Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

genetique 

všechny recenze uživatele

Vôbec by som sa neprekvapil, keby som videl v názve režiséra napísané meno Shyamalan. Skvelo natočený snímok o odsúdení rozsudku smrti, kde chcú hlavní bojovníci za jeho zrušenie dokázať, že tento rozsudok je neefektívny, navyše za cenu života. Do poslednej chvíľky napínavé a záver tak skvelo scenáristicky spracovaný, že celý film sa zvrtne úplne opačnou stranou. 100%. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

K trestu smrti odsouzený zarputilý odpůrce trestu smrti Gale se rozhodne v posledních dnech života poskytnout rozhovor a tím dát námět investigativní reportérce Bitsy. Bitsy nechce Galea zachraňovat, ale on jí svým vyprávěním přesvědčuje o tom, že je nevinný. Bitsy netuší, že si s ní jenom pohrává a vše je pouze hra vymyšlená pro vyšší cíle. Musím se přiznat, že ve vyjímečně závažných případech, kdy je vina stoprocentně jistá (samotné přiznání pachatele nestačí), jsem pro obnovení trestu smrti. To však neznamená, že bych se u tohoto poměrně průhledného dramatu celkem nebavil a nechápal Galeovy pohnutky. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

O tom že mi Kevin a Kate předvedou hereckou symfonii jsem nepochybovala, ale že by mi příběh týkající se trestu smrti tak vzal, tomu už říkám umění. Ani sama nevím, jestli jsem zastánce nebo odpůrce trestu smrti. Melou se ve mně dvě přesvědčení a to „Oko za oka, zub za zub.“ vs. „Každý má právo na život.“ a opravdu nevím, které vyhraje. I když tento film mi dost pomáhá rozhodnout se. Život Davida Galea je netradiční drama, které Vás určitě pohltí, překvapí, dojme i pobaví. A přestože moje detektivní schopnosti z části odhalily oč tam běží, stejně mi to na zážitku neubralo a tak se Život Davida Galea stal součástí mého života :o) ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nezíral jsem na film s otevřenou pusou. Po konci snímku jsem neměl nějaké rozdýchávácí období a ani nemám potřebu Davida Galea vynášet do nebes. Přesto se jedná o špičkový film. Silné téma, zajímavý příběh. Velmi chytlavé a koukatelné. Příjemně natočené. Nechci se patlat v logických chybách. Určitě by se našly, ale nemám to zapotřebí. Ano, ten konec je snadno odhadnutelný, ale to přeci není mínus. Spaceyho typická role a opět dokonale zahrána. Kdybych měl přeci jen odstranit pihy na kráse, tak je to Winsletové prožívání u videa a výpadek automobilu. To se dá přirovnat s tím, když máte naprosto výborné kafe, hrozně vám chutná a pak se trošku opaříte. Dojem to neporuší. Natočeno moc pěkně. Líbilo. Super. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Film u kterého jsem se nemohla dočkat konce, ale zároveň jsem nechtěla, aby skončil. Od začátku jsem s napětím očekávala každou další scénu, lepila k sobě každý další střípek, který mi Parker nenuceně předhodil. Spacey podává jeden ze svých geniálních minimalistických výkonů, Kate Winslet a Laura Linney mě neuvěřitelně překvapily a nadchly! Tematika kolem morálnosti trestu smrti je navíc stále aktuální a přitažlivá a Parker si s ní pohrává v dost naturalistickém stylu, jehož krutou atmosféru podtrhuje vynikající hudba a zvuk celkově. Pro mě prostě a jednoduše vynikající. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Scéna, kdy Kevin Spacey jde opilý po ulici a oslovuje kolemjdoucí, byla zčásti improvizace. Režisér později uvedl, že většina lidí kolem nepatřila ke komparsu. (ČSFD)
  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)
  • Snímek byl natáčen v Texasu, USA. Například ve městě Huntsville, dále pak na půdě univerzity v texaském Houstonu a University of Texas v Austinu. Také se natáčelo v Metro Espresso Baru v Austinu, který se v současnosti jmenuje Kafe Medici. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama