Reklama

Reklama

Věčný svit neposkvrněné mysli

  • USA Eternal Sunshine of the Spotless Mind (více)
Trailer

Obsahy(1)

Joel (Jim Carrey) je ohromen, když zjistí, že si jeho přítelkyně Clementine (Kate Winsletová) nechala vymazat z paměti jejich bouřlivý vztah. Ze zoufalství kontaktuje vynálezce tohoto zákroku, doktora Howarda Mierzwiaka (Tom Wilkinson), aby mu naordinoval stejnou léčbu. Když se však jeho vzpomínky na Clementine začnou vytrácet, Joel si náhle uvědomí, jak moc ji stále miluje. Charlie Kaufman získal Oscara za (velmi) originální scénář. V tomto surrealistickém milostném příběhu, který je úchvatným a vizuálně podmanivým mistrovským dílem, hrají také Kirsten Dunstová, Elijah Wood a Mark Ruffalo. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 511)

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Něco úžasného. Velký zážitek z hlediska filmu, ze začátku mě film zaujal, ale trochu jsem v ději tápal. Vše se ovšem napravilo a krásně do sebe zapadlo, těším až film uvidím s odstupem času po druhé, prožitek se určitě zvedne. Absolutní hodnocení je ovšem bez debat, málokterý film dokáže zaujmout po celou dobu jeho trvání a to navíc ještě s takovou grácií a lehkostí jako Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Vynikající scénář a Jim Carrey, věděl jsem vždy, že má velký herecký potenciál, hrát takřka cokoliv i vážné role. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Chtě nechtě musím rýpat, vrtat, kritizovat. Formální stránka filmu zastiňuje určitou banalitu a nedokonalost obsahu... Pod slupkou dokonalé vizuality (střih i kamera na výbornou!) a vypravěčského kouzlení se krčí ničím výjimečný a psychologicky pouze letmo načrtnutý milostný příběh, kterému k hvězdným výšinám schází právě hloubka a ta těžko pojmenovatelná magie, která "udělala" Coppolové klenot Ztraceno v překladu. Carrey exceluje a s naprostou suverenitou propojuje civilně niterné i exhibicionistické manýry svého herectví, Winslet je do excentrické Clementine taktéž zanořena až po konečky vlasů, ale plochost charakterů a jejich značnou proklamativnost a dvojrozměrnost zakrýt nedokáží. Věčnému svitu tak jeho exkluzivitu dodává trochu prvoplánová zápletka s vymazáváním vzpomínek, která Gondrymu umožnila rozehrát audiovizuálně strhující drama útěku před nevyhnutelným zapomněním, který se takřka celý koná v hlavě hlavní postavy. Drama konce vztahu dvou lidí, bolestné deziluze a nenávratného návratu na počátek, který zastíní vše zlé, co se odehrálo po něm. Nenudí to, zahřeje to na duši, ale po skončení filmu mi nezbylo nic víc nežli hrstka pozitivních impresí a na kostru všednosti ohlodaný milostný příběh v exkluzivním balení. Přesto mi není než pochválit lehkost s jakou Gondry a spol. pracují s emotivními odstíny... I tak ale – čekal jsem víc. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak popravdě nevím co si mám o tomhle velice zvláštním snímku myslet!! Zcela určitě se jedná o jeden z nejoriginálnějších scénářů, který jsem nejen poslední dobou viděl. Excelentní herecké výkony především Jima Carreyho, ale Kate Winslet mu velice zdatně sekunduje. Oscar za scénář je ve správných rukou. Příběh o osudové lásce, kterou nejde ukončit jinak než vymazat všechny vpomínky..... ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Jak blažený vestálčin úděl je, na svět zapomene, a na ni zase svět. Neposkvrněné mysli věčný svit! Modlitby její vyslyšeny, přání umí se zbýt. ___ Krásné by bylo zapomenout. Pro klid duše. Nejde ale vyrvat jen to špatné. Bohužel neexistují jen dvě barvy. Na co by nám byla zdravá duše bez obsahu. Bolest je důležitá. Protože je vášnivě zaklesnutá do krásných věcí, kterých se zbavit nechceme. Bolest je důležitá. Hýčkejte tu svini. ___ Překrásná ukázka filmařské práce. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tohle je naprosto geniální film. Těžko věřit, že Jim Carrey nechá svůj komediální talent ve skříni a vrhne se na vážnou roli. Spolu s Kate Winslet tvoří harmonický pár, který vám dá ze začátku najevo jasný pocit blaženosti, aby vás vzápětí uvedl v omyl. Nevim, jak to Gondry (kdo to sakra je!? :D) dokázal, ale připravil mírně nevyzpytatelný film s mnoha skoro neuvěřitelnými zápletkami, které si budete užívat po celou stopáž snímku. PS : Toto bych vážně nečekal (https://www.youtube.com/watch?v=KNihHGBjwvI)...90% ()

Galerie (143)

Zajímavosti (46)

  • Joel (Jim Carrey) a Clementine (Kate Winslet) se poprvé setkají na pláži. Nejdříve si oba dva máčejí nohy ve vodě, ale vzápětí je moře mnohem vzdálenější a písek, který předtím omývaly vlny, vůbec není mokrý. (LoLaa)
  • Společnost Lacuna Inc., která ve filmu podniká ve vymazávaní vzpomínek, převzala své jméno z latiny. V překladu znamená "dutina", "ponořit se", a někdy se používá i ve významu "bazén" či "rybník". Jako promo na film byla vytvořena dokonce i internetová stránka společnosti Lacuna (www.lacunainc.com), která nabízela vymazání paměti. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

Gondry se vrací k „haluzím“, adaptuje Dicka

23.02.2011

Michel Gondry, jeden z nejosobitějších současných režisérů, dokázal Zeleným sršněm, že dokáže svůj originální rukopis odstavit na vedlejší kolej a natočit zcela standardní „hollywood“. Máme jej ale… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama