasy, že m to už přestávalo bavit sledovat a jen sledoval s drobnými skoky v ději, co za další blbost autoři vymyslí. A zadařilo se. Výsledkem jsou přetažené a znuděné **, kterým je líto zmařeného pontenciálu, u nějž někdo nevěděl, kdy ve správnou chvíli přestat. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Andrew (Laurence Olivier) má ve sklepě svého sídla dvě cedule s názvy ulic odkazující ke světu zločinu. Baker Street, kde v povídkách a románech A. C. Doyla bydlel Sherlock Holmes, a Barner Street, kde vraždil Jack Rozparovač. (PhillM.)
  • Ve scéně, kdy Milo Tindle (Michael Caine) otevírá pomocí nože šperkovnici, se na okamžik za jeho pravým ramenem objeví silueta člena štábu. (Chegi)

Reklama

Reklama