foto

David Cross

  • nar. 4.4.1964 (56 let)
    Atlanta, Georgia, USA

Biografie

David Cross (známy aj ako Crossy) je americkým hercom, spisovateľom a stand-up komikom. Narodil sa v Atlante, v štáte Georgia. Jeho britský otec a americká matka Susi sa rozviedli ešte keď bol veľmi mladý. Aj preto bola Davidova rodina, ktorá zahŕňa aj sestry Juli a Wendy chudobná.

Navštevoval školu Emerson College v Bostone. V tomto meste sa cez istú skupinu, ktorej bol členom stretol s ďalším komikom, Johnom Ennisom a obaja sa spoločne neskôr vydali skúsiť šťastie do Los Angeles. Jeho kariéra zahŕňa rôzne oblasti pôsobenia, ako vystúpenia v rôznych kluboch, televíznych show alebo prepožičiavanie hlasu filmovým či herným postavám. Aktívnu kariéru začal v roku 1992.

Najznámejšou televíznou show, v ktorej sa objavil bola SHOW BENA STILLERA (1995). Jeho hlas sa stal slávny vďaka dvom známym animovaným filmovým sériám, a to ALVIN A CHIPMUNKOVIA (hlas postavy menom Ian) a KUNG FU PANDA (hlas postavičky menom Crane). V úspešnej videohre GTA SAN ANDREAS svoj hlas prepožičal predavačovi Zerovi a jeho hlas možno počuť aj v ďalšej úspešnej hre HALO 2.

Obajvil sa a stále sa objavuje v mnohých, viac či menej známych seriáloch a filmoch, no aj v mnohých škandáloch. Časopisu Playboy sa priznal, že si v rámci srandy dal dávku kokaínu priamo na návšteve Bieleho domu v roku 2009.

David sa neúspešne uchádzal o hlavnú rolu v seriáli DR. HOUSE, ktorú nakoniec získal Hugh Laurie. V súčasnosti je ženatý so svojou životnou partnerkou a herečkou Amber Tamblyn, s ktorou má dlhodobý vzťah od roku 2009.

M "MikaelSVK" H

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Dark Divide
2019 David Cross: Oh Come On (TV film)
The Legend of Secret Pass
2018 Nová generace
Sorry to Bother You
2017 Akta Pentagon: Skrytá válka
2016 David Cross: Making America Great Again (TV film)
Kung Fu Panda 3
Kung Fu Panda: Secrets of the Scroll
Zpěvák a komik
2015 Ladíme 2
2014 Náhodná známost
2013 Zbav se svých miláčků
2012 First Look: Ultimate Teaser Trailer
It's a Disaster
2011 Alvin a Chipmunkové 3
Demoted
Fight For Your Right Revisited
Kung Fu Panda 2
Megamind: The Button of Doom
2010 Kung Fu Panda slaví svátky (TV film)
Megamysl
2009 Alvin a Chipmunkové 2
Meltdown
Rok jedna
2008 A Bad Situationist
David's Situation (TV film)
Kung Fu Panda
Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five
Taktika prstů
2007 Alvin a Chipmunkové
Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
Bitva o planetu Terra 3D
Crashing
I'm in Hell (TV film)
Pokerový král
2006 Jeden den v životě Nathaniela Hörnblowéra
Super náhradník
Zvědavý George
Škola svádění
2004 Věčný svit neposkvrněné mysli
2003 Melvin Goes to Dinner
2002 Běž, Ronnie, běž!
Martin & Orloff
Muži v černém 2
Zamilovaná do vraha
2001 Dr. Dolittle 2
One Day...
Přízračný svět
Scary Movie 2
Tak nevyhrožuj
2000 Řetěz bláznů
1999 Can't Stop Dancing
Who's the Caboose?
1998 Malí válečníci
Tenká růžová čára
1997 Muži v černém
1996 Cable Guy
Proč kočka není pes?
Čekání na Guffmana
1995 Bucket of Blood (TV film)
Johnny zapíná rádio
TV Wheel, The (TV film)
1994 Poslední let (TV film)

TV seriály

2019 Golden Revenge (TV seriál)
Big Mouth (TV seriál)
Florida (S03E05)
Goliath (TV seriál)
Full Circle (S03E04)
2018 Arrested Development (TV seriál)
The Fallout (S05E16)
Courting Disasters (S05E15)
Saving for Arraignment Day (S05E14)
další epizody (16)
2017 Génius (TV seriál)
Nezdolná Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Can't Help You! (S03E03)
2016 Nezdolná Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy nalézá svoji matku! (S02E13)
Kimmy sleduje západ slunce! (S02E12)
Kimmy jde do hotelu! (S02E08)
2015 W/ Bob and David (TV seriál)
2014 Rick a Morty (TV seriál)
M. Night Shaym-Aliens! (S01E04)
Zpátky do školy (TV seriál)
Dračí doupě pro zvlášť pokročilé (S05E10)
2013 Arrested Development (TV seriál)
Off the Hook (S04E14)
It Gets Better (S04E13)
Señoritis (S04E12)
další epizody (12)
2012 Taková moderní rodinka (TV seriál)
Hubatá slečinka (S03E13)
2011 The Heart, She Holler (TV seriál)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Tvrdý náraz (S03E05)
Od domu k domu (S03E04)
2010 Mary Shelley's Frankenhole (TV seriál)
Running Wilde (TV seriál)
2009 Archer (TV seriál)
Důležité věci s Demetrim Martinem (TV seriál)
Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret (TV seriál)
2007 Human Giant (TV seriál)
Tim and Eric Awesome Show, Great Job! (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Playgirl (S06E20)
2006 Clark and Michael (TV seriál)
Freak Show (TV seriál)
Arrested Development (TV seriál)
Development Arrested (S03E13)
Exit Strategy (S03E12)
Family Ties (S03E11)
další epizody (5)
Griffinovi (TV seriál)
Do uší ne! (S05E06)
2005 Wonder Showzen (TV seriál)
Arrested Development (TV seriál)
Making a Stand (S03E08)
Prison Break-In (S03E07)
The Ocean Walker (S03E06)
další epizody (20)
2004 Cheap Seats: Without Ron Parker (TV seriál)
O'Grady (TV seriál)
Pilot Season (TV seriál)
Tom Goes to the Mayor (TV seriál)
Arrested Development (TV seriál)
Afternoon Delight (S02E06)
Sad Sack (S02E05)
Good Grief! (S02E04)
další epizody (20)
2003 Arrested Development (TV seriál)
In God We Trust (S01E07)
Charity Drive (S01E05)
Bringing Up Buster (S01E03)
další epizody (5)
Odd Job Jack (TV seriál)
Oliver Beene (TV seriál)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Witches of East Arlen (S07E23)
2002 Vtipálkové Crank Yankers (TV seriál)
2001 Ain't It Cool News (TV seriál)
2000 Aqua Teen Hunger Force (TV seriál)
1999 Home Movies (TV seriál)
Strangers with Candy (TV seriál)
Tenacious D (TV seriál)
1998 Herkules (TV seriál)
1997 Třeba mě sežer (TV seriál)
1995 Dr. Katz, profesionální terapeut (TV seriál)
Kancelářská krysa (TV seriál)
NewsRadio (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Last Laugh
2015 Call Me Lucky
2013 Arrested Development Documentary Project, The
Muslims Are Coming!, The
2010 David Cross: Bigger & Blackerer
2009 All Tomorrow's Parties
2006 Assume the Position with Mr. Wuhl (TV film)
The Vice Guide to Travel (TV seriál)
2003 David Cross: Let America Laugh

Hudební videoklipy

2011 Make Some Noise (hudební videoklip)

Video kompilace

2008 Futurama: Milion a jedno chapadlo (video kompilace)

Divadelní záznam

2012 The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2014 Hits

TV seriály

2018 Bliss (TV seriál)

Dokumentární

2003 David Cross: Let America Laugh

Host