foto

Benedict Wong

  • nar. 1971
    Eccles, Greater Manchester, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Benedict Wong sa narodil v roku 1970 v Eccles pri Manchestri, do rodiny hongkonských prisťahovalcov. Vyrastal na hongkonských akčných filmoch, jeho hrdinom bol Bruce Lee a choreografiu k filmu Enter the Dragon považuje za majstrovské dielo. Absolvoval dvojročný kurz hereckého umenia na Salford College, počas ktorého pracoval ako uvádzač na dnes už neexistujúcom Manchester's Green Room Theatre.

Jeho prvá rola prišla v roku 1993 v rozhlasovej hre s názvom Kai Mei Sauce, podľa scenára Kevina Wonga, pre BBC Radio. Po boku Seana Locka sa objavil v situačnej komédii 15 Storeys High a ako Dr. Franklin Fu sa predstavil v druhej sérii seriálu Look Around You. V roku 2007 účinkoval v komédii Grow Your Own a taktiež v populárnom britskom sitcome The IT Crowd. V roku 2012 hral vo vysoko hodnotenom veľkofilme Ridleya Scotta, Prometheus, a prehlásil, že bolo preňho obrovskou cťou spolupracovať s majstrom Scottom.

Wong sa okrem účinkovania vo filmoch venuje aj vystupovaniu na divadelných doskách a v televíznych produkciách. V roku 2013 účinkoval v hre Chimerica, v divadle Almeida Theatre a v tom istom roku sme ho mohli vidieť aj v roli gangstra Lau v komediálnej dráme The Wrong Mans z produkcie stanice BBC Two. V roku 2014 sa objavil v seriáli Marco Polo v produkcii Netflixu v roli Kublaia Khana.

Wong sa často objavuje vo filmoch s vesmírnou tematikou a po filmoch Sunshine (2007), Moon (2009) a spomínanom Prometheovi (2012) účinkoval aj v ďalšej ''Scottovke'' s oscarovými nomináciami – The Martian (2015). V roku 2016 sa predstavil vo fantasy snímke Doctor Strange.

Benedict Wong bol za svoje úlohy nominovaný aj na niekoľko ocenení. V roku 2003 na cenu British Independent Film Awards za vedľajšiu úlohu v snímke Dirty Pretty Things. V roku 2013 získal nomináciu na West End Frame Award za najlepšiu dramatickú rolu vo filme Chimerica.

Roland "rolly" Szopka

Herecká filmografie

Filmy

2018 Avengers: Infinity War
2016 Doctor Strange
Doctor Strange - bonusový prodloužený IMAX trailer
2015 Marťan
Narcopolis
2013 Crazy Joe
Kick-Ass 2
2012 Prometheus
2011 Dans La Lumiere
Johnny English se vrací
2010 Smrt v Šanghaji
Ten Thousand Waves
2009 Moon
2008 Largo Winch
2007 Frankenstein (TV film)
Grow Your Own
Life:XP
Sunshine
2005 Tristram Shandy
Za jasného dne
2003 Kód 46
2002 Špína Londýna
2001 Kiss Kiss (Bang Bang)
Spy Game
Vtip (TV film)
2000 Tisíc a jedna noc (TV film)
1997 Breakout (TV film)
Supply & Demand (TV film)
1995 Noční hlídka (TV film)

TV seriály

2017 Philip K. Dick's Electric Dreams (TV seriál)
2016 Marco Polo (TV seriál)
The Fellowship (S02E10)
Heirs (S02E09)
Whitehorse (S02E08)
další epizody (10)
Černé zrcadlo (TV seriál)
Hated in the Nation (S03E06)
2014 Marco Polo (TV seriál)
The Heavenly and Primal (S01E10)
Prisoners (S01E09)
Rendering (S01E08)
další epizody (10)
Prey (TV seriál)
2013 The Wrong Mans (TV seriál)
2011 Top Boy (TV seriál)
2010 Spirit Warriors (TV seriál)
V utajení (TV seriál)
2009 Law & Order: UK (TV seriál)
2007 Peter Serafinowicz Show, The (TV seriál)
2006 Ajťáci (TV seriál)
Eleventh Hour (TV seriál)
2003 State of Play (TV seriál)
2002 Look Around You (TV seriál)
MI5 (TV seriál)
Tlc (TV seriál)
15 Storeys High (TV seriál)
1998 Supply & Demand (TV seriál)
1995 Out of the Blue (TV seriál)
1994 Cardiac Arrest (TV seriál)
Pie in the Sky (TV seriál)
1993 Bedna (TV seriál)
Frank Stubbs (TV seriál)
1990 The Chief (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)
1973 Last of the Summer Wine (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace