Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (119)

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Jestli si osmnáctiletý režisér Balda Narušitelem splnil sen, tak prosím, podle mého názoru se však nejedná o správnou cestu. Poměr výkon/věk totiž nelze brát v potaz od momentu, kdy je počin nasazen do běžné distribuce a chce se za něj standardní vstupné. Balda je v určitém smyslu nadaným tvůrcem a jednou z něj něco může být, před sebou má však ještě hodně velký kus práce. Narušitel má k plnohodnotnému filmu stále dost daleko. ()

stone odpad!

všechny recenze uživatele

Tolik pitomostí v jednom filmu jsem už dlouho neviděl. Ale parodie to snad být neměla, nebo jo? Je vidět, že pan Balda nezažil tu dobu, ale probůh na co máme internet? Cigatery- otázka : "Kdes to vzal?" "Ameriky" byly za bolševika normálně k dostání ve stánku. Kusovka stála 1 Kč. Zindulka v uniformě RAF- to si snad děláte prdel Dvořák je zděšený, že kluci jsou komunisti. Každý armádní pilot, což byla v té době elita, musel být v KSČ, takže Dvořák logicky taky. A stíhání Cesny v Migu 15 ? V osmdesátých letech a ve výstroji jako v padesátých? Tak nevím jestli je pan tvůrce ignorant, provokatér nebo jenom blbec. ()

Reklama

Prubner odpad!

všechny recenze uživatele

Už vím, jak si představuje Hurvínek válku. Stejně, jako si David Balda představuje normalizační ČSSR. Tenhle film je dalším příkladem toho, proč by osmnáctiletí jelimánci (Řehořek, Chlupáček, teď Balda), kterým ještě teče mlíko po bradě, neměli točit filmy do kin. Volí si těžká témata, a vzhledem k tomu, že jsou ještě nezkušení a hloupí, vyjde jim z toho infantilní naivní nechtěná parodie. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Teď jsem dostal významnou lekci z dějepisu. Já myslel, že když se někdo v té době hlasitě na veřejnosti projevoval proti režimu, špatně dopadl, ale tady hlavní hrdinové sice někteří špatně dopadnou, ale jinak si tu mohli na režim hlasitě nadávat jak chtěli, i když na ně jsou napíchnutí a sledují je, tak se nebojí nahlas zandávat, že komunisti jsou svině (což tady není ani pořádně znát, že by byli, komunisty vždycky jenom přijedou, odjedou, jednou někoho zatknou a ještě tam někomu do letadla propašují děti, aby měl problém - proboha, to jsou svině, kam se hrabe nějaké hloupé Fair Play, to byl jenom hodně slabý odvar proti Narušiteli!). Takže to za komunismu bylo ok docela. Anebo jsou hlavní hrdinové úplně hloupí a neustále riskují, tím pádem se není proč divit tomu, jak dopadli. Dějově by to vystačilo tak na 40 minut, ale Balda chtěl natočit celovečerák, tak tam narval tunu vatových záběrů létání v letadle. Filmařsky to je takový lepší amatérský film - ale rozhodně nic takového, co by mělo jít do kin po celé republice a že by to tam uvedl Bontonfilm (i když, jestli dostane do kin něco jako Cena za štěstí, tak tam asi nejde o nějakou kvalitu...). Herci by asi vynikli líp v nějakém amatérském filmu, ale proboha, v žádném případě ve filmu, co jde do celorepublikové distribuce. Představitel hlavní role, Pavel Neškudla, tady strašně přehrává. Jediný, kdo tu jako jediný hraje relativně dobře, je Zindulka, Dvořák tu pak hraje svůj standart (btw, vztah hlavní postavy a Dvořáka tu působí celkem homosexuálně,přitom mělo jít nejspíš jenom o přátelství...). V celkovém hodnocení to je takový přijatelný amatérský film. AMATÉRSKÝ. Ale do kin, na celorepublikovou distribuci... A pak ještě na DVD... Ne, ne, to fakt ne. Takhle to musím hodnotit jako film do kin a v tomhle případě to působí hrozně amatérsky. Jestli si tím Balda splnil svůj sen, že natočí celovečerák co pošle do kin a vzdá v něm poctu svému dědečkovi, tak jestli je s tím výsledkem spokojený, proč ne. Jenže si nedovolím nezmínit jednu poznámku, a to tu, že mi tu něco smrdí. Takhle, David Balda má v tuhle chvíli 19 let. Narušitel byl v kinech, když měl 18. V roce 2016 natočil amatérský film Pomsta, který dokonce běžel hned několikrát na České televizi. V tu dobu bylo Baldovi tak 16. A teď mi vysvětlete, jak někdo tak mladý může dostat svůj film do televize a svůj další film dostat do celorepublikové distribuce do kin a vydat ho na DVD? Navíc pod Bontonlandem? Bez nějakého filmařského vzdělání? Pochybuju, že Balda studoval nějakou filmařskou školu. Ale přesto se mu podařilo to dotáhnout tak daleko. Jako žádnému jinému amatérskému filmaři... Hele, já si nemůžu pomoct, ale celé to je strašně divné. Nevěřím tomu, že by to bez nějakého podplacení dotáhl tak daleko. No, tady asi svoje spekulace a teorie ukončím a ukončím tím i komentář. 1* za Zindulku, který tady má (bohužel) svoji poslední roli. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelně naivistický snímek. Scénář je dosti neobratný plný klišé a balastu od pustých klipových výplní tréninků, údržby či letů s tklivou písní Michala Hrůzy. Špehové jsou „nenápadní“ tak, že jsem na rozdíl od hrdinů , kteří se po záhadné nehodě diví, jak se mohl o jejich tajném plánu někdo dozvědět, a přitom sami vetřelce zaslechli i zahlédli o pár záběrů dříve, věděl samozřejmě dávno. Manželky se prostě jen tak náhle bez vysvětlení vyskytne. Hlídky proti tzv. narušiteli v sobě mají určité napětí, ale vypadávají z nich samé fráze. Na ukázání tragického pádu letadla asi došly peníze. Chlubná zpověď ústředního padoucha ve finále posouvá téma protikomunistického odboje k nechtěné parodii, nemluvě o banální tečce s chudým listopadem 1989. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (14)

  • Letadlo, na jehož křídlech se hlavní hrdina pokusí o přelet hranic, není napodobenina ani kopie, ale opravdový a zachovaný stroj z roku 1953, který k takové cestě za svobodou kdysi posloužil. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)
  • Zdeňkův (Jiří Dvořák) bílý letoun imatrikulace OK-JHC je typ Zlín Z-126 Trenér (výrobní číslo 816). Rodina letounů Trenér patří k nejrozšířenějším československým sportovním letounům, vyrostlo na nich spousta špičkových akrobatů a po několik desítek let sloužily na aeroklubových letištích k výcviku a vlekání větroňů. (Foxhound#1)
  • Vladislav (Pavel Neškudla) a Zdeněk (Jiří Dvořák) později v civilu létají na letounech Zlín Z-142 a dvouplošníku Aero C-104 (Bücker Jungmann). Před svým zatčením Vladislav přelétá letoun Antonov An-2. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama