Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Davidovi je šestnáct, má krásnou přítelkyni, rodiče ho podporují ve všem, do čeho se pustí, a vytvářejí mu patřičné finanční zázemí. Právě se přestěhoval, má nastoupit do nového hokejového týmu Vlků a zabojovat o místo brankářské jedničky. Jenže nováček v pevně semknutém kolektivu, to bohužel nevěstí nic dobrého. Co dělat, když tě spoluhráči nevezmou mezi sebe, a opustí tě holka? Spirála šikany, odvety a vzájemných bojů se roztáčí. Pro většinu hráčů je to zpočátku asi jenom zábava, ale kapitán Jerry tlak neustále stupňuje. Někteří s tím možná nesouhlasí, ale nikdo nic neudělá. A šikana se z kabiny následně přesune i na internet. Podaří se Davidovi vybojovat své místo v týmu, ve škole, v životě, a Vlky porazit? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film ze mě fanouška hokeje (a jeho hráčů) určitě neudělá. 1)  Česko - lotyšsko (kameraman) - slovenská (netuším, v čem) koprodukce bezesporu působí na city. Netuším, jak moc realisticky odráží skutečnost, ale přijde mi, že by to tak docela dobře mohlo být._____ 2)  Za pozornost stojí nejenom vzájemné chování mladých hokejistů, ale i jejich rodičů. Rodinné zázemí (a jeho zvyklosti) je za vším... a film to celkem bez příkras ukazuje._____ 3)  32letý režisér a spoluscenárista Tomáš Polenský (dosud dokumentarista) o hokeji: Je to svět, který osobně velmi dobře znám. Moje...sestra je kapitánkou české ženské hokejové reprezentace, já sám jsem se hokeji věnoval šestnáct let (jako hráč a trenér, poznámka autora)._____ 4)  Doporučuji k přečtení velmi zajímavý rozhovor s režisérem o jeho sportovní minulosti a o výběru herců._____ 5)  Něco moc nechápu. Že je hlavní protagonista štíhlý až hubený, no budiž. Je to brankář a Hašek taky není žádné lamželezo. Ale cukrovkář a adrenalinový vrcholový sport? Asi mi chybí informace._____ 6)  Skladba Smečka 25letého česko-vietnamského rappera Renneho Danga mi do filmu pasuje jako prdel na hrnec._____ 7)  Zaujali mě 18letý student brněnského gymnázia Tomáš Dalecký (nováček brankář David), 18letý Tomáš Mrvík (původní brankář Michal) i skutečný hokejista Beranů Zlín Michal Dluhoš (týmový hecíř Boban). Věk protagonistů uvádím k roku natáčení - 2019._____ 8)  Proč nedávám pět hvězdiček? Režisérův běh za dvaceti zajíci najednou nemůže působit (a nepůsobí) věrohodně. Všechny problémy jsou jen lehce nadhozené, víme, že tu jsou, ale to je vše. Vztahy v Davidově rodině, jeho ambiciózní otec, jeho vztahy milostné, jeho cukrovka a jeho závěrečný postoj - to vše působí jako z rychlíku (ne českého, japonského). Rovněž vztahy mezi spoluhráči, vztahy David vs. Miky jsou jen naznačené stejně jako Mikyho zázemí. I nepříliš věrohodný konec je takový. Jakoby se režisér bál nechat své postavy věci prožít. Sám ví, o co jde a tak se snad domnívá, že mu rozumí i diváci. Což o to, rozumí, ale určitě by uvítali, kdyby nechal své hrdiny se v problémech více vyválet. ()

NifKor 

všechny recenze uživatele

Smečka byl film, na který jsem byl v minulém roce obzvlášť zvědav, protože z trailerů to vypadalo, že by se film mohl klidně i vyrovnat průměrným teen dramatům a bohužel se tak nestalo. Co je teda na tom filmu špatně? No pro začátek je dobré říct, že film jede podle určitě šablony, které se pevně drží a bojí se ukázat něco víc, něco vlastního což je obrovská škoda. Film má několik otázek, na které by se dalo odpovědět během 20 minut ale to by tvůrci museli do filmu dát víc peněz a víc času. Film samotný má téma, které tu bylo už několikrát a podle mě osobně i mnohem líp zpracované než ve Smečce. Vedlejší herci jsou upřímně příšerní a jejich postavy nemají vůbec žádné pozadí a divák se doslova o nich nic nedozví a tudíž působí na diváka spíš jako výplň ve filmu. Hlavní herci se nějak snaží ale jako zase nemají co moc hrát, protože o hlavní postavě se dozvíme jen, že chodí s nějakou holkou, že se odstěhoval (soudím podle toho, že je na nové škole), má bohaté rodiče, kteří asi nechtějí být spolu nebo nevím, potom že hlavní hrdina je v novém hokejovém týmu a tak dále. Je patrně vtipné, že o zaporakovi ve filmu se prakticky dozvídáme víc informací než o výš zmíněném Davidovi. Postavy mají také neskutečně směšné dialogy mezi sebou a taky se nechovají zrovna furt logicky. Postavy si taky divák nemůže oblibit, protože žádná postava nemá nijak extrémně moc dobře vykreslený jejich charakter. Příběh je klasika, která tu už byla milionkrát a diváka ničím nepřekvapí ale pořád udrží celý film, což je překvapivé ale musím uznat, že na tom má také velký podíl samotná stopáž filmu, která má 1 a půl h, která tomu filmu z části pomáhá a z části ne jak jsem psal předtím. Příběh je také příšerně předvídatelný a samotný zvrat, který se ve filmu stane je v pohodě jen ho zase divák prostě čeká a nepůsobí na diváka tak dobře a účinně a ten konec je jako okay ale z části i dost směšnej musím za sebe říct a scéna, kdy něco na konci hlavní zaporák udělá a ten důvod, proč to udělal je směšný (scéna s flaškou a změnění směru hlavního zaporák po jednom incidentu). Akční scény z ledu jsou upřímně hrozný a jako šly by natočit mnohem líp ale klasické scény, které nebyly akční, tak byly v pohodě. Hudba se do filmu vůbec nehodila. Smečka je film, který měl vážně potenciál zazářit a vážně se vyrovnat hodně dramatům, ale místo toho tu je další film s maximálně průměrným dějem, špatným hereckým obsazením (kromě hlavních postav tam byl alespoň průměr, nezajímavými postavami... Jsem zklamán, nevím jestli se báli se odchýlit od šablony, protože měli nedostatek financí, ale pokud ano tak by bylo super, kdyby se do takových filmu dávalo víc peněz a víc se celkově jim dávala větší důvěra. 2,5/10 ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

a já Smečce ty čtyři dám.Nejsou sice úplně čisté,ale na české poměry je to slušný film,který funguje jak má a vyvolává přesně ty emoce,které by měl.Je sice pravda,že si režisér ukousl trochu větší sousto a snažil se tam narvat víc témat a některá se jen nakousnou,nebo vyšumí do ztracena,ale téma šikany,které tu hraje prim je zobrazeno solidně.Hlavní hrdina je obklopen samými kretény - počínaje spoluhráči,přítelkyní a konče vlastním otcem.Obsazení je slušné a jediné co trochu zamrzí je to,že "záporáci" jsou většinou spíš ploché figury,které jsou tam jen aby byly zlé a zatápěly hlavnímu hrdinovi (snad s jednou výjimkou,kde je ta motivace celkem jasná)...70% ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Strasne nerealny a prepaleny. Sikana je dneska moderni tema a hlavni hrdina si svym priteplenym chovanim o nejakej ten policek  primo rikal. Jinak herecke vykon spoluhracu na hrane parodie. Zachranoval to tradicne presny Vyoralek a sve si prekvapive dobre odehral i Hostak. "Akcni" zabery z ledu tragicke, ale s tim clovek v nasich koncinach tak nejak automaticky pocita. Skoda, potencial tam byl a hokejovych filmu neni nikdy dost. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Je radost vidět v tomto období český film, který není komedie s postavami ve středním věku a zároveň se nesnaží o již tradiční námět vzít nějakou historickou postavu z 20. století a zpracovat podle ní historické drama "podle skutečných událostí" (za posledních 5 let: Anthropoid, Lída Baarová, Masaryk, Jan Palach, Toman, Milada, Havel, Šarlatán...). Mantinely nižšího rozpočtu tak pomáhají filmu soustředit se na hlavní tématiku šikany, ale zároveň snímek neopomíjí všechny okolní faktory, které často právě v případech šikany hrají klíčovou roli. Ať už to je rivalita v hokejovém týmu, závist krásné přítelkyně, rozdílné poměry rodin obou hlavních postav a s tím související rodičovská protekce a korupce v prostředí českého hokeje, či konflikt matky a otce na poli zdraví vs. hokej, potažmo "kdo to udělal" vs. "musíš se jim postavit sám", díky všem těmto prvkům působí Smečka naprosto autenticky a i neznámé herecké tváře nevytváří ve svých rolích křečovitý dojem, což není na naše poměry úplně běžné. Ruku v ruce s autenticitou tak šel i můj zájem o děj - během sledování jsem se smál oběma způsoby, napjatě sledoval dramatické scény i vcítěně prožíval šikanu s hlavní postavou Davida - zkrátka jsem si průběh celého filmu užil a Smečka mě zkrátka a dobře bavila. Mám lehké podezření, že si režisér Polenský vzal příklad z Lajny, že i v našich končinách umíme udělat film nebo seriál ze sportovního prostředí, ale to nic nemění na faktu, že projekt Smečka se dá považovat za povedený a úspěšně tak splnil svůj účel. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (11)

  • Tomáš Mrvík v jednom rozhovoru prozradil, že hrát hokejového brankáře pro něj nebyl žádný problém, hokej měl prý vždycky rád, už v dětství chodil s kamarády na zamrzlé rybníky hrát hokej, dále pak také chodil na různé zápasy a fandil. (ČSFD)
  • Armands Puče, lotyšský žurnalista, který ztvárnil inspektora, byl při postsynchronech nadabován Miroslavem Hanušem. (funhouse)
  • Film se natáčel v červenci a srpnu 2019 ve Zlíně, Vizovicích a v Praze. (ČSFD)

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Zlín Film Festival představuje soutěžní filmy

Zlín Film Festival představuje soutěžní filmy

25.08.2020

I když se konání jubilejního 60. ročníku Zlín Film Festivalu přesunulo z důvodu situace způsobené koronavirem až na září, jeho dramaturgové mají už dlouho jasno o podobě mezinárodních soutěží, které… (více)

Reklama

Reklama