Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Vtip z originální produkce HBO vypráví příběh uznávané profesorky literatury, která právě stojí tváří tvář smrti. Bez jakýchkoliv okolků jí doktor Kelekian oznámí, že má rakovinu. Rakovinu ve čtvrtém stádiu. Žádný pátý stupeň již není. Vivianinou jedinou nadějí je podstoupit devítiměsíční experimentální chemoterapii. Na začátku si je Vivian jistá, že tohle zvládne, že je na to dostatečně silná. S postupem času, s přibývající bolestí, která se nedá už snášet, od svého přesvědčení upouští. (HBO Europe)

(více)

Recenze (84)

lenuse 

všechny recenze uživatele

Když jsem ten film kdysi viděla, dlouho jsem se vzpamatovávala. A kamarádka slibovala, že přestane zanedbávat kontroly na gyndě. S odstupem času a přibývajícími roky trochu nechápu, proč se dívat na něco tak bezvýchodného. Nedělám si iluze o tom, že to budu strašit věčně, vím, že pomalé umírání není nic moc, ale dívat se na to ještě ve filmu, to dneska fakt nemusím. Do oblíbených bych si ten film opravdu nedala. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Sice se jedná o nenápadný televizní film, který by tu mohl zapadnout, ale rozhodně si to nezaslouží. Jedná se o komorní záležitost - skoro one woman show, kterou bych si dokázal představit i na divadelních prknech. Sice je to film o umírání, ale vůbec na mě nepůsobil depresivně. Tolik sarkasmu jsem opravdu už dlouho nezažil, ale přitom vše působilo tak lidsky a rozumně. Scénář je napsaný na jedničku s hvězdičkou a Emma svou roli zvládla bravurně, stejně jako ostatní herečtí partneři. Není to však film pro každého a myslím že si ho užijou hlavně Ti, kteří už přišli do kontaktu s těžce nemocnými lidmi nebo smrtí. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film jsem viděla kdysi dávno a dost mnou otřásl - to jsem ještě netušila, že se neúprosně blíží doba, kdy pro mě a mou rodinu tohle téma - vážná choroba, přístup lékařů a veškeré související emoce - bude zoufale osobní. Drama je natočeno skoro jako autobiografický dokument, Emma Thompson zahrála dokonale a pokud máte srdce, budete brečet, budete mít husí kůži a budou vám stát vlasy na hlavě. Název je naprostým paradoxem, tohle je totiž čirá deprese, jakých je jen málo. Velmi drsný, realistický a působivý snímek, nevím, jestli bych jej byla schopná absolvovat znovu, po těch neskutečně bolestivých zkušenostech s umíráním nejbližšího člověka... 100% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Patří vědě!“ Viděla jsem hodně filmů o rakovině, ale z tohoto mi vstávaly vlasy hrůzou. Bohužel pro část bílých plášťů je člověk skutečně jen maso a v mašinérii masny jménem zdravotnictví zcela bezbranné. Vivian měla ve svém neštěstí dvě velká štěstí a tou byla vrchní sestra a skutečnost, že v anglicky mluvících zemích mají písmena DNR váhu. V Čechách vám i právník potvrdí, že vaše přání žádný soudný doktor respektovat nebude, ať už je řezník, nebo ne. Proč? Protože za neposkytnutí pomoci je flastr, zatímco za nedodržení přání pacienta dostanete za trest tak maximálně houby s octem v nemocniční kantýně. Jediné, čemu úplně nerozumím, je, proč paní profesorka bez váhání souhlasila stát se pokusným králíkem. Jestli pro tu kapku naděje, nebo že nechtěla umřít sama. Půjdu si natrhat trochu hřbitovního kvítí, abych se rozveselila… :´/ ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film o niterných pocitech ženy středního věku s rozsáhlou bující rakovinou v těle. Čas tráví v nemocnici, kde podstupuje experimentální léčbu. Hned na začátku jí ošetřující lékař sdělí, co ji zhruba čeká. Ona souhlasí. Jenže pak to všechno musí prožívat in natura a situace je najednou úplně jiná. Chování lékařů k pacientce zřejmě mnoho nezasvěcených překvapí. Ty, kterým už někdy něco bylo, naopak překvapení nebudou. Jste jenom kus s číslem pojištěnce. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Stejnojmenná divadelní hra Margaret Edsonové získala Pulitzerovu cenu za drama v roce 1999. (Zdroj: nytimes.com)
  • Film je často uváděn na lékařských vysokých školách jako příklad toho, jak by se lékaři a výzkumníci neměli chovat. (Zdroj: ČSFD)
  • Herečka Emma Thompson, představitelka Vivian Bearingové, si raději oholila hlavu, než aby nosila umělou pleš. (Zdroj: nytimes.com)

Reklama

Reklama