Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

verbal 

všechny recenze uživatele

Alex je tak trochu sociopat s retardovanou amygdalou, tudíž má kompletně v piči, jestli se zítra rozplajzne o skálu po pádu z kilometrové výšky. Alex je ale také naprosto fenomenální hajzlový pavouk, skromný, simplicitní sympaťák a dodávkovkový squatter, který to zjevně nedělá pro prachy a slávu, nýbrž jen z důvodu psychické poruchy. Sympaťák, co se na jednom prstu dva dny udrží na téměř hladké, kolmé stěně v milimetrové spáře pět set metrů nad zemí, přičemž druhou rukou v klidu vyřizuje na mobilu emaily a nohama jen tak cvičně šlape vodu, aby mu neatrofovaly břišáky. No, co na to jen říct? Lidé se prostě s oblibou dívají, jak se někdo urputně snaží zabít, navíc v úchvatném a solidně zachyceném prostředí monumentálních josemitských skalisek. Čili nezbývá, než před Alexem hluboce smeknout! Ovšem Alex má také přítelkyni, která je totálně nesnesitelná a iritující piča! Takový ten typ přechytřelé batikované krávy z neziskovky, feminismem zušlechtěné eticko - enviromentální veganky a za všech okolností prudce angažované soudružky, co zásadně nepije, a kdo ví, jestli kouří, zato však s oblibou chytračí kýčovitými frazeologismy, aniž by si viděla na špičku klitorisu, a neustále xmrti ráda tu svou stolici analyzuje, notabene v televizi. Alex má sice v piči i ji, dokonce jí před kamerami s bohorovným klidem vmete, že kdyby se měl rozhodnou mezi macatou skálou a její maličkostí, tak okamžitě pude, avšak loktem ji za ty kecy ani jednou nepřimrdal a v dokumentu o hajzlových pavoucích měla na můj vkus až trochu moc prostoru, když bohatě stačil žádný. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Svojím spôsobom to je koncipované ako štandardný film o feťákovi pre ktorého je jediným zmyslom života jeho droga a rodina a všetko ostatné ide vždycky bokom. Žije hlavne preto, aby získal ďalšiu a stále väčšiu dávku dokiaľ ho to asi nadobro neodrovná a nerozbije si kokos. Akurát tou drogou je adrenalín pri štveraní sa na rôzne skaly bez akéhokoľvek istenia. Stačí jedna chyba a je game over. Trochu som sa obával, že dokument bude pojatý príliš povrchne, ale podľa mňa išiel dostatočne do hĺbky jak čo sa týka Alexovho charakteru, tak neskutočne dôslednej prípravy pred finálnym výstupom. Celá tá príprava pôsobí jak videohra v ktorej si jednotlivé úseky poriadne natrénujete s istením a potom keď máte dostatočne veľké gule, tak idete do toho naostro. Tvorcom sa podarilo behom výstupu navodiť poriadne napínavú atmosféru. Aj keď divák už dopredu logicky vie, že to Alex zvládol, tak pri zdolávaní úseku Boulder Problem som od napätia ani nedýchal a nevedel som si predstaviť jak to zvládne. Nakoniec to pôsobilo tak strašne jednoducho. Stačí si odmyslieť tých pár stoviek metrov v ktorých sa to odohráva a je to brnkačka, hehe. Najviac mi je na Alexovi sympatické, že je to taký kľudný tichý chlapec a pri šplhaní nevydáva zvuky jak divá sviňa ako to má vo zvyku Adam Ondra. Alex má môj rešpekt a obdiv a prajem mu, aby zomrel vo vysokom veku na infarkt alebo nejakú inú civilizačnú chorobu. 8/10. ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold vypadá ako taký typický vedľajší hrdina z nízkorozpočtových indie filmov odohrávajúcich sa v New Yorku. Jeho frajerka by perfektne zase zapasovala do role takej tej raw vegánky, ktorá nepracuje, bloguje a vedie kurzy jogy. Samotný dokument ma emočne však rozsekal. Totálny brutáááááál! V závere som ani nedýchal!! Niektoré dialogy borcov z filmového štábu vyvolávali pekelné stavy mysle a predstavy. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak jako i když člověk ví, že se zatím Alex těší dobrému zdraví, přesto mi při sledování celého naostro výstupu tuhla krev v žilách, zvedal se mi žaludek a bojovala jsem s kolapsem pod konferenční stolek. Jak se cítili jeho kamarádi, kteří ho natáčeli a podporovali naživo pod skálou, si ani nedokážu představit. Každopádně odvracení se od kamery a fotoaparátu dole na zemi mi to dostatečně potvrdilo. Když došel pod vrchol, který nakonec vyběhl s lehkostí svátečního běžce, tak jsme se na sebe s mým otcem podívali a shodli jsme se, že my bychom v tomto konkrétním úseku ještě potřebovali tuplované jištění se čtyřmi záchytnými jistícími body. Není to první dokument o něm, co jsem zhlédla, přesto mi tenhle sólo výstup na El Kapitána nahnal skuru jak struhadlo. Alex je prostě mimoň, úplně z jiného světa, nezařaditelný a naprosto ojedinělý druh člověka. Neznám žádného podobného blázna jako je on. Pobavily mě jeho názory na život hlavně na společný život se svou novou přítelkyní. "sedm let jsem se těšil dobrému zdraví, ale co jsem se Sunny, tak jsem spadl už dvakrát" :-)) Holt není nad to, mít parťáka, co vás spolehlivě odjistí. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kde se tu, krucinál, za tu dobu, co jsem na profilu tohohle filmu nebyl, objevil ten český název? Pamatuji si, že do kin to šlo pod originálním názvem, ale teď, když jsem to vyhledal, na mě vyskočil název vhodný leda tak pro ty současné dokumenty Netflixu, které znějí podobně lacině. Každopádně to nechám být, ale než to konečně začnu hodnotit, chci podotknout, že hodnotím dokument, ne výkon toho chlapa, který je naprosto neskutečný a obdivuhodný. To já jen tak pro jistotu, kdyby náhodou někdo nepochopil moje hodnocení. Nedávno jsem viděl Magickou hlubinu a právě díky zkušenosti s ní jsem dokázal plně pochopit důvod, proč to Honnold dělá a proč tak neskutečně riskuje se životem. Ona to vlastně je taková Magická hlubina, která se namísto hlubiny odehrává ve výškách a není fikcí, ale čirou realitou. Celé to tkví v tom, že jak vás to jednou semele, nemůžete přestat a je to pro vás mnohem víc, než všechno ostatní. Vlastně Honnold má charakter úplně stejný, jako Jacques z Magické hlubiny - oba jsou introverti, trochu autisti, mají partnerky, ale víc je pro ně jejich sport, kterému obětují všechno a neměli by problém při něm umřít. Je to zvláštní, děsivé i fascinující zároveň a musíte být trochu blázen, abyste byli schopní takhle žít a uvažovat, ale ano, takoví lidé opravdu existují a je to... prostě všechno ze začátku téhle věty. O to horší je, že dokument se sice snaží působit i sám o sobě, ale dost si ubližuje zbytečně přehnanou stopáží, ve které stěžejní výstup začne 15 minut před koncem a do té doby sledujeme kromě příprav i hromadu rozhovorů s Honnoldovými přáteli a rodinou, kteří neustále opakují již slyšené a já moc nechápu, proč to tam nemohlo zaznít jen jednou, když je to asi všem jasné a zvlášť když se ten strach o něj pořádně projeví v závěru. Celou dobu jsem přemýšlel nad tím, jak by to asi natočil Herzog, protože ten pro tyhle témata má cit, dokáže je rozebrat ze všech stran a určitě by tomu dodal vše chybějící. Duo Chin/Vasarhelyi to sice nepojalo špatně, ale jejich styl je pořád takový, no... příliš obyčejný. A přitom by nemusel být, kdyby to bylo zbavené veškeré vaty. Honnoldův výkon je samozřejmě neskutečný a nic jiného než obdiv si nezaslouží, ale ten dokument na víc jak tři hvězdy podle mě není. Silné 3* ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Ueli Steck, o kterém je ve filmu zmínka, byl výborný horolezec pocházející ze Švýcarska. Na svém kontě má nemalé množství rychlostních rekordů ve výstupech na mimoředně náročné vrcholy. Mezi ně např. patří severní stěna hory Eiger, o které pojednává např. snímek s Clintem Eastwoodem Vražda na Eigeru (1975), či snímek Nordwand (2008). Ueli Steck ji zdolal za neuvěřitelné 2 hodiny a 22 minut, přičemž prvovýstup v roce 1938 trval celé 4 dny. Ueli také během 61 dní vystoupal na všechny Alpské vrcholy převyšující nadmořskou výšku 4 tisíce metrů, celkem 82 vrcholů. Zemřel při aklimatizačním výstupu na horu Nupce (7 861 m. n. m.), kdy se zřítil z výšky jednoho kilometru. Tento výstup byl pouhou přípravou na zdolání nejvyšší hory světa Mt. Everestu (8 848 m. n. m.), kterou chtěl pokořit tzv. Hornbeinovým kuloárem. Jedná se o těžké skalní lezení ve vysokých nadmořských výškách. (Platom)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)
  • Natáčelo se v Maroku, Kalifornii a Nevadě. (Varan)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama