Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (120)

sardon 

všechny recenze uživatele

O čem že to je? O klucích, co si hrajou na vojenské piloty a zasnili se natolik, že si myslí, že jsou dospělí. Tak tomu bych uvěřil a třeba by to i bylo zábavné. Ovšem dospělí, co se chovají jako naivní kluci obklopeni socialismem a návdavkem k tomu jsou ještě sledováni STB ( o čemž v podstatě vědí) a přesto se dál chovají jako pitomí kluci? Vážně to takhle dědeček vyprávěl? Tak to vážně nežeru, ledaže byl dědeček Ezop! Většinu nesmyslností filmu už za mne vyjádřil Enšpígl a tak se jen zmíním o viditelném nestárnutí hlavních postav. Že nebyli herci " zestárnuti " fyzicky bylo patrně dáno omezenými financemi, bohužel především představitel hlavního hrdiny Pavel Neškudla mě ani trochu nepřesvědčil, že během filmu zestárnul o takřka 20 let a stal se otcem 2 synů. Bylo to tak nepřesvědčivé, že i jeho synové působili dospěleji, než on. Dávám 2 * za zajímavý námět, jehož zpracování bylo bohužel tragické a mám podezření, že vysloužilý pilot RAF havaroval zcela úmyslně, aby se nemusel za tento film stydět. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

1* za lietadlá, zvyšok je gýč a utrpenie pre diváka. Scenár je slušne povedané hlúpy, najviac mi vadili skoky v čase, pôsobilo to akoby tvorcovia vystrihali polovicu filmu a nejak sa netrápili s kontinuitou záberov. Herci sa asi aj snažia, ale z tých naivných hlášok mi bolo trápne aj za nich. Najlepšie to vo svojom komentári zhrnul užívateľ Enšpígl. 20 % ()

Reklama

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Peklo.Herecké, scénáristické, naprosto ubohé.I ten Dvořák vypadal, že ho to s těmi hereckými nýmandy nebaví.Hudba tomu taky nepomohla.Možná se to mohlo jmenovat Hnus Pardubicka z výšky, pole, pole a jen a zase pole.O tom, že v roce 1989 je hlavní hrdina mladé ucho a potom ho hraje 82 letý Kostka, to bylo taky něco. ()

Volodimir2 odpad!

všechny recenze uživatele

Aká škoda, že mi už odrástli deti aj vnúčatá a pravnúčatá ešte nemám. Ináč by tento film bol pre nich dobrou rozprávkou. Viem o čom hovorím. Z armády som odišiel v hodnosti plukovníka ako náčelník štábu útvaru brigádneho typu. Slúžil som u všetkých typov útvarov a patril som medzi smutných oficierov Veselého armády (tomu rozumie len borec zo západného okruhu). Sľubujem Vám, že to bol posledný film, ktorý som od Baldu pozeral. Bolo zvykom, keď sa točil film z určitého profesného prostredia tak si režisér priberal odborníkov. V našom prípade z armády, VB ale aj ŠTB a tu to úplne chýbalo. Film na mňa pôsobí miestami trápne, scéna na letisku kedy im dôstojník prezradil svoju stratégiu je v žargóne ŠTB nezmysel, ŠTB nechá vo vraku lietadla podhodený aj spisový materiál a oni im to zožerú aj s navijakom. V scenári úloha bývalého pilota RAF úplne zbytočná, jeho nehoda sa do obrazu nedostala. Piloti s protispoločenskými názormi, ktoré spokojne vyjadrujú verejne, to asi v praxi by iste nefungovalo. Vybavenie pilota v hotovosti a typy lietadiel úplný nezmysel. Takže, aké máme poučenie z tohto filmu, ak chcel David Barta vzdať hold svojmu dedovi, ako armádnemu letcovi, tak si myslím, že to bohato stačilo už v jeho krátkom dokumente „Histórie jednoho letadla“. Ale tento film rozhodne nebude patriť medzi skvosty českého filmového priemyslu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Narušitel nepřináší ani náhodou silný a napínavý příběh. Prostě jen sledujeme vyprávění ve kterém sice o dramatické situace nouze není, ale stylem, jakým jsou podávány své drama rychle ztrácí. A to nejen díky slabším hereckým výkonům. Celá dramatická linka není zkrátka tak dramatická nebo tak alespoň není podávaná. Vždyť i klíčový moment, o který v příběhu jde, divák přijde a neuvidí ho. No a když k tomu připočteme dost slabý scénář a hodně nevěrohodné dialogy máme prostě film o několika letcích na jednom letišti a otázce, kdo je vrah? Což se naštěstí na konci dozvíme, i když opět nevěrohodně, jelikož je tak činěno ve stylu anglických detektivních románů. A ještě ta řada historických nepřesností. Alespoň, že hudba je kvalitní. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (14)

  • Film vznikl na motivy skutečného příběhu armádního pilota Vladislava Baldy, který natočil jeho vlastní vnuk David Balda. [Zdroj: babinet.cz] (Duoscop)
  • Film obsahuje historické nepřesnosti (typy letadel, veřejné nošení uniformy RAF apod). [Zdroj: aktualne.cz] (Mylan)
  • Během prvního setkání Vladislava (Pavel Neškudla) s Otmarem (Stanislav Zindulka) Vladislav podle Otmarova odznaku správně pozná, že v RAF sloužil u 312. československé stíhací perutě. Tato peruť byla jednou ze 4 československých perutí RAF. (noelcoward73)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama