Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (812)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Uznávam, že hlášky sú tu luxusné, ale popravde Zdeňka Svěráka a jeho humor veľmi nemusím, vždy si teda radšej pustím napríklad Pelíšky. Samozrejmosťou sú tu výborné herecké výkony celej rady veľkých československých hercov a herečiek, ale príliš na verbálny efekt preťahované scény filmu ubližujú, akoby sa "geniálna" scenáristická dvojica bála strihu. Neviem, v detstve som to videl raz, kvôli tomu, že všetci v škole hláškovali - a chčije a chčije.. teraz znovu a stále žiadny veľký dojem. Je to celkom milé, ale to je asi tak všetko. Od polovice som sa pri filme vzhľadom k jeho monotónnosti začínal nudiť a záver filmu mne pripadal z kategórie odfláknutých. Taktiež hudba bola taká až veľmi úzkostne melancholická a čím viac sa film blížil k záveru, tým bol stále menej vtipný. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nedokážu si zrovna vybavit film, který by disponoval větším množstvím skvělých hlášek. Nedokážu si vybavit ani film, který by disponoval tolika zajímavými postavami. Nejlevnější zedník v kraji Lorenc prostě neměl chybu. Film bych s naprosto čistým svědomím zařadil k tomu nejlepšímu co kdy vůbec bylo u nás vyprodukováno. A za tu pohodovou atmosféru, kterou si po celou dobu drží je takřka mojí povinností dát nejvyšší hodnocení. ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

"Jitko!" "Krávo!"Menzlovština se spojila se Svěrákovštinou a vzešel z toho moc příjemný filmík se spoustou zapamatováníhodných hlášek,které se budou citovat asi až do skonání světa.K mému nejoblíbenějšímu českému filmu to má daleko,přesto se na film Na samotě u lesa rád podívám kdykoliv znovu.A Josef Kemr,to je Bůh! 85 % ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

No není ta česká země krásná?! Tohle uměl J. Menzel nejlépe. Vyprávět o obyčejných věcech neobyčejně lidským způsobem. Základem tohoto snímku budiž scénář pánů Smoljaka a Svěráka, který napsal sám život a v němž dotyční pánové zůročili své poznatky a zkušenosti při shánění chalupy. Předobrazem dědy Komárka (kterého vynikajícím způsobem ztvárnil Josef Kemr), byl nějaký pan Lukčík. Myslím, že skutečným důvodem proč si tento snímek získal takovou oblibu a pozornost u českých diváků byl fakt, že v době natáčení se v něm spousta lidí vzhlédla, každý měl obdobné zážitky s nějakým tím " dědou Komárkem ". Taková kumulace zlidovělých hlášek se jentak nevidí. Konkurovat tomu může snad jen snímek Vesničko má, středisková. Básnické střevo nemám, ale při sledování takovýchto typů snímků, vždy dostanu velkou chuť, nějaký ten verš složit. Naštěstí (pro lidstvo) vždy zůstane pouze u té chuti :o) Tak vemte za vděk, alespoň pár hláškami z filmu. Upozorňovat na SPOILERY snad ani nemá cenu, tento snímek musel vidět každý a to hned několikrát. " To je nejlevnější zedník v kraji. 10Kč/hod. On tedy cihlu do ruky neveme, ale odborník je to na slovo vzatý" :o) Nevěříte? Tak tady jsou pádné důkazy: "Je tam dost písku pane Lorenc?....Řídký!....a teď?.....Dobrý :o) " pane Lorenc, uvezu to?..... NE!....a teď?.....Teď jo" :o) Nakonec ještě trošku z jiného soudku: " Vošáhlík je kdo?... Pošťák. Toho vy ale znát nemůžete. Ten chodí kolem 8.00 :o) " Ještěže jsem pro vás přišel. Nevím, jestli byste přišel dnes sám domů :o) p.s. a třeba se i někdy dozvíme, jak to bylo s historkou o vodníkovi, který pomohl mlynáři v boji proti vrchnosti :o) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od všetkých tých rozprávok, ktoré sa snažia do divákov nasilu tlačiť vianočnú atmosféru mi táto komediálna klasika nelezie krkom. Práve naopak. Aj pri x-tom pozretí som sa znova bavil na hlúposti a naivite ľudí z mesta, ktorí chcú využiť chudákov starých dedinčanov, ale nakoniec sa to obráti proti nim. Všetky tie vedľajšie figúrky sú dokonale načrtnuté ale najlepší je samozrejme Kemr ako sympatický dedko a Svěrák, ktorý je tak dokonale vo všetkom úplne mimo. Hlášky ani nebudem citovať. Je ich tu neúrekom. Takže za mňa stará dobrá česká komediálna klasika. 10/10. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (63)

  • Záběr, ve kterém Lavičkovi odjíždějí z Prahy na chatu, a ve kterém Daniela Kolářová (Věra Lavičková) musí potupně prosit ostatní řidiče o to, aby je vpustili do vozovky, byl natočen na rohu ulic Revoluční a Klimentská v Praze. Lavičkovi pak bydlí na adrese Klimentská 1204/8 na Novém Městě v Praze. (Posheidon)
  • Když se po první prohlídce tážou dědy Komárka (Josef Kemr), kdy by tu chalupu tak prodal, odpoví: „...na zimu bych prodal kravku a na jaře už nezaseju.“ Po známě deštivé scéně („Chčije a chčije“) ale odpovídá Lavička (Zdeněk Svěrák) dceři (Marie Hradílková), že pan Komárek „...na jaře prodá kravku a nezaseje.“ (Strato61)
  • Postava pana Komárka byla inspirovaná člověkem, kterého Josef Kemr sice nikdy osobně nepoznal, avšak přesto ho podle zasvěcených zahrál s neuvěřitelnou přesností. (JoranProvenzano)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama