Reklama

Reklama

První kráva

  • USA First Cow (více)
Trailer 1

Tichý a samotářský kuchař Cookie putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci ovšem musí krást. Tajně za tmy chodí dojit první krávu, jedinou v širokém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan. Americká nezávislá filmařka Kelly Reichardt ve svém křehkém antiwesternu o mužském přátelství vykresluje autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě. Film se umístil na předních příčkách mnoha českých i zahraničních výročních žebříčků. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

misterz 

všechny recenze uživatele

Niečo pre ortodoxných artových a nezávislých ultras. Svoju filmovú hodnotu to má, to nepochybne, páčilo sa mi najmä výborné vykreslenie dobovej atmosféry, no to ostatné... Príbeh sám o sebe nestojí za nič - dve kostry, potom hups do minulosti (tým je vlastne hneď na začiatku prezradené ako to skončí, čo je škoda) a potom už sa dej točí iba o jednej krave, dojení, mlieku a pečení šišiek. Navyše konanie Toby Jonesa v úlohe toho šéfa pevnosti bolo totálne nelogické. Miesto toho, aby sa na tom pokúsil zarobiť (čo je určite reálnejšie chovanie), tak radšej pre džbánik mlieka išiel strieľať a naháňať tých dvoch nešťastníkov. Skrátka pritiahnuté za vlasy a príbehovo veľmi slabé a amatérske. No a tá dynamika... radšej to nechám tak, desať redbullov je k tomuto filmu málo. Film by mali používať miesto propofolu ako narkózu pri operáciách. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Občas nastane ten vzácný moment, že prostřednictvím filmu může divák nahlédnout na jiné místo...nebo dokonce i do jiné doby...přesně to se povedlo jedné z nejvýraznějších postav amerického nezávislého filmu režisérce Kelly Reichardtové a jejímu novému anti-westernu První kráva, nímž navázala na podobně laděný předchozí originální deset let starý revizionistický western Zkratkou v Oregonu. I zde jde o příběh z ,,počátku dějin", z doby příchodu bílých osadníků na severoamerickou půdu a jejich civilizační střet s původní indiánskou civilizací, tady ovšem i o střet s panenskostí přírody, do které mimoameričtí osadníci přinášejí i neduhy ze svého starého světa... První kráva obsahuje všechny poznávací znaky režisérčina typického tvůrčího rukopisu - mix anti-westernu a poetiky amerického nezávislého filmu, velmi pomalé tempo, originální ořez obrazu (1,33:1), krásnou kameru, poetické vyznění, otevřený konec, Oregonské reálie, ústřední rozpor - nehostinný drsný svět  vs. lidské přátelství...nyní se ovšem režisérka odlišila originální prací s postavami - mimochodem zcela zde absentují ty ženské - což je markantní rozdíl oproti Zkratce v Oregonu - neobjevují se ani indiáni, vyjma jednoho, tvůrcům jde zcela o jejich silný a originální příběh (Cookieho pekařská eskapáda je první variantou amerického snu) z doby, kdy jedna civilizace vytlačuje druhou a začíná něco úplně nového...úsvit věků, úsvit nové civilizace... Leitmotivem je řeka - ta jediná se za ta staletí nezměnila, jen plavidla po ní plující poněkud narostla... ()

Reklama

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Arthousové tempo ma väčšinou rozčuľuje, ale tu mi sadlo ako riť na šerbeľ. Antiwestern s jednoduchou zápletkou a skvelou, špinavou atmosférou, kde romanca medzi chlapmi nie je homo, v špine a drine je nefalšovaná romantika a iskru nádeje v inak posratom živote im chcete pomôcť rozdmýchať aj napriek tomu, že viete, ako to skončí. Zaslúžene a opakovane titulované ako jeden z filmov pandemického roku, pre ktorý bol tento únik do sveta bez dejín ako stvorený. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Text distributora tentokráte kupodivu sedí: jde skutečně o autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě, podobně jako je třeba vykreslen v případě Revenanta, až na to, že Kelly Reichardt není Alejandro González Iñárritu. Film již svým prologem avizuje, že diváka čeká něco na způsob Marquézovy Kroniky ohlášené smrti, pokud tedy přijmeme premisu, že majitel slepice - místo aby mu snášela zlatá vejce - jí prostě zatne tipec. Každopádně, založit svůj byznysplán výroby koblih na surovinách, z nichž tu nejdůležitější musíte krást, není zrovna šťastný nápad. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po scenáristickej stránke super, ale to prevedenie ma nejako neoslovilo. Celé to pôsobilo tak akosi melancholicky, chýbala tomu taká svižnosť a pružnosť. Zaujímavý dej bol zbytočne naťahovaný a film mal kvôli tomu mnoho relatívne hluchých fáz, počas ktorých sa nič zásadné nedialo. Každopádne, príbeh mal čosi do seba, a pôsobilo to celé nanajvýš ironicky. Škoda, že sa dej nejako zásadnejšie nevetvil a ani po dialógovej stránke to nebolo nič extra. Ale predovšetkým za ten super scenár a milú buddy story dávam 3*. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Dej filmu sa odohráva v 20. rokoch 19. storočia. Ústredné duo hovorí o svojich ďalších plánoch a spomína mesto San Francisco. V tej dobe však San Francisco bolo známe ako Yerba Buena. Súčasný názov sa začal používať až po roku 1846. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Oregon. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama